“Νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει η αλόγιστη κοπή ελαιοδένδρων στην Κέρκυρα”

Ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005 συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο, στον οποίο έθεσε εκ νέου το ζήτημα της προστασίας του Κερκυραϊκού ελαιώνα, από τη συνεχή και αλόγιστη κοπή των ελαιόδενδρων.

 

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε στον κ. Μπασιάκο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, την οποία έχει εισηγηθεί και αποστείλει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας, και του υπενθύμισε ότι αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία έχει ζητήσει και ο συνάδελφός του κ. Γεωργιάδης.Παράλληλα, τόνισε στον Υπουργό ότι όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς του νησιού (Ε.Α.Σ.Κ., Τ.Ε.Δ.Κ., Ομάδες Παραγωγών, Τουριστικοί Πράκτορες) έχουν διατυπώσει επανειλημμένα τα αίτημα της νομοθετικής ρύθμισης για να προστατευθεί ο ελαιώνας και κατ’ επέκταση το Κερκυραϊκό περιβάλλον.Ο κ. Υπουργός δεσμεύθηκε να εξετάσει θετικά το συγκεκριμένο Κερκυραϊκό αίτημα, για το οποίο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σχετική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Νίκος Δένδιας έκανε την παρακάτω δήλωση:« Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του Κερκυραϊκού Ελαιώνα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες ελαιοπαραγωγούς του νησιού και συνδέεται άμεσα με την βελτίωση του εισοδήματος τους. Ταυτόχρονα όμως συνδέεται και με την προοπτική ανάπτυξης μιας σειράς άλλων δραστηριοτήτων, π.χ. η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, η ανάπτυξη οικοτουριστικών δράσεων, η παραγωγή προϊόντων ονομασίας προέλευσης, αλλά και η αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων για εκσυγχρονισμό ελαιουργικών μονάδων. Ο ελαιώνας είναι σημαντικός τοπικός πλούτος, με υψηλή προστιθέμενη αξία. Από τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίησή του θα προκύψουν μεγάλα οφέλη όχι μόνον για τους αγρότες του Νομού, αλλά για το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Γι αυτό θεωρώ ότι πρέπει, εκτός από το να προχωρήσει επιτέλους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του κερκυραϊκού ελαιώνα, να σταματήσει άμεσα η συνεχής και αλόγιστη κοπή των ελαιόδενδρων.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο