Η Κέρκυρα στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Από σήμερα Πέμπτη 28 Ιουνίου και από 10:20 ώρα Ελλάδος και 19:20 ώρα Νέας Ζηλανδίας η Κέρκυρα είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.Αμέσως ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας συνεχάρη την Κερκυραϊκή αντιπροσωπεία και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Μετά από μια επίπονη προσπάθεια της οποίας η κρίσιμη φάση ξεκίνησε στις αρχές του 2005 η Κέρκυρα πέτυχε την Παγκόσμια Αναγνώριση της Αρχιτεκτονικής και ευρύτερα της Πολιτιστικής Ταυτότητας.Η λαμπρή επιτυχία που θα πανηγυρίσουμε μαζί με τον Πρωθυπουργό μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο γιατί ανοίγει την πόρτα σε σημαντικές χρηματοδοτήσεις και σε ένα καλύτερο τουριστικό μέλλον, αλλά κυρίως γιατί ελπίζω να δημιουργήσει στους Κερκυραίους μια νέα αυτοπεποίθηση.

Η Κέρκυρα χρειάζεται αυτή τη νέα αυτοπεποίθηση στην προσπάθεια που κάνει να αναστρέψει την πολύχρονη πορεία παρακμής της.Αυτονόητο είναι ότι η Παγκόσμια διάκριση συνοδεύεται και από σημαντικές υποχρεώσεις.Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθούμε.Ευχαριστίες και τιμές αρμόζουν κατ΄ αρχήν στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Έλληνα Πρέσβη στην Unesco κ. Γεώργιο Αναστασόπουλο, χωρίς τον οποίο δεν θα πανηγυρίζαμε σήμερα.Ένα ευχαριστώ οφείλει η Κέρκυρα και στον διπλωμάτη Αλέξανδρο Ράλλη, Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄ της Ελλάδος στην Unesco, που από την αρχή πριν την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Αναστασόπουλου στην κορυφή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην Unesco πίστεψε το σκοπό μας και ξεκίνησε μαζί μου τις ενέργειες για την επανυποβολή του φακέλου της Κέρκυρας.Ευχαριστίες αρμόζουν στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστο Ζαχόπουλο.

Ο κ. Ζαχόπουλος υιοθέτησε την προσπάθεια και την στήριξε απέναντι στην επιεικώς δίβουλη στάση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.Πρέπει, τέλος, να αναγνωρισθεί ο ρόλος του ΤΕΕ και των Προέδρων κ.κ. Βλάσση και Σπίγγου, στους οποίους ανήκει η πατρότητα της ιδέας και η υπερδεκαετής επιμονή τους οδηγεί στην σημερινή επιτυχία.Αυτοί με μύησαν στην σκέψη της Unesco.Σημαντικότατος ήταν και ο ρόλος του Δήμου Κερκυραίων με τον τότε Δήμαρχο κ. Γιάννη Τρεπεκλή, τον τότε Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Μωραΐτη καθώς και τους συνεργάτες τους μηχανικούς του Γραφείου Παλιάς Πόλης κ. Λεωνίδα Σταννέλο και κ. Μαίρη Μητροπία οι οποίοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους και εκπλήρωσαν πλήρως τον ρόλο τους.Η Κέρκυρα προχωρά μπροστά με νέα αυτοπεποίθηση.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο