Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7» του τηλεοπτικού σταθμού «Open Tv»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση σήμερα το πρωί για τις πολιτικές εξελίξεις στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Σαραντάκος και Ιορδάνης Χασαπόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό «Open Tv».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με τις αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ακόμη και την τελευταία στιγμή:

• Με αγχώσατε ξέρετε, διότι έχω και εγώ ένα παιδί το οποίο δίνει φέτος Πανελλαδικές Εξετάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξέρουν τα παιδιά τι γίνεται. Καταρχήν, είναι παιδαγωγικά τεράστιο λάθος, τους δημιουργεί από αυτή την ηλικία την εντύπωση ότι δε ζουν σε μια σοβαρή χώρα, αλλά σε μια χώρα “μπάχαλο”. Και από την άλλη, αυξάνει το άγχος τους, που είναι καταστροφικό. Ειλικρινά, διατυπώνω παράκληση: Δεν είναι σωστά αυτά τα πράγματα για δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Σχετικά με τον κ. Πολάκη:

• Καταλαβαίνω απόλυτα τη θέση της Υπουργού. Και εγώ αν ήμουν στη θέση της και έπρεπε να υπερασπίσω το ανυπεράσπιστο, περίπου κάτι τέτοιο φαντάζομαι ότι θα έλεγα. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι ο κ. Πολάκης ή οι εκτροπές, ο χαρακτήρας του, το δίκιο και το άδικό του. Το θέμα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό ο οποίος επιτρέπει τέτοια φαινόμενα. Αν δεν τα χαρακτηρίσω φαινόμενα εκτροπής, πώς αλλιώς να τα χαρακτηρίσω;

• Έχουμε δύο παράλληλους κόσμους. Έναν κόσμο όπου ένας Υπουργός παίρνει τηλέφωνο τον Κεντρικό Τραπεζίτη στο τηλέφωνο για προσωπικό του θέμα – όχι θεσμικό – του λέει διάφορα και μετά δίνει τη συνομιλία στη δημοσιότητα! Ποιος έδωσε τη συνομιλία στη δημοσιότητα, ο κ. Στουρνάρας; Δύο μιλούσαν! Δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί ένας Υπουργός να κάνει τέτοιο πράγμα. Από την άλλη έχουμε δύο πρώην Υπουργούς, οι οποίοι ανταλλάσσουν απίστευτες εκφράσεις ο ένας με τον άλλον και έναν Πρωθυπουργό ο οποίος δεν ξέρω τι κάνει. Ειλικρινά, είναι εικόνα κυβέρνησης αυτή; Δεν είναι η απόλυτη παρακμή; Ο κ. Πολάκης είναι το πρόβλημα ή ο κ. Τσίπρας που τον αφήνει;

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Πολάκη περί “δολοφονίας χαρακτήρων”:

• Κανείς δεν θέλει να “δολοφονήσει” κανέναν. Αυτή η αντίδραση, η οποία δεν είναι η αντίδραση που λέει η κα Υπουργός (η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) ότι “αισθάνθηκε ο αδικήθηκε”, τι σηματοδοτεί στη δημόσια ζωή του τόπου; Μιλάγαμε πριν για την Παιδεία. Ποιο είναι το πρότυπο που δίνουμε στις νέες γενιές όταν Υπουργοί φέρονται έτσι;

Για την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου:

• Ένας Πρωθυπουργός που δε θέλει να καλύψει τον Υπουργό του, έναν τρόπο έχει να το κάνει: Τον φωνάζει, του ζητάει την παραίτησή του και “καλημέρα σας”. Αλλιώς, έχει την απόλυτη συνταγματική ευθύνη. Και ο κ. Τσίπρας έχει την απόλυτη συνταγματική ευθύνη για αυτά τα πράγματα που γίνονται. Ο τόπος καταρρέει με αυτά, δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να γίνονται αυτά. Έχουμε πέσει σε επίπεδο υποσαχάριας Αφρικής και συνεχώς κατεβαίνουμε. Δεν ξέρω ποιο είναι το επόμενο σκαλί.

• Δεν είναι ένα τηλεφώνημα στον κ. Στουρνάρα. Έχουμε δύο θεσμικές οντότητες: Ο Υπουργός από την μία πλευρά και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας από την άλλη. Παίρνει ο Υπουργός τον ανεξάρτητο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ούτε λίγο ούτε πολύ του λέει “κάνε ό,τι θέλεις, αλλά πρέπει να κάνεις αυτό και εκείνο και το άλλο και θα έρθω από εκεί και θα σου κάνω αυτό, εκείνο και το άλλο”; Σε ποια χώρα γίνονται αυτά; Για το Θεό, πού νομίζουμε ότι βρισκόμαστε;

Σχετικά με τη ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση:

• Η κυβέρνηση επιβίωσε κοινοβουλευτικά με δάνειες δυνάμεις. Κοινωνικά και εκλογικά πόσο ισχυρή είναι; Ένας τρόπος υπάρχει να το δούμε και αυτά τα στοιχεία παρακμής οδηγούν σε αυτή την ανάγκη. Να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία και ας κρίνει η κοινωνία. Αν η κοινωνία θέλει να επιβεβαιώσει το “φαινόμενο Πολάκη” είναι δικαίωμά της. Αφεντικό μας είναι ο ελληνικός λαός, αλλά να το κρίνει. Δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε το φαινόμενο ως θεσμικά αποδεκτό.

• Θα ήθελα να πω στην κα Ξενογιαννακοπούλου – δεν ήταν τότε στην κυβέρνηση – ότι Υπουργοί έβρισαν λειτουργούς της Δικαιοσύνης με τρόπο που ουδέποτε ακούστηκε από χείλη Υπουργού οποιουδήποτε κόμματος. Το λέω για να μην μένει στο τραπέζι ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υβρίζουν τη Δικαιοσύνη. Δεν είναι ακριβές αυτό.

Σχετικά με τις υπουργοποιήσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ στον “μίνι ανασχηματισμό”:

• Ήταν εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και αιφνιδίως εμφανίζονται σε μια κυβέρνηση που δεν είναι ισχυρή, αλλά με τα χίλια ζόρια “επιπλέει”. Πείτε μου ειλικρινά, αυτό πώς έγινε; Με άγρα ταλέντων; Ήταν τόσο απαραίτητα τα στοιχεία του βιογραφικού τους για να επιβιώσει η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση αρπάζεται προφανώς από όπου μπορεί για να κρατηθεί.

• Εμένα με ενοχλεί πάρα πολύ η εικόνα Κράτους το οποίο σιγά σιγά διολισθαίνει και γίνεται παρακράτος ή λειτουργεί ως παρακράτος. Σας παρακαλώ τα θεσμικά θέματα, όπως το πώς λειτουργούν οι Υπουργοί και οι Ανεξάρτητες Αρχές, να μην τα ξεχνάμε.

• Όλη την ευθύνη την επιρρίπτω στον Πρωθυπουργό στο τέλος της ημέρας, αφού αυτός κατά το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα. Εγώ λέω ότι τέτοιες πρακτικές διολισθαίνουν προς το παρακρατικό. Επιτρέψτε μου δε να σας πω ότι αυτό το πράγμα συνεχίζουμε να το βλέπουμε. Μην υποτιμάτε την έριδα ανάμεσα στους πρώην Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι υβρίζονται δημοσίως για θέματα απίστευτα, που αφορούν την ασφάλεια της χώρας.

Σχετικά με την ερώτηση «αν στη Νέα Δημοκρατία ο κ .Δένδιας είναι ο άλλος “πόλος” στην πλευρά του κ. Γεωργιάδη»:

• Εντυπωσιάζομαι καταρχήν που λέτε ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι ο ένας “πόλος” και εγώ είμαι ο άλλος. Στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις και καλώς δεν τις έχουμε. Υπάρχει διάλογος, μπορεί να υπάρχει και διαφωνία, δεν είναι κακό αυτό. Έχουμε όμως μια κοινή συνισταμένη, υπάρχει ένας αρχηγός που την εκφράζει και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Τη δική του πρόταση εν τέλει προσυπογραφούμε όλοι και η δική μου αγωνία είναι να εκφράσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο μπορούμε.

• Η παράταξη εκφράζεται και πρέπει να εκφράζεται από τον αρχηγό της. Έχουμε ορχήστρα, έχουμε μαέστρο και εκφραζόμαστε δια αυτού.

Σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και το ενδεχόμεν0 επανεκλογής του:

• Αυτό είναι απόφαση του Προέδρου του Κόμματος, δεν μπορώ εγώ να δεσμεύσω τη θέση του, είμαι εδώ σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, σχετικά με την τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ – και δεν αναφέρομαι στον Προκόπη Παυλόπουλο αλλά στον θεσμό – αν καταλήξουμε να αντιστοιχούμε τον θεσμό με το τι έκανε πριν, θα διαλύσουμε την Προεδρία της Δημοκρατίας και θα τελειώσουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο