Πρόταση για φορολογική απαλλαγή των παραδοσιακών καφενείων που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς μέχρι πεντακοσίων κατοίκων

Ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας, μαζί με το συνάδελφό του Βουλευτή Φωκίδος κ. Ιωάννη Μπούγα, κατέθεσαν πρόταση τροποποίησης νόμου για την απαλλαγή από τη φορολόγηση των κερδών των παραδοσιακών καφενείων που βρίσκονται σε οικισμούς μέχρι πεντακοσίων κατοίκων.

 

Οι Βουλευτές προτείνουν η συγκεκριμένη τροπολογία να περιληφθεί στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου «Φορολογία Εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, φορολογικοί έλεγχοι και άλλες διατάξεις».Το πλήρες κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης και της προτεινόμενης τροποποίησης νόμου, έχει ως ακολούθως:ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗΣτο σ.ν. «Φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, φορολογικοί έλεγχοι και άλλες διατάξεις»ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗΜε την εισηγούμενη ρύθμιση σκοπείται η ενθάρρυνση της διατήρησης και λειτουργίας των παραδοσιακών καφενείων σε μικρές κώμες και οικισμούς κάτω των πεντακοσίων κατοίκων .Οι δύσκολες δημογραφικές και οικονομικές συνθήκες των περιοχών αυτών καθιστούν τη διατήρηση των εν λόγω καταστημάτων δυσχερέστατη, με αποτέλεσμα να φθίνουν και να χάνεται το μοναδικό σημείο συνάντησης και κοινωνικής επαφής των κατοίκων, αλλά και ένα πολύτιμο στοιχείο της ελληνικής λαογραφίας. 

Η απαλλαγή του πραγματοποιούμενου, πενιχρού ούτως ή άλλως, εισοδήματος από τη φορολογία θα ενθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους να συνεχίσουν ή να αναλάβουν τη λειτουργία τέτοιων καφενείων, προσφέροντας τη μόνη διέξοδο κοινωνικής συναναστροφής σε ευαίσθητες περιοχές και διασώζοντας μια μακρά παράδοση. Επίσης, θα αποτελέσει έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντος της πολιτείας για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ενδιαφέρον που επιτάσσεται και από το κοινοτικό δίκαιο (i.a. Οδ.81/645/ΕΟΚ, Οδ.85/148/ΕΟΚ )ΑΡΘΡΟ ………Στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 του ν. 2238/94 (ΦΕΚ Α’ 151) η περίπτωση γ’ όπως προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 3156/2003 (ΦΕΚ Α’ 157), αναριθμείται σε περίπτωση δ’ και μετά την περίπτωση β’ τίθεται νέα περ. γ’ ως εξής:“Τα κέρδη από την εκμετάλλευση παραδοσιακού καφενείου κειμένου σε δημοτικό διαμέρισμα κάτω των πεντακοσίων κατοίκων, το οποίο περιλαμβάνεται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, όπως αυτές ορίζονται στην Οδηγία 85/148/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 29.01.85 (ΕΕΕΚ L 056 της 25.02.1985).”

Μετάβαση στο περιεχόμενο