Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Open Tv»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σε συζήτηση σήμερα το βράδυ για τις πολιτικές εξελίξεις στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Έλλη Στάη στον τηλεοπτικό σταθμό «Open Tv».

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας ανέφερε:

• Θα ακουστούν κα Στάη τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών και πολύ σωστά αρνούμαστε το debate. Ας εξηγήσουμε γιατί. Η χώρα και η Δημοκρατία αποφασίζει, κινείται και συζητά μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο. Αυτό δε γίνεται με όποιον τρόπο κάθε φορά ο κ. Τσίπρας αισθάνεται ότι τον “βολεύει”, είτε ότι μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, είτε το ένα είτε το άλλο. Αυτό το πλαίσιο είναι η Βουλή των Ελλήνων. Εμείς αυτό το οποίο ζητήσαμε από τον κ. Τσίπρα ξεκάθαρα και το οποίο απέφυγε να κάνει κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης – σας θυμίζω η συζήτηση έγινε σε μιάμιση μέρα αντί τριών – είναι να γίνει μια αναλυτική συζήτηση μέσα στο πλαίσιο του Εθνικού Κοινοβουλίου. Δε θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη συζήτηση στη Βουλή με μια συζήτηση μίας ώρας ή μισής σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι σα να πρόκειται για κοκορομαχία.

• Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ήδη απαντήσαμε ότι εάν και εφόσον πάμε σε εκλογές, βεβαίως και επειδή συνηθίζεται και επειδή δεν υπάρχει Βουλή, ακριβώς για αυτό η συζήτηση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς – και στον δικό μας αρχηγό και τον Πρωθυπουργό – θα γίνει στα κανάλια. Με όποιον τρόπο αυτός θέλει, όταν θέλει, όπου θέλει.

• Δεν λέω το ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο αν δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές δε θα πρέπει να γίνονται τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις. Αλλά σωστά λέτε η Βουλή είναι Βουλή. Δεν μπορεί να επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να μεταφέρει την έδρα του διαλόγου εκτός του φυσικού του χώρου, που είναι το Εθνικό Κοινοβούλιο και να υποβαθμίσει έτσι τη συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας γιατί νομίζετε ότι το κάνει αυτό; Επειδή θέλει να διαφωτίσει την ελληνική κοινωνία για την αλήθεια; Το θέλει επειδή προτιμά να στραφεί το ενδιαφέρον σε μια συζήτηση μιας ώρας αντί να παραμείνει σε μια συζήτηση τριών ημερών! Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορούμε να πέσουμε σε αυτή την παγίδα.

• Θα μου επιτρέψετε να αρνηθώ αυτή την “πολύ ευγενική” πρόταση του κ. Σπίρτζη να υπερψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών! Καταρχήν η Νέα Δημοκρατία δεν κραυγάζει, δεν υψώνει τόνους και μιλά με επιχειρήματα. Αυτά που λέμε τώρα, αν η κυβέρνηση μας είχε δώσει την ευκαιρία, θα μπορούσαμε να τα είχαμε συζητήσει μαζί της πριν ακόμη καταλήξει και να τη βοηθήσουμε να καταλήξει σε κάτι καλύτερο. Πάμε τώρα στο κείμενο το οποίο συμφώνησε, το οποίο ξαναλέω, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο. Το άρθρο 7 το οποίο είναι ένα από τα δύο άρθρα στο οποίο αφορά η ρηματική διακοίνωση γράφε, ότι αναφέρεται σε ιθαγένεια και όχι σε εθνικότητα. Σε ποια ιθαγένεια αναφέρεται; Γράφει “Μακεδονική/Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Ερωτώ ευθέως: Γιατί δεν γράφει “Βορειομακεδονική”; Δε δημιουργεί πρόβλημα αυτό;

• Η γλώσσα πώς ονομάζεται; “Μακεδονική” ή “Βορειομακεδονική”; Αναφέρει ότι η γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των νοτιο-σλαβικών γλωσσών, αλλά αυτό το αναφέρει για την ιστορική της προέλευση. Γιατί όμως η γλώσσα αναγνωρίζεται ως “Μακεδονική” και όχι ως “Σλαβική” γλώσσα αφού αυτή είναι από κάτω η αιτιολογία; Όλα αυτά ήταν ανέφικτα; Εάν είχαμε προσπαθήσει σε εθνικό μέτωπο όλοι μαζί δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει; Το διαχωρισμένο “Βόρεια Μακεδονία” δε θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, ενιαίο, για να μην μπορέσει ποτέ κανείς να το χωρίσει στο μέλλον;

• Στην ερώτησή σας εάν το Ποτάμι αποφασίσει να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν θα αποτελέσει “κόκκινη γραμμή” για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες με εμάς, θα σας πω ότι έχετε κάνει δύο βήματα μπροστά. Εγώ τι προσδοκώ και το έχω προτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πούμε ευθέως: Να ζητήσουμε αυτοδυναμία από την ελληνική κοινωνία και από εκεί και πέρα δε χρειάζεται να θέσουμε καμία “κόκκινη γραμμή” σε κανέναν. Όσοι κρίνουμε ότι μπορούν μετά – όταν είμαστε όμως ήδη αυτοδύναμοι – να βοηθήσουν την προσπάθεια, να τους “πάρουμε αγκαλιά” να βοηθήσουν, αλλά να είμαστε αυτοδύναμοι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο