Το πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ” βασικός μοχλός ανάπτυξης της Περιφέρειας

Το σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης του κράτους οφείλει να διέπεται από την αρχή της επικουρικότητας και της οικονομίας των επιπέδων διοίκησης.Βασικοί στόχοι και άξονες της σύγχρονης διακυβέρνησης πρέπει να είναι:

 

Η ενδυνάμωση των θεσμών της αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης Η εξυπηρέτηση του πολίτη στον πληρέστερο βαθμό και στο πλησιέστερο προς αυτόν επίπεδο Η διασφάλιση της ισόρροπης εθνικής ανάπτυξης Η ορθολογική οργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών του κράτους Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, η Νέα Διακυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. προχωρούν στην υλοποίηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΘΗΣΕΑΣ.Η υλοποίηση του ΘΗΣΕΑ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, τόσο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας όσο και για την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μέσα από την υλοποίηση των κεντρικών στόχων του Προγράμματος , που είναι:ο συντονισμός των επιμέρους πολιτικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, η ορθολογική αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων των ανωτέρω πολιτικών, η έγκαιρη απόδοση όλων των θεσμοθετημένων πόρων και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ, γίνεται το απαραίτητο άλμα ποιότητας και ανάπτυξης για όλη την Αυτοδιοίκηση.Σε αντίθεση μάλιστα με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, κύριο χαρακτηριστικό του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ είναι ότι η χρηματοδότησή του δεν προέρχεται μονομερώς από τους θεσμοθετημένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης (οι οποίοι μάλιστα δεν αποδίδονταν στο σύνολό τους από την Πολιτεία) όπως συνέβαινε με το Ε.Π.Τ.Α., αλλά συμμετέχει σ΄ αυτή τη χρηματοδότηση άμεσα και η κεντρική εξουσία, σε ποσοστό 35%. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ στηρίζει επίσης:την ωρίμανση των έργων με τη χρηματοδότηση σε πρώτη φάση των αναγκαίων μελετών, ενθαρρύνει τις διαδημοτικές συνεργασίες αναπτυξιακού χαρακτήρα ενισχύει τις συμπράξεις μεταξύ Ο.Τ.Α. και ιδιωτικού τομέα με τη χρηματοδότηση των αναγκαίων προσυμβατικών διαδικασιών, απλοποιεί τη διαδικασία προένταξης και οριστικής ένταξης των έργων, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα της χρηματοδότησης με τη θεσμοθέτηση της έγγραφης διαπίστωσης της τήρησης του ετήσιου ορίου εγκεκριμένων πιστώσεων ανά Περιφέρεια. 

Με το Πρόγραμμα Θησέας θα παρακολουθείται η εξέλιξη των έργων που πραγματοποιούνται από κάθε φορέα σε περιφερειακό επίπεδο και το σύνολο σχεδόν των δράσεων των Ο.Τ.Α. θα καταγράφεται σε ενιαία βάση δεδομένων, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνεια.Ήδη το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δεσμεύσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ποσό ύψους 141.000.000 ευρώ για το έτος 2005, προκειμένου να εξασφαλισθεί η άμεση χρηματοδότηση των έργων στις Περιφέρειες. Ένα ακόμη σημείο που νομίζω ότι πρέπει να τονιστεί για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να γίνουν οι σωστές συγκρίσεις, είναι ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ΕΠΤΑ (Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης), κατά τα προηγούμενα 7 έτη της διάρκειάς του, ήταν 1,7 δις ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό του Προγράμματος «Θησέας» για πέντε χρόνια θα ανέλθει σε 3,5 δις ευρώ.Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ θα αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης για την Περιφέρεια και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ένα πρόγραμμα που αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της Νέας Διακυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο