Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤ1»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχεσήμερα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης στον τηλεοπτικό σταθμό «AΝΤ1».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με τις επιθέσεις σε Βουλευτές:

• Είναι παντελώς απαράδεκτα πράγματα η επίθεση εναντίον της δικής μας Βουλευτού, αλλά και κατά των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ. Οποιαδήποτε επίθεση είναι απολύτως καταδικαστέα, χωρίς υποσημειώσεις, παραπομπές και να λέμε ότι “και παλαιότερα γινόντουσαν από την άλλη πλευρά και κοιτάξτε τώρα να δείτε”. Όχι! Είναι απολύτως καταδικαστέα. Τελεία. Το χτεσινό κακό δε δικαιολογεί το σημερινό κακό. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και πρέπει να σταματήσει και να κολαστεί. Επ’ αυτού η Νέα Δημοκρατία είναι κάθετη, ανακοινώσεις καταδίκης πάντοτε βγαίνουν αμέσως μετά από οποιοδήποτε επεισόδιο.

• Ο Πρωθυπουργός παίζει ένα παιχνίδι. Προσπαθεί να εμφανίσει τη Νέα Δημοκρατία ως ακραία. Θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός να πάρει το παράδειγμα της Βουλής, να πάρει το παράδειγμα του κ. Κοντονή, του κ. Ξυδάκη και μιας σειράς Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν άλλη διάθεση και να μην οξύνει το πολιτικό κλίμα στη συζήτηση στη Βουλή.

Σχετικά με τα όσα ανέφερε ο κ. Σαμαράς και αν είχε δεχτεί και παλαιότερα η Νέα Δημοκρατία τη σύνθετη ονομασία:

• Εγώ είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη, επ’ ονόματι της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της μιλώ. Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να διατυπώνει την άποψή του, ευθέως. Η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ συγκεκριμένη θέση διαχρονικά. Δε θα “μασήσω” τα λόγια μου, το είπα και στη Βουλή: Η Νέα Δημοκρατία, στη διαπραγματευτική της τακτική απέναντι στη FYROM, είχε αποδεχτεί την πιθανότητα να κλείσουμε αυτή τη συμφωνία με σύνθετη ονομασία, όχι όμως σαν ευχή, αλλά ως έσχατη διαπραγματευτική γραμμή. Με ποια προϋπόθεση; Ότι θα λυθούν προβλήματα με τρόπο επωφελή για την Ελλάδα.

• Δείτε τη χτεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν πολύ συνεπής στις απόψεις του, αυτά τα λέει ένα χρόνο πριν. Υπάρχει σειρά θεμάτων που κατά την άποψή μας με αυτή τη συμφωνία δε λύνονται για το μέλλον, αλλά δημιουργούν πηγές μεγαλύτερων προβλημάτων. Αυτό πιστεύουμε εμείς. Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά κατηγορούμε την κυβέρνηση και για κάτι άλλο: Αφού ξέρει ότι έχουμε μια άποψη στο να λυθεί το θέμα για το μέλλον, για μια φιλική βαλκανική χερσόνησο, για μια μεγάλη αγορά κλπ. γιατί δε μίλησε μαζί μας πριν καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία; Γιατί δε ζήτησε τη συμβολή μας, όποια μπορούσε να είναι; Γιατί δε ζήτησε τη βοήθειά μας; Γιατί εν κρυπτώ και παραβύστω ο κ. Κοτζιάς συμφώνησε και μετά μας το έφερε μπροστά μας λέγοντας ότι “αυτό είναι και αν δεν συμφωνήσετε είστε ακροδεξιοί, είστε το ένα, είστε το άλλο”; Τι είναι αυτά;

Για το ότι δεν έχει έρθει ολόκληρο το Σύνταγμα των Σκοπίων στη συζήτηση στη Βουλή:

• Εμείς τους είπαμε το εξής: Πώς κάνουν οι Σκοπιανοί τροποποιήσεις στο Σύνταγμα; Από πίσω από το κείμενο του Συντάγματος βάζουν την τροποποίηση. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός χτες επικαλέστηκε τις ΗΠΑ, αλλά βέβαια άλλη αξιοπιστία έχει το σύστημα των ΗΠΑ και άλλη των Σκοπιανών. Εμείς τους είπαμε, ότι μέσα στη διαπραγμάτευση οφείλατε να είχατε αλλάξει το άρθρο 131 του Συντάγματός τους, να το είχατε ζητήσει ώστε να ενσωματωθεί η τροποποίηση αμέσως και να επανακωδικοποιηθεί και άρα να φύγει η λέξη “Μακεδονία” και να μπει για παράδειγμα το “Βόρεια Μακεδονία”. Το Σύνταγμα των Σκοπίων πριν από αυτή έχει 33 τροποποιήσεις. Από την 34η και μετά θα λέει ότι όπου στην αρχή βλέπεις “Μακεδονία” θα διαβάζεις “Βόρεια Μακεδονία”. Εμείς τους ρωτάμε, αυτό πώς το “φάγανε”;

Σχετικά με τις παραιτήσεις Βουλευτών που προτείνει ο κ. Καμμένος ώστε να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών:

• Αυτό έχει απαντηθεί ως συνταγματικό επιχείρημα, δε θα αναλώσω το χρόνο της εκπομπής σας σε αυτό. Εάν ο κ. Καμμένος ήθελε να σταματήσει αυτό το πράγμα υπήρχε η Πρόταση Μομφής που είχαμε καταθέσει, θα μπορούσε να είχε συμπαραταχθεί και να είχαμε τελειώσει. Τώρα, για την προσπάθειά του να επανέλθει στο σκηνικό με αυτά, δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε καν.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών:

• Βλέπω μια χαμένη ευκαιρία και έναν μελλοντικό κίνδυνο. Η χαμένη ευκαιρία είναι ότι επειδή υπήρχε ένα ευνοϊκό κλίμα και οι Σκοπιανοί πιεζόντουσαν, αν υπήρχε όλο το εθνικό κεφάλαιο και ήταν όλες οι εθνικές δυνάμεις μαζί, θα μπορούσαμε να καταφέρναμε κάτι πραγματικά καλό και να το κλείναμε. Η κυβέρνηση δε θέλησε να δώσει αυτή την ευκαιρία τουλάχιστον στη Νέα Δημοκρατία, η οποία ήταν πρόθυμη να βοηθήσει στην κατεύθυνση μιας εθνικά αποδεκτής λύσης. Τώρα έχουμε αυτή τη Συμφωνία, εμείς βλέπουμε τους κινδύνους, προειδοποιούμε και μακάρι να έχουμε εμείς άδικο και η κυβέρνηση δίκιο. Φοβούμαστε όμως πάρα πολύ ότι αυτή η Συμφωνία είναι η αρχή μιας νέας σειράς διαφορετικών προβλημάτων, τα οποία πάλι θα οξυνθούν και τελικά θα βρεθούμε υπό χειρότερες συνθήκες εκεί που ξεκινήσαμε.

• Δεν πρέπει να διχάσουμε τον τόπο. Ο διχαστικός λόγος που μετέρχεται η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, υπάρχει ακριβώς γιατί θεωρεί ότι ο διχασμός τους συμφέρει. Όλοι βλέπουμε δημοσκοπήσεις και βλέπουμε τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και του κυβερνητικού στρατοπέδου. Η δική μας είναι πολύ υψηλή, ενώ η δική του είναι χαμηλή και για αυτό ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να οξύνει το πολιτικό κλίμα. Αυτό όμως μακροπρόθεσμα βλάπτει τον τόπο και την κοινωνία. Δεν πρέπει να γίνεται με κανένα τρόπο και με χαρά είδα ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – και γενικά το πολιτικό σύστημα- είναι έτοιμοι για κάτι διαφορετικό, για μια άλλη προσέγγιση. Με διαφορές απόψεων βεβαίως, με μεγάλες και τεράστιες διαφορές, αλλά ας μη διχάζουμε τον τόπο, δεν το αντέχουμε. Είναι τραυματισμένη η κοινωνία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο