Συμπεριελήφθη η νομοθετική ρύθμιση για το κόψιμο των ελαιοδένδρων στο σχέδιο νόμου “Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προσαρμογή στη νέα Κ.Α.Π. και άλλες διατάξεις”

Ευοδώθηκαν τελικά οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη συνεχή και αλόγιστη κοπή των ελαιοδένδρων στην Κέρκυρα.Πιο συγκεκριμένα, στο νομοθέτημα που κατατέθηκε ενσωματώθηκε διάταξη που θέτει υπό πλήρη έλεγχο την κοπή και εμπορία ξυλείας και δίνει τέλος στην καταστροφή του ελαιώνα και του Κερκυραϊκού περιβάλλοντος.Το κείμενο έχει ως ακολούθως:

 

«34. α)Απαγορεύεται η μεταφορά ξυλείας ελαιοδένδρων που υλοτομήθηκαν κατά παράβαση του άρθρου 2 του από 5-5-1926 π.δ. (Α 190) «Περί απαγορεύσεως, εκριζώσεως και καιαστρεπτικής κοπής ελαιοδένδρων εν τη νήσω Κερκύρας».Η μεταφορά ξυλείας ελαιοδένδρων επιτρέπεται μόνο κατόπιν αδείας υλοτομίας, που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας. Όποιος μεταφέρει ξυλεία ελαιοδένδρων χωρίς την ανωτέρω άδεια, καθώς και ο ιδιοκτήτης αυτής, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο μήνες.β)Ξυλεία ελαιοδένδρων που μεταφέρεται χωρίς την ως άνω άδεια, καθώς και τα μέσα μεταφοράς αυτής, κατάσχονται από όργανα των Διευθύνσεων Γεωργικής Ανάπτυξης των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή του Λιμενικού Σώματος και το Δικαστήριο διατάσσει τη δήμευσή τους.γ)Δεν επιτρέπεται η έκδοση άδειας στις περιπτώσεις εκρίζωσης και καταστρεπτικής κοπής των ελαιοδένδρων, θεωρουμένης ως τέτοιας και της υλοτόμησης των κυριοτέρων τμημάτων των ελαιοδένδρων, δια της οποίας μειώνεται στο ελάχιστο η παραγωγικότητά τους ή καθίστανται αυτά ανενεργά επί μεγάλο χρονικό διάστημα».Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο Νίκος Δένδιας δήλωσε:«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για την σημερινή εξέλιξη, η οποία θέτει τέρμα στην αλόγιστη καταστροφή του ελαιώνα μας αλλά και του σπάνιας ομορφιάς περιβάλλοντός μας.Θέλω να ευχαριστήσω καταρχήν τόσο τον Υπουργό κ. Μπασιάκο όσο και τον Υφυπουργό κ. Κοντό για την υλοποίηση του Κερκυραϊκού αιτήματος.Παράλληλα, να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου Βουλευτές κ.κ. Νίκο Γεωργιάδη και Άντζελα Γκερέκου, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας και όλους τους Κερκυραϊκούς φορείς που εργάστηκαν για την υλοποίηση του σημερινού αποτελέσματος.Είμαι βέβαιος πως όταν όλοι εργαζόμαστε ενιαία προς την ίδια κατεύθυνση θα έχουμε πάντα θετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο