Η Κυβέρνηση θα αναλάβει την μελέτη για τον Κερκυραϊκό ελαιώνα, αν η Νομαρχία δεν αποδείξει ότι προχωρά άμεσα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 04 Ιουνίου η εκδήλωση που διοργάνωσε μετά από πρόταση του Νίκου Δένδια η Τ.Ε.Δ.Κ. και στην οποία ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Μπούγας παρουσίασε την μελέτη για τον ελαιώνα της Άμφισσας.Η συγκεκριμένη μελέτη εντάχθηκε στα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,εγκρίθηκε από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα τον Απρίλιο του 2005 και η εφαρμογή της είναι υπό την εποπτεία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Όπως τόνισε ο κ. Μπούγας, οι ελαιοπαραγωγοί της Άμφισσας δεσμεύονται με μία σειρά υποχρεώσεων, ώστε να λαμβάνουν επιδότηση που μπορεί να φτάνει τα 900€ ανά 10 στρέμματα ελαιώνα.Για μια περιοχή 20.000 κατοίκων υπολογίζεται ότι ετησίως θα καταβάλλονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα περί τα 13 δις δραχμές για έναν ελαιώνα 800.000 δένδρων περίπου.Σύμφωνα με τον κ. Μπούγα υπάρχουν πολλά κοινά σημεία του ελαιώνα της Κέρκυρας με αυτόν της Άμφισσας, όπως η παλαιότητα, το ύψος των ελαιοδένδρων, η παραδοσιακή καλλιέργεια και επομένως και η Κέρκυρα θα μπορούσε να εκπονήσει μια αντίστοιχη μελέτη.Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αφού το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2006.

Τόσο ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. κ. Κατσαρός, όσο και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Σ.Κ. κ. Πρεντουλής, τόνισαν τη σημαντικότητα της εκδήλωσης αλλά και την ανάγκη επιτέλους να ληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες και αποφάσεις για τον πρωτογενή τομέα στην Κέρκυρα.Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Κεφαλληνίας της Ν.Δ. κ. Αλιβιζάτος, ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. Γεωργιάδης, οι Αντιδήμαρχοι Κερκυραίων κ.κ. Μωραΐτης και Μπουζούκης, οι Δήμαρχοι Θιναλίων κ. Βάρελης, Εσπερίων κ. Προβατάς, Παξών κ. Μπογδάνος, Παλαιοκαστριτών κ. Χαλικιάς, οι Αντινομάρχες κ.κ. Μεταλληνός και Λούβρου, ο Πρόεδρος του Ο.Λ.Κ. κ. Σουβλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Κ. κ. Δεσύλλας, ο Πρόεδρος του ΔΥΠΕ Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κουρής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κοντός, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Αθανασίου, πλήθος δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων, καθώς και εκπρόσωποι συνεταιρισμών.

Ο Νίκος Δένδιας στην εισήγησή του τόνισε ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος.Ένα βαθύ κράτος που πολλές φορές είναι οι θεσμοθετημένοι φορείς που προκαλούν δυσλειτουργίες με αρνητικά αποτελέσματα στους πολίτες.Παράλληλα, καταλόγισε σοβαρότατες ευθύνες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο Νομάρχη της Κέρκυρας για την κατάσταση που επικρατεί στον ελαιώνα σήμερα.”Είμαστε έτοιμοι για τις αναγκαίες ρήξεις και στην Κέρκυρα. Οι παλινωδίες του Νομάρχη κ. Μαχειμάρη δεν μπορούν να είναι πλέον ανεκτές. Η Κυβέρνηση θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για τον ελαιώνα της Κέρκυρας, ώστε επιτέλους να στηριχθούμε πάνω σε συγκεκριμένο σχέδιο και προοπτική για τους αγρότες μας”, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Δένδιας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο