Επιτυχής η εκδήλωση για την προσβασιμότητα στην καθημερινότητα και τον τουρισμό

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου 2007 η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας, ο Δήμος Κερκυραίων, ο Δήμος Αχιλλείων, ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, σχετικά με την προσβασιμότητα στην καθημερινότητα και τον τουρισμό.

 

Με πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση των πιο πάνω φορέων στις 2 Φεβρουαρίου στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας, όπου οι Δήμοι Κερκυραίων και Αχιλλείων υιοθέτησαν την πρόταση του Βουλευτή να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας προσβάσιμων προορισμών στην περιοχή τους.Στις τοποθετήσεις τους οι φορείς αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα αλλά και την υποχρέωση της κοινωνίας και της πολιτείας να δίνει την δυνατότητα πρόσβασης τόσο στο δομημένο περιβάλλον όσο και στην πληροφορία, την εργασία και σε άλλους τομείς, σε όλους τους πολίτες.

Παράλληλα, τόνισαν τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα με Αναπηρίες και Κινητικά Προβλήματα στην καθημερινή τους μετακίνηση.Στην συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Άρης Ίκκος παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τον πληθυσμό των ατόμων με αναπηρίες στην Ευρώπη, ενώ αναλύοντας τον όρο προσβασιμότητα ανέφερε πως αυτή δεν αφορά μόνο τα άτομα με κινητικές δυσκολίες ή αναπηρίες, αλλά και άλλες ομάδες πληθυσμού όπως π.χ. οι ηλικιωμένοι.Επιπλέον, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τους τουριστικούς προορισμούς που επιλέγουν τα άτομα με αναπηρία, καθώς και με ποιους τρόπους έχουν διαμορφωθεί οι προορισμοί αυτοί προκειμένου να γίνουν προσβάσιμοι.Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Τολέδο της Ισπανίας, μιας πόλης πυκνοδομημένης, παρουσίασε τις παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν προκειμένου αρχαιολογικοί χώροι, παραλίες και καθημερινές διαδρομές να γίνουν προσβάσιμες.Οι παρεμβάσεις αυτές συνολικά δεν ξεπέρασαν σε κόστος τις 500.000€, δημιούργησαν ωστόσο ένα τουριστικό κοινό το οποίο επισκέπτεται την πόλη καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ βελτίωσε θεαματικά και την καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες που ζουν στην πόλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κέρκυρας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου των Καθολικών, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Βόσδου, οι Δήμαρχοι Παλαιοκαστριτών και Κασσωπαίων, η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Λίβερη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κομιανός, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού κ. Δούκας, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων κ.α.

Μετάβαση στο περιεχόμενο