Σύσκεψη με πρωτοβουλία μου για το All Inclusive

Το Σάββατο 8 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκε στο Φαληράκι σύσκεψη με θέμα το φαινόμενο του All Inclusive στην Κέρκυρα και τις επιπτώσεις του στην Κερκυραϊκή οικονομία.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντινομάρχης κ. Κουλουρίδης, ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Τρεπεκλής, ο Δήμαρχος Αχιλλείων κ. Πουλημένος, ο Δήμαρχος Εσπερίων και Πρόεδρος του Κερκυραϊκού Οργανισμού Τουρισμού κ. Προβατάς, ο Δήμαρχος Θιναλίων κ. Βάρελης, ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων κ. Γαρδικιώτης, ο Δήμαρχος Φαιάκων κ. Κάρρας, ο Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών κ. Χαλικιάς, ο Δήμαρχος Αγίου Γεωργίου κ. Τριβυζάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χονδρογιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μπράμος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Μπρεντάνος, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων κ. Χαρίτος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού κ. Δούκας, ο εκπρόσωπος της Τ.Ε.Δ.Κ. κ. Πανδής, ο εκπρόσωπος του Forum Αδριατικής- Ιονίου κ. Μιχαλάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Κέρκυρας κ. Χρυσικόπουλος και ο Διευθυντής του Ε.Ο.Τ. Κέρκυρας κ. Μουχλιανίτης.

Ο Βουλευτής στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο ιστορικό του φαινομένου, καθώς και στα στοιχεία των αφίξεων στο λιμάνι και το αεροδρόμιο που, έστω και οριακά, δείχνουν αύξηση.Μια αύξηση που όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας δεν διαχέεται στις επιχειρήσεις του νησιού, αφού μεγάλο ποσοστό αυτών των τουριστών παραμένει εντός των ξενοδοχειακών μονάδων αφού ανήκουν στην κατηγορία του All Inclusive.Σύμφωνα με τον Βουλευτή, το φαινόμενο δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί, πρέπει ωστόσο να αναλυθεί και να αντιμετωπιστεί αφού οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας δεν έχουν καμία επαφή με τον πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες του νησιού και έτσι κινδυνεύει να απαξιωθεί η Κέρκυρα ως τουριστικός προορισμός.Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη, αφού την χαρακτήρισαν πολύ χρήσιμη, πρότειναν να γίνουν και άλλες αντίστοιχες για να δρομολογηθούν λύσεις.Συμφώνησαν ότι στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς δεν είναι δυνατή η απαγόρευση του φαινομένου με νομοθετική ρύθμιση.Διατυπώθηκαν μια σειρά από προτάσεις, όπως:Η πλήρης καταγραφή του συνόλου των κρεβατιών All Inclusive στην Κέρκυρα, αφού σήμερα δεν υπάρχει ακριβής προσδιορισμός. 

Η εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις του All Inclusive στον νομό και η πραγματοποίηση ενός συνεδρίου όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματά της. Η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου από όπου άμεσα θα παρέχονται πληροφορίες για τους επισκέπτες που υπάρχουν στο νησί. Η βελτίωση των υποδομών ώστε να υπάρξει έλευση τουριστών υψηλής οικονομικής στάθμης. Η βελτίωση της διαφημιστικής καμπάνιας για την Κέρκυρα. Η προσαρμογή της πολυνομίας που αφορά στις αρμοδιότητες των Δήμων και στις παραλίες, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης. Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την τιμολογιακή πολιτική, την σύνθεση του προσωπικού και των παρεχόμενων προϊόντων στις μονάδες All Inclusive. Συμφωνήθηκε η σύνταξη ενός πρακτικού από την συγκεκριμένη σύσκεψη, το οποίο θα συζητήσει ο Βουλευτής με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και στη συνέχεια θα το θέσει υπόψη της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Πετραλιά ώστε να συζητηθεί και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που είναι αρμόδια για θέματα τουρισμού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο