Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Καμπουράκης και Στεφανία Κασίμη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM».

 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με το αν θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία Πρόταση Μομφής, θέλοντας να εκθέσει όσους έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση:

• Το εξετάζουμε, δεν μπορώ να σας πω τι θα κάνουμε. Υπάρχουν και τα συν και τα πλην. Εμείς θέλουμε να μην ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης θέλουμε να οδηγήσουμε τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές σε μια ειλικρινή διατύπωση απόψεων. Να μην λένε το ένα στο ένα θέμα και το άλλο στο άλλο. Να καταλάβουν ότι η Συμφωνία αυτή ταυτίζεται με την ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης.

Σχετικά με την παρατήρηση του κ. Καμπουράκη ότι αν φύγει το ΚΚΕ από τη διαδικασία, η Πρόταση Μομφής δεν περνάει έτσι και αλλιώς:

• Πιθανότατα είναι όπως το λέτε, αλλά η Πρόταση Μομφής δεν είναι μόνο μια πρόταση που έχει στόχο να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά και να καταδείξει το μέγεθος της αντίδρασης απέναντι σε μια κυβερνητική πρακτική. Ανεξάρτητα από το ίδιο το περιεχόμενο της Συμφωνίας – που και εκεί έχουμε πολλά θέματα – υπάρχει η κυβερνητική τακτική. Η Κυβέρνηση σε ένα μείζον εθνικό θέμα διαπραγματεύτηκε εν κρυπτώ, καταλήγει εν κρυπτώ, δεν ενημερώνει κανέναν και χρησιμοποιεί το θέμα για να διχάσει τους υπόλοιπους. Όλα αυτά συνιστούν μια απαράδεκτη και πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά πρακτική, η οποία και αυτή μόνο χρήζει μιας τεράστιας αποδοκιμασίας από το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Για το αν υπάρχει μια ανοιχτή και μεγάλη σε χρόνο διαδικασία στη Βουλή για τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών:

• Δε δίνει η κυβέρνηση σε όποιον θέλει, όσο χρόνο θέλει να μιλήσει. Από τρεις μέρες τις έκαναν δύο και γίνεται μια διαδικασία η οποία είναι φυσικά εξαντλητική. Δεν είναι μόνο το να μιλήσεις, είναι και να ακούσεις, να κάνεις παρατηρήσεις και να πεις και κάτι παραπάνω.

• Η κυβέρνηση, όπως και στην ψήφο εμπιστοσύνης, προσπαθεί να συντμήσει χρόνους και προθεσμίες. Στην Επιτροπή συζητήσαμε ουσιαστικά μια ημέρα και με κανέναν άλλον Υπουργό εκτός του κ. Κατρούγκαλου. Με μεγάλα θέματα στην Παιδεία, στα σήματα κ.ά. και κανένας Υπουργός δεν ήρθε να μας τα αναλύσει. Μόνο ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, γιατί όπως ξέρετε δεν έχουμε Υπουργό Εξωτερικών, είναι ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να κατατεθεί το Σύνταγμα των Σκοπίων και τι τελικά δόθηκε:

• Ό,τι δόθηκε, δεν έχει δοθεί από την άλλη πλευρά. Το οποίο σημαίνει ότι δεν έχουμε κατανόηση του τελικού κειμένου όπως αυτό θα προκύψει μετά τις τροποποιήσεις. Θα σας είμαι ειλικρινής. Εγώ δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τα Σκόπια όπως θα αντιμετώπιζα μια άλλη χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει η ίδια θεσμική σοβαρότητα και το λέω με όποια διπλωματική επιείκεια μπορώ. Μας φέρανε ένα ψήφισμα και μερικά τροποποιημένα άρθρα. Το τελικό κείμενο πώς θα είναι;

• Το κείμενο από το… Internet δε συνιστά δέσμευση των Σκοπιανών και δε συνιστά κατανόηση της ελληνικής πλευράς. Αφήστε που εμείς δεν το βρήκαμε. Μετά τις τροποποιήσεις έρχεται ένα κείμενο με μικροαλλαγές, με λέξεις και με κόμματα πολλές φορές.

• Τους λέμε λοιπόν, “τι έχετε συνεννοηθεί;” Και μας απαντούν ότι “δεν μας το στείλανε, δεν σας το δίνουμε»!

• Θα έπρεπε στην Κυβέρνηση να είχαν προσυνεννοηθεί με την αντιπολίτευση, έστω και εν κρυπτώ, διότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον, με απόλυτο έλεγχο και της τελευταίας υποπαραγράφου. Τα δισέγγονα του κ. Τσίπρα δεσμεύουμε, δεν έχουν την παραμικρή σοβαρότητα να το δούμε με έναν σοβαρό τρόπο; Τα αντιμετωπίζουμε σαν προτάσεις ειρηνοδικείου;

Σχετικά με το αν θα καταργήσει η Νέα Δημοκρατία τη Συμφωνία όταν αναλάβει κυβέρνηση:

• Εμείς στην ιστορία μας «τσαμπουκαλίκια» ούτε ξέρουμε ούτε κάνουμε. Δεν πρόκειται να τινάξουμε τη χώρα στον αέρα. Για να διορθώσουμε ένα κακό δεν θα κάνουμε άλλα είκοσι. Αλλά εμείς δε θέλουμε αυτή η Συμφωνία να επικυρωθεί και θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο σημαντικής βελτίωσης σε συγκεκριμένα σημεία.

• Η κυβέρνηση το βλέπει ως διαχείριση ενός θέματος που μπορεί να διχάσει την αντιπολίτευση. Σκοτούρα τους για εθνότητες κλπ. Αυτό είναι το κομματικό DNA τους, για αυτό τα βλέπουμε όλα αυτά.

Για το αν ζητήσει η Νέα Δημοκρατία να ψηφιστεί η Συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία, όπως προβλέπει το άρθρο 28, παράγραφος 2 του Συντάγματος;

• Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η Συμφωνία εντάσσεται εκεί. Έχουμε θεσμική σοβαρότητα. Εάν κρίνουμε ότι μπορεί να ενταχθεί εκεί, θα το πούμε. Το να πετάμε “παρόλες” στη Βουλή, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, απλώς και μόνο για να μην μας πει κάποιος κάτι άλλο, δεν το κάνουμε.

Για την παρατήρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό:

• Να μας το πει κάποιος άλλος αυτό, να μας το πει. Αλλά το να μας το πει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σα να βγω εγώ και να κάνω διαφήμιση για… σαμπουάν!

Σχετικά με τα επεισόδια στο συλλαλητήριο:

• Η Αστυνομία δεν έκανε καλά τη δουλειά της και δεν προστάτευσε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Υπάρχει αυτό το μνημείο και είναι φρουρούμενο γιατί είναι αφιερωμένο στους νεκρούς των αγώνων του λαού και του Έθνους διαχρονικά. Το να αφήνεις τον οποιονδήποτε να «το πατήσει», είναι απολύτως απαράδεκτο. Συνιστά και αντίφαση κάποιος να το «πατάει» κρατώντας την ελληνική σημαία. Κρατάς το ένα σύμβολο και πατάς το άλλο:

• Επετράπη σε ακροδεξιά στοιχεία – εγώ δεν λέω με την ενθάρρυνση αλλά με τη λογική υπόθεση ότι ακροδεξιά στοιχεία θα προσπαθήσουν να ανέβουν τις σκάλες της Βουλής – να κάνουν αυτά τα οποία έκαναν. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει χρήση δακρυγόνων που διέλυσε μια μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων που ήθελαν να πουν την άποψή τους. Όλα αυτά ήταν υποθέσεις που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν γίνει.

• Η ΕΛ.ΑΣ. έχει και άλλα εργαλεία. Έχουν τα οχήματα που ρίχνουν νερό και όταν έφτασαν στις σκάλες (οι ταραξίες) βεβαίως θα μπορούσαν να ρίξουν νερό κατά των συγκεκριμένων. Ειλικρινά σας λέω, άφησαν αφύλαχτο το Μνημείο. Δεν μπορούσαν να υποθέσουν ότι κάποιοι ακροδεξιοί με συγκεκριμένη ατζέντα θα πάνε στις σκάλες; Αυτό ποιον ωφελούσε; Την κυβέρνηση δεν ωφελούσε; Σας το λέω εγώ, που δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής των συγκεντρώσεων. Όμως, αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι απαράδεκτο και για αυτό η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την παραίτηση της Υπουργού. Δεν ήταν φανερό ότι θα εμφανιζόντουσαν εκεί και ακροδεξιά στοιχεία και στοιχεία που έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή; Λέω ότι υπήρχε πολιτική ανοχή, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Για το σχόλιο του κ. Καμπουράκη ότι “έχει η κυβέρνηση ανοχή και σε ακροδεξιά και σε ακροαριστερά στοιχεία;”

• Αυτό δεν είδατε; Οι κουκουλοφόροι των Εξαρχείων πήρανε την ελληνική σημαία στην πλάτη και ανεβήκανε τα σκαλιά της Βουλής; Όταν την βολεύει την κυβέρνηση έχουν ανοχή και σε αυτά τα στοιχεία (της Άκρας Δεξιάς). Ό,τι τους βολεύει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο