1ο FORUM Ιονίων Νήσων

Με πολλή μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο FORUM Ιονίων Νήσων, το οποίο διοργάνωσε η ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2004.

 

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού ο χώρος της εκδήλωσης κυριολεκτικά κατακλίστηκε από πολίτες που με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις σημαντικές εισηγήσεις των ομιλητών. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που σε επίπεδο βουλευτών των Επτανήσων υπήρξε μια τέτοια κοινή παρουσία, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Γαλαμάτη Δημήτρη, αφού με την ιδιότητά του ως γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής εξέφρασε την θετική του γνώμη για τη διατήρηση της Ιόνιας Περιφέρειας. 

Οι εισηγήσεις των ομιλητών ανέδειξαν τόσο τα υφιστάμενα προβλήματα, όσο και τις λύσεις και δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για την περαιτέρω ενιαία ανάπτυξη των Επτανήσων. Η ευρωβουλευτής κα Κράτσα Ρόδη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυνατότητες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ανάπτυξη και παράλληλα τόνισε την ανάγκη σωστού σχεδιασμού ώστε να μην υπάρχουν απώλειες πόρων. Επεσήμανε ότι η κατανομή του Δ΄ Κ.Π.Σ. θα είναι κομβικής σημασίας για τα Επτάνησα, αφού αν υπάρξει ο σωστός σχεδιασμός θα τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν μια σειρά υποδομών τόσο στον τουρισμό όσο και στον πολιτισμό, που θα βοηθήσει στην διοικητική τους ενότητα και ανάπτυξη. Ο Γ.Γ. Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Βόσδου κατέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση σε επίπεδο κατανομής κονδυλίων και έργων, καθώς και στο σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια για την ανάπτυξη των υποδομών σε κάθε νομό των Επτανήσων ώστε να βελτιωθεί η συνολική τους εικόνα.Παράλληλα αναφέρθηκε στην Ιόνια Οδό και στην ανάγκη βελτίωσης της συγκοινωνιακής σύνδεσης των νησιών ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του στις προθέσεις της κυβέρνησης να διατηρήσει τις υπάρχουσες Περιφέρειες και να προχωρήσει στην αποκεντρωμένη λειτουργία τους. 

Ο κ. Βόσδου τόνισε ότι η κατανομή των έργων στο Δ΄ Κ.Π.Σ. θα γίνει έτσι ώστε να υπάρχει σύνδεση των έργων μεταξύ τους κάτω από ενιαίο σχεδιασμό και σκέψη. Ο βουλευτής Κεφαλλονιάς κ. Αλιβιζάτος τόνισε ιδιαίτερα την κοινή παράδοση που έχουν οι Επτανήσιοι καθώς και τους ιστορικούς λόγους για τους οποίους η Ιόνια Περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει την ενιαία ύπαρξή της.Η προβολή των πολιτιστικών πλεονεκτημάτων την Επτανήσων και η ανάπτυξη κοινής γλώσσας μεταξύ τους είναι σημαντικά όπλα για να μην κινδυνεύσει η συνέχεια της Περιφέρειας, τόνισε ο βουλετής Κεφαλλονιάς. Παράλληλα κάλεσε όλους τους φορείς και τους παράγοντες της πολιτικής να εργασθούν ενωμένοι προς αυτή την κατεύθυνση, βρισκόμενοι κοντά στην καθημερινότητα των πολιτών, ώστε να τους πείσουν για την αναγκαιότητα της συνέχειας της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων. 

Ο βουλετής Λευκάδας κ. Βεργίνης ζήτησε για να μπορεί να υπάρχει ενιαία ανάπτυξη των Επτανήσων να υπάρχει και ενιαίος σχεδιασμός στην κατασκευή των έργων για να εξυπηρετούνται όλοι οι Επτανήσιοι. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να δίνονται σε όλα τα Επτάνησα και όχι μόνο στην Κέρκυρα υπηρεσίες και δραστηριότητες για να νοιώθουν και εκείνοι ότι είναι ισότιμοι σ΄ αυτή την Περιφέρεια. Ως παράδειγμα ανέφερε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ζητώντας ουσιαστικά την ανάπτυξη τμημάτων του και στα υπόλοιπα νησιά. Ο κ. Βεργίνης συνεχάρη τον κ. Δένδια για την πρωτοβουλία του και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εφ΄ όσον υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα αναπτυχθεί και θα διατηρηθεί. 

Ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Ζακυνθίων κ. Ακτύπης αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση στη διατήρηση της Περιφέρειας κάνοντας αναφορά στις δυνατότητες που έχουν οι Δήμοι να αναπτύξουν δραστηριότητες στο επίπεδο του τουρισμού, του πολιτισμού και των υποδομών που θα συμβάλουν σ΄ αυτό το σκοπό. Ο πρόεδρος της Επτανησίων Πολιτείας και βουλευτής Κέρκυρας Νίκος Δένδιας έκανε μία ιστορική αναδρομή τονίζοντας ότι πάντα οι Επτανήσιοι παρουσιάζονταν ως μία ενότητα. Η ενότητα αυτή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, κύρια πολιτιστικά, που υπάρχουν και σήμερα, στη μουσική, στην αρχιτεκτονική, στις τελετές τόνισε ο Νίκος Δένδιας. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο προσωπικό του όραμα που είναι η διατήρηση και η ανάπτυξη αυτής της Περιφέρειας μέσα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα με όλα τα χαρακτηριστικά μιας αναπτυγμένης Ευρωπαϊκής περιοχής. Ο βουλευτής Κέρκυρας αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής των βουλευτών των Επτανήσων σ΄ ένα όργανο σχεδιασμού και ανάπτυξης για τα Επτάνησα ώστε να επιτευχθεί μια ισόρροπη, ενιαία και αποτελεσματική ανάπτυξή τους. 

Ως πρόεδρος της Επτανησίων Πολιτείας ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση του FORUM το οποίο κάθε χρόνο θα διοργανώνεται σε διαφορετικό νησί, καθώς και την ανάληψη δράσεων από το σωματείο, τόσο προς το Ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και προς το Ευρωπαϊκό.Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του για την παρουσία τόσο σημαντικών και αξιόλογων εισηγητών στην εκδήλωση, αλλά και για την εντυπωσιακή παρουσία του κόσμου. Προεδρεύων της εκδήλωσης ήταν ο βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Γαλαμάτης, ο οποίος με την εμπειρία του στη βουλή διηύθηνε τη συζήτηση εύστοχα και άψογα.Την εισαγωγή της εκδήλωσης έκανε η δικηγόρος της Κέρκυρας κ. Χριστακοπούλου Όλγα. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΠ Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου, ο τέως βουλευτής κ. Καλούδης , ο Δήμαρχος Εσπερίων κ. Προβατάς, ο Δήμαρχος Θιναλίων κ. Βάρελης, ο Δήμαρχος Παλαιοκαστριτών κ. Χαλικιάς, ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων κ. Γαρδικιώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας, ο Πρόδρος του Επιμελητηρίου κ. Κοντός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Μπράμος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλογου Κέρκυρας, ο επίτιμος πρόεδρος του Α.Ο. Κέρκυρα κ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κέρκυρας κ. Αθανασίου, μεγάλος αριθμός δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων καθώς και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο