Πρωτοβουλία για τη δημιουργία διαχειριστικού φορέα για τα περιφερειακά λιμάνια της Κέρκυρας

Ο Βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα «Σύσταση φορέα διαχείρισης για τα Περιφερειακά Λιμάνια της Κέρκυρας», την Κυριακή 29 Μαΐου 2005.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. κ. Κατσαρός, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Κ. κ. Σουβλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Κ. κ. Δεσύλλας, ο Αντιδήμαρχος Κερκυραίων κ. Μπουζούκης, ο Δήμαρχος Εσπερίων κ. Προβατάς, ο Δήμαρχος Αχιλλείων κ. Πουλημένος, ο Δήμαρχος Κορισσίων κ. Καλούδης, ο Δήμαρχος Παρελίων κ. Βλάχος, ο Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών κ. Χαλικιάς, ο Πρόεδρος της Ερείκουσας κ. Χρήστος Κατέχης, ο Πρόεδρος των Οθωνών κ. Χριστόφορος Κατέχης και ο Πρόεδρος του Μαθρακίου κ. Γιάννης Αργυρός.Στην εισήγησή του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο ιστορικό του προβλήματος που δημιουργήθηκε μετά την μετατροπή των Λιμενικών Ταμείων σε Οργανισμούς Λιμένων Α.Ε.Παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας (Νόμος 2738/1999) λόγω μη έκδοσης, μέχρι σήμερα, των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων, δεν κατέστη δυνατή η λειτουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων που θα μπορούσαν να διαχειριστούν μικρά ή Περιφερειακά Λιμάνια.Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια εξασφαλισμένων πιστώσεων, αφού δεν υπάρχει ο φορέας για τη διαχείρισή τους.

Πρότεινε να γίνει μια από κοινού προσπάθεια να συσταθούν δυο διαδημοτικά Λιμενικά Ταμεία, ένα στο βορρά και ένα στο νότο, και τα τρία λιμάνια των Παξών να δοθούν με προγραμματική σύμβαση στο Δήμο Παξών, ώστε να τα διαχειρίζεται άμεσα.Παράλληλα, τα λιμάνια των διαποντίων νησιών, εφόσον δεν θα είναι δυνατό να ενταχθούν σε διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, να ενταχθούν στον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας, ο οποίος με προγραμματική σύμβαση θα τους παραχωρήσει τη διαχείριση και συντήρησή τους.Με την πρόταση συμφώνησαν τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Κ. κ. Δεσύλλας, όσο και ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Κ. κ. Σουβλάκης αλλά και οι παριστάμενοι πρόεδροι των Διαποντίων νησιών.Ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. αλλά και το σύνολο των Δημάρχων αφού ευχαρίστησαν το Βουλευτή, επεσήμαναν ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες γιατί τα περιφερειακά λιμάνια είναι κομβικοί οικονομικοί πνεύμονες για τους Δήμους.Διαφώνησαν με τη δημιουργία Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου και συμφώνησαν στη σύσταση δύο διαδημοτικών ταμείων.Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπογραφεί πρακτικό της σύσκεψης από όλους τους συμμετέχοντες, το οποίο θα διαβιβαστεί τόσο στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών.Ο Νίκος Δένδιας δεσμεύθηκε από το θεσμικό του ρόλο να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν τα υπαρκτά νομικά προβλήματα και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα εκείνα λιμάνια στους Δήμους του νησιού, που θα αναπτύξουν την οικονομική ζωή του τόπου αλλά και θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα, όπως η μόνιμη συγκοινωνιακή σύνδεση των Διαποντίων νησιών με την Κέρκυρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο