Δελτίο τύπου Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

Με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη προχωρήσει στην ωρίμανση των έργων αναστήλωσης και συντήρησης του χώρου και των κτισμάτων.

 

Σε ό,τι αφορά τους δύο Προμαχώνες Καβοσίδερο και Σαβορνιάν, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων προέβη ήδη στη διενέργεια αυτοψίας, η οποία πραγματοποιήθηκε και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματά της. Άμεσος στόχος των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η επικαιροποίηση της υπάρχουσας προμελέτης στερέωσης και η σύνταξη επικαιροποιημένου προϋπολογισμού και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εργασιών για να προχωρήσει το έργο. Το χρονοδιάγραμμα θα αφορά, τόσον όλες τις απαιτούμενες εργασίες ωρίμανσης για να δημοπρατηθεί το έργο, όσο και τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησής του. Η Διεύθυνση, με όλη την υπευθυνότητα που απαιτεί η περίπτωση του Παλαιού Φρουρίου, έχει αναλάβει τη σύνταξη εναλλακτικών προτάσεων αναλόγως του επείγοντος των παρεμβάσεων και του προϋπολογισμού τους. 

Σε συνεργασία μάλιστα με την αρμόδια Εφορεία, σύντομα η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τις επιμέρους επεμβάσεις στον χώρο και τα κτίσματα του Φρουρίου, για τον ευπρεπισμό και την ανάδειξή τους.Μόλις συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία θα συγκληθεί νέα διευρυμένη, σύσκεψη, με εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με εκπροσώπους άλλων φορέων , προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας έχει υποστεί τις συνέπειες της αδιαφορίας και της πλημμελούς φροντίδας επί σειρά ετών, κατά την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Σήμερα εξετάζονται όλες οι λύσεις που θα οδηγήσουν στην καλύτερη δυνατή προστασία και ανάδειξή του.Το οικονομικό κόστος θα ανακοινωθεί αμέσως μόλις ολοκληρώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού τους επικαιροποιημένους προϋπολογισμούς και τα χρονοδιαγράμματα που απαιτούνται, μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από τους αρμόδιους φορείς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο