Η Κέρκυρα θα κερδίσει το στοίχημα της νέας εποχής

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου 2006 η ετήσια πολιτική εκδήλωση του Νίκου Δένδια με θέμα :«Δίνω Λογαριασμό στους Πολίτες».Στους ασφυκτικά γεμάτους χώρους του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου Corfu Palace ο Νίκος Δένδιας, τηρώντας της προεκλογική του δέσμευση, παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής της Κυβέρνησης στην χρονιά που πέρασε καθώς και το έργο που παρήχθη σε επίπεδο νομού.Παράλληλα, ανέπτυξε τις δράσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, επεσήμανε τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε ορισμένα έργα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν .Πριν την ομιλία του Βουλευτή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του μεγάλου πολιτικού Γεωργίου Ράλλη.Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Δένδια ήταν τα εξής:

 

«Κυρίες και Κύριοι,Φίλες και Φίλοι,Πριν από δύο χρόνια, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επέλεξε πολιτική αλλαγή.Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μας έδωσαν την ξεκάθαρη εντολή και μας ανέθεσαν την ευθύνη:Να αντιμετωπίσουμε τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στον Τόπο μας Να προχωρήσουμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τους μηχανισμούς του, αλλά και σε όλη την οικονομία Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου, αποτελεσματικό και ανθρώπινο Να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη παντού και για όλους Τις δεσμεύσεις που δώσαμε θα τις τηρήσουμε στο ακέραιο. Κυρίως θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που δώσαμε στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την ενεργό συμπαράσταση του κράτους.

Γνωρίζαμε ότι οι προσδοκίες των Ελλήνων από τη Νέα Διακυβέρνηση ήταν μεγάλες. Και πώς είναι δυνατόν να μην είναι μεγάλες.Πριν από λίγες ημέρες ο κος Γιώργος Παπανδέρου τόλμησε να ισχυρισθεί ότι ο Πρωθυπουργός με την απογραφή του αποκάλεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους Έλληνες απατεώνες.Ποιος μιλά για απατεώνες;Ο Πρόεδρος ενός κόμματος που όταν κυβερνούσε την χώρα οδήγησε 1,5 εκατομμύριο μικροεπενδυτές να χάσουν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής με την φούσκα του Χρηματιστηρίου.Ο Πρόεδρος ενός κόμματος που στα τελευταία 8 χρόνια που κυβέρνησε την χώρα επέβαλλε 82 νέους φόρους.Ο Πρόεδρος ενός κόμματος που κυβερνούσε αθηνοκεντρικά και δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για την Περιφερειακή ανάπτυξη. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ένα στοιχείο, η απορροφητικότητα του Γ’ ΚΠΣ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήταν στο τέλος του 2003 μόλις 13%.Από την συμπεριφορά αυτή αποδεικνύεται περίτρανα ότι το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του για τίποτα δεν μετάνιωσαν.Εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ίδια αδιέξοδη πολιτική και να υποστηρίζονται από τις ίδιες διαπλεκόμενες δυνάμεις.Δεν αρνούμαστε ότι στο διάστημα που πέρασε υπήρξαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδυναμίες.Έγιναν όμως πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πριν μερικές μέρες εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επικαιροποιημένο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας & ανάπτυξης.Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την τσέπη του απλού πολίτη;Πρώτον, δεν θα χρειασθεί να επιβληθεί κανένας νέος φόρος , αφού με τη συνεπή εφαρμογή των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που δρομολογήσαμε ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθεί χωρίς λήψη πρόσθετων μέτρων. Η επιλογή μας της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής δικαιώνεται.Δεύτερον , θα εξοικονομήσουμε με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος σταθερότητας που μας εγκρίθηκε , περισσότερα από 13 δις ευρώ.Αυτά θα τα πετύχουμε χωρίς να δανειστούμε, χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας.Με νοικοκύρεμα και λιγότερες σπατάλες.Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην μεγάλη μεταρρύθμιση στις ΔΕΚΟ, ώστε να μη σπαταλώνται τα χρήματα των φορολογούμενων και να υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες για όλους.Προχωρούμε στην πλήρη εφαρμογή του πλαισίου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ώστε να δημιουργηθούν έργα πνοής σ’ ολόκληρη τη Χώρα και να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια.Δίνουμε προτεραιότητα στην κατάρτιση Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου.Είμαστε ετοιμοι για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ και να πετύχουμε την μέγιστη αξιοποίηση των πόρων του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου για την περίοδο 2007-2013, που ύστερα από επιτυχή διαπραγμάτευση του Κώστα Καραμανλή, ξεπερνούν τα 20δις €.Προχωράμε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέματα ταμπού ανοίγουν.

Η κατάσταση που παραλάβαμε στην Κέρκυρα είναι γνωστή. Την γνωρίζετε καλά, μεγάλες ελλείψεις στο επίπεδο των υποδομών, κανένα αναπτυξιακό σχέδιο συνολικής παρέμβασης στον νομό.Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, δρομολογήσαμε στο νησί σχεδόν το σύνολο των υποθέσεων και των έργων που εκκρεμούσαν.1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΕίναι γνωστές οι αστοχίες και οι περίεργες πρακτικές της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο συγκεκριμένο θέμα. Αποτέλεσμα, ένα έργο που πριν από πολλά χρόνια έπρεπε να είναι έτοιμο και που τόσο απαραίτητο είναι για τις υπηρεσίες υγείας στο νομό, να εγκαταλειφθεί και να κινδυνεύει με απένταξη και ματαίωση λόγω της γνωστής πλέον «σύμβασης φιλικού διακανονισμού» που έγινε στο παρελθόν και που αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά φιλική προς τα συμφέροντα του τόπου μας .Παρά τα προβλήματα η Κυβέρνηση διασφάλισε τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνέχιση του έργου, για την προμήθεια του νέου ιατρικού εξοπλισμού και ανέλαβε τη δέσμευση ολοκλήρωσής του μέχρι τις επόμενες εκλογές.Με απόφαση του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Κακλαμάνη που υπεγράφη στις 14/02/2006, εγκρίθηκαν συμπληρωματικές εργασίες Η/Μ, και η αύξηση των κλινών από 301 σε 311, συνολικού προϋπολογισμού 10.430.350€.Παράλληλα, με την ίδια απόφαση επιχορηγείται η ΔΕΠΑΝΟΜ με 4.331.482€ για εργασίες παρελθόντος έτους.Προκηρύχθηκε η αγορά του ξενοδοχειακού και ιατρικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί στο νέο νοσοκομείο. Έτσι πλέον διασφαλίζεται η συνέχιση του έργου, εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίνει την συγκεκριμένη απόφαση και δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για οποιαδήποτε καθυστέρηση. Μια καθυστέρηση που σήμερα βέβαια υπάρχει και την οποία άμεσα κοινοποιήσαμε στον Κερκυραϊκό λαό.2. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟΥιοθετήθηκε το Κερκυραϊκό αίτημα για ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού και έτσι επιλέχθηκε και εγκαταστάθηκε ανάδοχος προκειμένου να χτιστούν και τα υπόλοιπα 4.500m2 και στη συνέχεια να γίνει ο διαγωνισμός για τον Η/Μ εξοπλισμό του κτιρίου.Άλλο ένα μεγάλο έργο για το νομό δρομολογήθηκε ενώ είχε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. ουσιαστικά βαλτώσει μέσα σε αδιαφανείς μάλιστα διαδικασίες της τότε διοίκησης της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ. Σήμερα έχουν ξεπεραστεί οι εκκρεμότητες με την Αρχαιολογία και το έργο προχωρά κανονικά.3. ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣΛόγω της γνωστής κωλυσιεργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας στην εξεύρεση οικοπέδου για την ανέγερση νέου καταστήματος φυλακών, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε το έργο «Ανακαίνιση της Φυλακής Κέρκυρας», συνολικού κόστους 1.400.000€ περίπου.4. ΛΙΜΑΝΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣΠροκηρύχθηκε το πιο σημαντικό και απαραίτητο έργο του προσήνεμου μόλου, συνολικού κόστους 30.000.000€ για να δοθεί η δυνατότητα εύκολης προσέγγισης και πρόσβασης των κρουαζιερόπλοιων που τόσο σημαντικά είναι για τον τουρισμό μας. 

Ήδη υπεγράφη και η σχετική σύμβαση και σύντομα ξεκινούν οι εργασίες.5. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΞεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια για την αναβάθμιση και βελτίωση του απαράδεκτου υποσταθμού Μέσης Τάσης του Αεροδρομίου, ενός έργου που εκκρεμούσε από το 1994.Έχει επιλεγεί ο ανάδοχος και ξεκίνησαν οι εργασίες.Ο συνολικός προϋπολογισμός κόστους του έργου φθάνει τα 2.500.000€ περίπου.Παράλληλα, προκηρύσσεται άμεσα η μελέτη επέκτασης και αναδιάρθρωσης των εσωτερικών χώρων του αεροδρομίου και επισπεύδεται η έναρξη των εργασιών της Β’ Φάσης για την κατασκευή νέου δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών. Ένα έργο που ο συνολικός του προϋπολογισμός φτάνει τα 13.000.000€ 6. UNESCOΌλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Unesco εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας της Κέρκυρας για ένταξη της Παλιάς Πόλης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Αν πετύχουμε το στόχο αυτό, η Κέρκυρα θα μπει στον κατάλογο των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών με πολιτιστικό ενδιαφέρον.7. ΤΕΙΧΗΕίναι γνωστή η κατάσταση που παρουσιάζουν οι προμαχώνες της πόλης της Κέρκυρας, ιδιαίτερα του Παλαιού Φρουρίου.

Είναι παράλληλα γνωστές οι προσπάθειες που έγιναν για την ένταξη του έργου αναστήλωσης των τειχών στα υπόλοιπα του Γ’ Κ.Π.Σ.Αυτή η διαδικασία ευοδώθηκε και το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Πολιτισμός με προϋπολογισμό 3.350.000€ ή 1.500.000.000 δρχ, από την στιγμή που επί μια εικοσαετία επί ΠΑΣΟΚ είχαν διατεθεί μόνο 100.000.000 δρχ.8. ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗΗ Κυβέρνηση εντόπισε και ανέδειξε το πρόβλημα του αμιάντου, το οποίο επί χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν αντιμετώπιζαν.Για το λόγο αυτό ο Ο.Σ.Κ. και το Υπουργείο Παιδείας ενέκριναν 1.066.000€ για την αφαίρεση του αμιάντου, ενώ η γνωστή κωλυσιεργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οδήγησε σε καθυστέρηση έναρξης των εργασιών, παρά το ότι η απόφαση του Υπουργείου και το σχετικό κονδύλι είχε εγκριθεί από τον Ιούνιο του 2005.9. ΥΔΡΕΥΣΗ ΠΑΞΩΝ10. ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟΕθνική ΠαλαιοκαστρίτσαςΆλλο ένα έργο μνημείο ανικανότητας, αδιαφάνειας και κατασπατάλησης πόρων της προηγούμενης κυβέρνησης. Προκηρύχθηκε και πραγματοποιήθηκε από την Π.Ι.Ν. ο διαγωνισμός για την πλήρη ανακατασκευή της μοναδικής εθνικής οδού, κόστους 6.400.000€ . Επιλέχθηκε ανάδοχος και υπεγράφη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου.Εντάχθηκε στο Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων η βελτίωση της οδού Μωραΐτικα- Κάβος, συνολικού προϋπολογισμού 3.300.000€11. Ε.Α.Κ.Κ.

Ενώ υπήρχε η χρηματοδότηση, δεν ολοκληρώθηκε το έργο στον χρόνο που ανακοινώσαμε λόγω του ότι το στάδιο δεν είχε οικοδομική άδεια!!!Έτσι, για να κατασκευαστεί το στέγαστρο και να γίνει η επέκταση των κερκίδων, το στάδιο πέρασε από ΣΧΟΑΠ για να εγκριθούν οι όροι δόμησης και να καταστεί δυνατή η έκδοση της απαραίτητης οικοδομικής άδειας ώστε επιτέλους να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί και το συγκεκριμένο έργο.Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαιτεί πια την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος δημιούργησε νέα καθυστέρηση. Μέσα στον κατά το δυνατόν συντομότερο χρόνο, ωστόσο, ολοκληρώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το κείμενο του Π.Δ. το οποίο βρίσκεται πλέον για έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.Εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού η ολοκλήρωση του γηπέδου του Σκριπερού με συνολικό προϋπολογισμό 150.000€Παράλληλα, υιοθετήθηκε εισήγησή μου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Σ.Κ. κ. Παταργιά και ήδη έχει προταθεί από τον Οργανισμό στο Υπουργείο Παιδείας η κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου 1.000m2 στην Λευκίμμη με την μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.12. ΕΛΑΙΩΝΑΣΜε διάταξη που περιελήφθη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τέθηκαν όροι και προϋποθέσεις για την προστασία του Κερκυραϊκού ελαιώνα από την αλόγιστη κοπή και εμπορία των ελαιοδένδρων. 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υιοθέτησε ένα καθολικό αίτημα των φορέων του νομού μας, περιλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.13. ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΣε πρόσφατη σύσκεψη φορέων που οργανώθηκε με πρωτοβουλία μου στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας, ανακοινώθηκε η δημιουργία Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τουριστικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία προπτυχιακού τμήματος Σινοϊαπωνικών Σπουδών, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το νησί μας λόγω και της ύπαρξης του αντίστοιχου Μουσείου και θα συμβάλει επίσης στην τουριστική μας ανάπτυξη.14. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ14.1. Με το Νόμο 3377/2005 του Υπουργείου Ανάπτυξης αντιμετωπίστηκαν θέματα του πλανοδίου εμπορίου και των εμποροπανηγύρεων που τόσο πολύ απασχολούν το νομό μας.Πλέον η άδεια των εμποροπανηγύρεων θα δίνεται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και όχι από τα Δημοτικά ΣυμβούλιαΈτσι, ένα πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου της Κέρκυρας υλοποιήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία14.2. Με το Νόμο Απελευθέρωσης Αγοράς Φυσικού Αερίου, του οποίου ήμουν εισηγητής δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης του πετρελαίου με φυσικό αέριο που και πιο φθηνό είναι, αλλά και πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Ήδη έχει αρχίσει ένας κύκλος επαφών και συζητήσεων με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Στεφάνου και την ΔΕΠΦΑ, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ανεξάρτητου συστήματος παροχής φυσικού αερίου και στο νησί μας.Φίλες και Φίλοι,Τα δύο αυτά χρόνια εργάζομαι εντατικά , είμαι σε διαρκή επαφή με όλους τους φορείς και συλλόγους του Νομού μας, κλιμακώνω τη δράση μου και βάζω ως στόχο να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην εφαρμογή του τοπικού κυβερνητικού προγράμματος.Θεωρώ ότι με τη σκληρή δουλειά και τη συνεργασία όλων μας θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.Τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.Η Κέρκυρα μπορεί να κερδίσει το στοίχημα.Προχωρούμε όλοι μαζί, με πίστη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, με όραμα και σχέδιο.Για την Κέρκυρα της νέας εποχής.

Για τη νέα γενιά. Με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή.»Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργιάδης, Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Τρεπεκλής, Ο Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών κ. Χαλικιάς, ο Δήμαρχος Αχιλλείων κ. Πουλημένος, ο Δήμαρχος Μελιτειέων, κ. Σαγιάς, ο Δήμαρχος Εσπερίων κ. Προβατάς, ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων κ. Γαρδικιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Κερκυραίων κ.κ. Μωραΐτης, Ιωάννου και Βλάσση, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κέρκυρας κ. Αθανασίου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Άνθης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας κ. Σουβλάκης, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Δεσύλλας, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου κ. Κοντός, ο Διοικητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας κ. Μαντζαρόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΓΝΝΚ κ. Σκούρτης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κουρής, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Κέρκυρας κ. Καλαμπαλίκης, ο Αερολιμενάρχης Κέρκυρας κ. Ζάχος, ο Πρόεδρος της ΕΑΣΚ κ. Μάνδυλας, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣΚ κ. Βλάχος, Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου, ο τέως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Καλούδης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, Πρόεδροι και μέλη Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο