Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Ant 1»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση σήμερα το βράδυ για τις πολιτικές εξελίξεις στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων που παρουσίασε η δημοσιογράφος Ρίτσα Μπιζόγλη στον τηλεοπτικό σταθμό «Ant 1».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Σχετικά με το συλλαλητήριο, όπως και για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας:

• Σέβομαι οποιονδήποτε θα πάει αύριο στο συλλαλητήριο. Η προσωπική μου θέση είναι διαυγής στα θέματα των εθνικών θεμάτων και της εθνικής πολιτικής, την έχω διατυπώσει επανειλημμένως και εμμένω σε αυτή.

• Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη – ο οποίος δεν την έχει κρύψει – υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Αλλά για να μην κοροϊδευόμαστε, η δική μας σκέψη είναι η μία λέξη, όχι οι δύο λέξεις.

Για το αν είναι καλή ή κακή η Συμφωνία των Πρεσπών:

• “Κλείσαμε” λέει ο Υπουργός με τον καλύτερο τρόπο. Κλείσαμε πραγματικά με τον καλύτερο τρόπο; Η δική μας απάντηση είναι ότι κλείσαμε με τον χειρότερο τρόπο. Επίσης το κακό είναι ότι κλείσαμε. Εμείς δεν θέλουμε να κλείσουμε τώρα, γιατί αν είναι να κλείσουμε με τον χειρότερο τρόπο, καλύτερα να μην κλείσουμε.

• Γιατί κλείσαμε με τον χειρότερο τρόπο; Διότι παραχωρήσαμε αυτό που είχαμε να παραχωρήσουμε, τη σύνθετη ονομασία. Και μάλιστα το κάναμε με δύο λέξεις, “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά στο θέμα της εθνικότητας – αν θέλετε να το πούμε “ιθαγένειας” δεν με πειράζει – προσέξτε πώς είναι η διατύπωση: “Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”. Κατά την άποψή μας πρόκειται για τεράστιο λάθος. Γλώσσα; Επίσης λάθος για να μην πάμε σε άλλα πρακτικότερα θέματα, σήματα κλπ.

• Δεν μου αρέσει να διχάζεται η ελληνική κοινωνία. Με στεναχωρεί ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε το εθνικό θέμα ο κ. Τσίπρας, δίχασε την ελληνική κοινωνία. Αυτό που βλέπουμε αύριο είναι η απάντηση μιας αγανακτισμένης κοινωνίας σε έναν Πρωθυπουργό που πήγε στα κρυφά και διαπραγματεύτηκε, στα κρυφά έκλεισε ένα θέμα, δεν ενημέρωσε τους θεσμικούς του εταίρους, όπως είμαστε εμείς, η Αντιπολίτευση. Δεν είχε υποχρέωση να κλείσει την πόρτα και να φωνάξει τον μετριοπαθή Κυριάκο Μητσοτάκη να συζητήσουν;

• Κοιτάξτε τα αποτελέσματα: Η μισή κοινωνία στο δρόμο, να διαμαρτύρεται και να μην καταλαβαίνει τι κάνει αυτή η κυβέρνηση.

Για τη θέση της Νέας Δημοκρατίας και για το τι θα πράξει στη συζήτηση στη Βουλή:

• Θα το ξαναπώ για δεύτερη φορά. Στη ΔΕΘ τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθύτατα για το θέμα της ονομασίας. Εμείς θα θέλαμε μια λέξη, καθαρές κουβέντες, όχι δύο λέξεις που είναι παγίδα. Αυτά είναι λεγμένα. Πάμε στα υπόλοιπα. Είπε ο Υπουργός ότι είναι μια καλή συμφωνία. Εμείς λέμε ότι δεν είναι μια καλή συμφωνία και τους λέμε και κάτι παραπάνω: Ότι η συμφωνία είναι κακή για συγκεκριμένους λόγους και δεύτερον, θα μπορούσε να ήταν καλύτερη εάν είχαμε κληθεί να βοηθήσουμε και εμείς. Την συμφωνία την έκρυψαν και διχάσανε την κοινωνία.

• Εμείς τη Συμφωνία των Πρεσπών θα την καταψηφίσουμε. Θα εμποδίσουμε την υπερψήφισή της γιατί πιστεύουμε ότι εμείς μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα. Είναι πολύ καθαρό το τι λέμε.

Για το debate που ζητάει ο κ. Τσίπρας:

• Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει μια μακρά διαδικασία. Φάνηκε αυτό στην ψήφο εμπιστοσύνης, ο Κανονισμός της Βουλής έλεγε τρεις μέρες και έγινε σε μιάμιση. Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επειδή έγινε φασαρία δεν μπορεί να ξαναγίνει το ίδιο πράγμα. Ακριβώς για αυτό προτείνει το debate. Σου λέει “να τραβήξω εγώ για μια ώρα όλη την προσοχή και να σταματήσει η μεγάλη συζήτηση, κάπως από εδώ, κάπως από εκεί, θα τα μπουρδουκλώσω, ό,τι και να γίνει μια ώρα είναι θα περάσει”. Εάν το αφήσει – όπως θα γίνει – στη Βουλή για τρεις μέρες, θα δεχθεί καταιγισμό πυρών η κυβέρνηση.

• Στη Βουλή μπορείς να πας στη λεπτομέρεια, δεν μπορείς να πας μόνο στο όνομα. Μπορείς να εξετάσεις τη συμφωνία, να εξετάσεις τα άρθρα, να τα διαβάσεις, να καταθέσεις πρακτικά. Θα τους πούμε τι έχουν κάνει λάθος. Οι Βουλευτές δεν είναι ούτε τυφλοί ούτε κουφοί. Ξαναλέω, δεν είναι μόνο το όνομα.

Γιατί λέει η Νέα Δημοκρατία ότι είναι κακή η συμφωνία:

• Αυτά που χώρα θα έπρεπε να πάρει έναντι της σύνθετης ονομασίας δεν τα πήρε. Εσείς (η Κυβέρνηση) την παραχωρήσατε, εμείς δεν μετείχαμε, δεν ξέραμε τίποτα και μας φέρατε κρυφά τη συμφωνία.

• Εμείς τους παραχωρήσαμε να υπάρχει το “Μακεδονία” μέσα στο όνομά τους. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα σε αυτό, τότε εντάξει. Αλλά αν θεωρούμε ότι είναι δικό μας, τους δώσαμε κάτι τεράστιο!

• Εγώ θέλω να εκφράσω τη ανάποδη ελπίδα από τον κ. Κατρούγκαλο. Να μην περάσει η συμφωνία, να πέσει με το καλό η κυβέρνηση και μια άλλη κυβέρνηση, ισχυρότερη, να διαπραγματευτεί τα λάθη αυτής της συμφωνίας από την αρχή. Να πάμε σε κάτι καλύτερο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο