Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, ανέφερε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις»:

 

«Θα ξεκινήσω και εγώ από την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός, την τροπολογία με αριθμό 286 (σ.σ. σχετικά με τη νομιμοποίηση κτιρίων των συνοριακών σταθμών). Μια και την επικαλεστήκατε, κύριε Υπουργέ, και αφορά τη Σένγκεν, πρέπει να σας πω ότι η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην ψηφίσουμε την τροπολογία, διότι καίτοι ίσως υπάρχει επείγον, δεν υπάρχει απρόβλεπτο.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω -όχι απλώς για την κοινοβουλευτική τάξη, αλλά για την απλή νομιμότητα- και για το εξής. Όταν φέρνετε περιβαλλοντικές διατάξεις από τις οποίες ρητά ζητάτε την εξαίρεση, στοιχειώδες κοινοβουλευτικό καθήκον είναι να υπάρχει συνυπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος. Εδώ δεν βλέπω υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος. Βλέπω τη φαρδιά πλατιά και νομιμοποιούσα τα πάντα υπογραφή του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Για το μεταναστευτικό θα μιλήσω μετά. Έρχομαι τώρα στα θέματα του υπό κρίση νομοθετήματος, το οποίο η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει. Για το νομοθέτημα νομίζω ότι τοποθετήθηκε με απόλυτη επάρκεια -και θα δευτερολογήσει κιόλας- ο επιμελής εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Χρίστος Δήμας. Εγώ απλά θέλω να κάνω μια-δύο παρατηρήσεις σε όσα είπε ο κ. Χουλιαράκης εδώ προηγουμένως.

Κύριε Χουλιαράκη, καταρχήν παρουσιάσατε μια πολύ καλή εικόνα για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης. Μας είπατε μάλιστα, αν κατάλαβα καλά, ότι η ουσία είναι ότι απομένει μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βέβαια φαντάζομαι ότι κι εσείς συνομολογείτε ότι έχει πολύ μεγάλες αποκλίσεις από αυτά τα οποία εσείς πιστεύετε. Άλλωστε έχει το θέμα καταλήξει.

Πέραν των ευχών μου να καταλήξει γρήγορα όχι βέβαια επί τη βάσει της πρότασής σας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό -γιατί για εμάς είναι απαράδεκτες οι προτάσεις σας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά εν πάση περιπτώσει- θέλω να σας πω ότι έκανε δηλώσεις σήμερα ο κ. Ντάισελμπλουμ και μπορείτε να τις βρείτε στο διαδίκτυο, με τις οποίες δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία σας και διατυπώνει σαφώς ότι έχετε κάνει πάρα πολύ μικρή πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Στο δε ευρύτερο θέμα της ελληνικής οικονομίας θα ήθελα να σας πω δύο τινά: Πρώτον, ότι στον προϋπολογισμό, ο οποίος μάλιστα δεν ψηφίστηκε τον προηγούμενο χρόνο, η δική σας πρόβλεψη δεν εμπεριέχει στοιχεία ύφεσης. Αντιθέτως, η ελληνική οικονομία κινήθηκε με ύφεση το 2015 -αυτό το ομολογείτε κι εσείς τώρα- και μάλιστα, πιθανότατα το ποσοστό το οποίο δίνετε εσείς, το 0,3%, είναι ανακριβές, έστω και αν δεν δεχτούμε την πολύ πιο επιθετική τοποθέτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί ύφεσης 2%.

(…)

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει δεκτή μέχρι τέλους ως έχει. Ξέρω τι θα μου πείτε. Φαντάζεστε ότι αυτό που μου λέτε sotto voce και με ευγένεια είναι προβλέψιμο. Σας λέω, όμως, ότι ούτως ή άλλως πετύχατε να επιστρέψετε την ελληνική οικονομία σε ύφεση. Και αυτό δεν έχει καμιά σημασία πώς προκύπτει μέσα από στατιστικά μεγέθη, παρότι το συνομολογούμε όλοι. Έχει πάρα πολύ να κάνει με τον τρόπο που ο μέσος άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη ζωή του.

Έρχομαι τώρα σε κάτι που για εμένα έχει τεράστια σημασία. Θέλετε εξ επαγγέλματος, που είμαι νομικός; Νομίζω, όμως, ότι έχει τεράστια σημασία για τους περισσότερους συναδέλφους, για την ευπρέπεια του Κοινοβουλίου. Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης θέλετε να μας πείτε, αν έχετε την καλοσύνη, πώς νομοθετείτε; Με ποια σοβαρότητα νομοθετείτε;

Διότι όταν μας έρχεται τροπολογία στο σχέδιο νόμου που αφορά τον ν.4368/2016, ο οποίος ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών, και έχει να κάνει με σωρεία αλλαγών μέσα στο νομοθέτημα και με διόρθωση σφαλμάτων, αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, δηλώνει για εσάς πλήρη αδιαφορία για το νομοθετικό έργο και την ποιότητά του και σε άλλη δε περίπτωση, πλήρη περιφρόνηση προς την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Για να το πω απλά, αυτά τα οποία γίνονται από την Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι σοβαρά. Ψηφίζει νομοθετήματα με διαδικασίες επείγοντος, κατεπείγοντος, τα μεσάνυκτα και σε ημέρες που αλλάζουν, για να βολεύει το πρόγραμμα του κυρίου Πρωθυπουργού για να έρθει να απευθυνθεί, με τον δικό του τρόπο και εκτός νομοθετήματος, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, και τα κείμενα τα οποία φέρνει βρίθουν λαθών, παραλείψεων και νομοτεχνικών ατελειών. Και τρεις ημέρες μετά έρχεται η Κυβέρνηση με σωρεία αλλαγών και μεταβάλλει τους νόμους που η ίδια προ ολίγου είχε εισηγηθεί.

Και αυτό πρέπει να το τοποθετήσουμε μαζί με ένα γεγονός το οποίο είναι πρωτοφανές. Η παρούσα Κυβέρνηση έχει ψηφίσει τις περισσότερες τροπολογίες μέχρι σήμερα από όσες έχει ψηφίσει στον ίδιο χρόνο οποιαδήποτε Κυβέρνηση πιθανότατα μεταπολιτευτικά. Αλλά πρέπει να σας πω ότι η δική μας έρευνα έχει σταματήσει γύρω στο 1985. Θα το ψάξουμε, όμως, μέχρι το 1974 για να είστε σίγουροι.

Δεν είναι τρόπος αυτός που νομοθετείτε. Περιφρονείτε την Εθνική Αντιπροσωπεία και περιφρονώντας την Εθνική Αντιπροσωπεία, στην πραγματικότητα περιφρονείτε την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, διότι αυτή εκφράζεται σε αυτή την Αίθουσα.

Και εκτός των άλλων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση προκαλεί και τον ελληνικό λαό. Έχουμε στην Ελλάδα ανεργία της τάξης του 24,6% κατά τον επίσημο δείκτη. Εχθές η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε μια ανακοίνωση. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένο πρόσωπο, γιατί ποτέ δεν το κάνω στο πλαίσιο των καθηκόντων μου και στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Καταθέτω, όμως, την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τον νεοπροσληφθέντα ειδικό σύμβουλο στην υπηρεσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Και σας ερωτώ: Η αντίληψη ενός ανθρώπου για τη ζωή είναι απολύτως ελεύθερη, αλλά είναι σοβαρός κάποιος που έχει γράψει για την 11η Σεπτεμβρίου ότι είναι ένα έργο τέχνης που, αν δεν είχε ανθρώπινα θύματα, θα ήταν ένα αριστούργημα; Και ακόμη να έχει γράψει ότι τα σημεία-σύμβολα που επέλεξαν οι δράστες, όποιοι κι αν είναι, δίνουν πολιτικό συμβολισμό στο χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και ας μην άφησαν προκήρυξη, ότι οι δίδυμοι πύργοι είναι παγκόσμιο κέντρο εμπορίου χρηματιστηριακού κεφαλαίου, ότι το Πεντάγωνο είναι εργαστήρι του μιλιταρισμού, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι στρατηγείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και ο Λευκός Οίκος ως πρόθεση;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια σοβαρή Κυβέρνηση, για να ξέρω δηλαδή; Είναι δυνατόν οποιοσδήποτε άνθρωπος εξέφρασε –και δικαίωμά του να εκφράζει ό,τι θέλει εν πάση περιπτώσει- αυτές τις απόψεις, να διορίζεται με Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως στην υπηρεσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και να θεωρεί ο κύριος Πρωθυπουργός της Ελλάδος ότι θα τον πάρει οποιαδήποτε ξένη Κυβέρνηση στα σοβαρά μετά από αυτά;

Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα τις στιγμές που σήμερα ζούμε; Έτσι θεωρείτε ότι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση; Αυτό το νόημα δίνετε στις στρατιές των ανέργων έξω από αυτή την Αίθουσα, ότι απαραίτητα στοιχεία πρόσληψης και επιτυχίας στη ζωή -γιατί φαντάζομαι το να υπηρετήσεις τον ύπατο πολιτικό, όχι πολιτειακό, θεσμό της χώρας κρίνεται ως επιτυχία στη ζωή, ως τουλάχιστον εμείς σ’ αυτή την Αίθουσα την προσλαμβάνουμε- είναι η κατάθεση αυτών των απόψεων στο διαδίκτυο και στη ζωή;

Αυτά δεν είναι σοβαρά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και σας το λέω με κάθε επιείκεια.

Έρχομαι στην τοποθέτηση του κ. Μπαλτά προηγουμένως. Δεν καταλαβαίνω εγώ τι κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού και ο κύριος Υπουργός Πολιτισμού. Καταθέτω εδώ μια ερώτηση του κ. Βενιζέλου και την απάντηση την οποία έδωσε τότε ο Υπουργός Πολιτισμού. Αναφερόταν τότε η ερώτηση και η απάντηση στον κ. Λούκο. Στο κείμενο της απάντησης διαβεβαιώνει τότε το Υπουργείο Πολιτισμού ότι όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής των προσώπων το παρελθόν ήταν προβληματικό, διότι ο Υπουργός δεν μπορεί να καθορίζει την καλλιτεχνική πορεία ενός π.χ. κρατικού θεάτρου, πριμοδοτώντας την επιλογή του ενός ή του άλλου και ότι η πολιτική ηγεσία μελετά αντικειμενικούς τρόπους ορισμού των επικεφαλής δημοσίων πολιτιστικών οργανισμών.

Αυτό έκανε σήμερα εδώ και εγώ δεν το κατάλαβα, επέλεξε και εισηγήθηκε στην Εθνική Αντιπροσωπεία κάποιον τρόπο αντικειμενικής επιλογής καλλιτεχνικών διευθυντών ή επέλεξε η Κυβέρνηση με όποια δικά της κριτήρια και μας φόρτωσε μία επιπλέον θέση και μία επιπλέον μισθοδοσία, για να ικανοποιήσει τη δική της αντίληψη; Αυτό, για να καταλάβω τι γίνεται επιτέλους σ’ αυτή την Αίθουσα. Ποιο μήνυμα εκπέμπει αυτή η Κυβέρνηση; Καταθέτω την ερώτηση και την απάντηση.

Καταλήγω στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω ακούσει πάρα πολλά σαν αυτά που είπε ο τωρινός, παρευρισκόμενος στην Αίθουσα Υπουργός, ο κ. Κουρουμπλής. Εγώ αυτό που έχω να σας πω είναι ότι η άποψή μου είναι πως η κατάσταση στη χώρα είναι παντελώς απαράδεκτη και δεν τιμά την Ελληνική Δημοκρατία και δεν τιμά ούτε την Κυβέρνηση.

Εγώ αυτό το οποίο βλέπω είναι άνθρωποι χωρίς καμία βοήθεια να περιφέρονται μέσα στη χώρα, μικρά παιδιά να περιφέρονται στις πλατείες της Αθήνας και να μην υπάρχει συγκροτημένος κρατικός φορέας ο οποίος να αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας είχαμε προειδοποιήσει -και εγώ προσωπικά- για τα τεράστια σφάλματα που κάνετε με τη μη φύλαξη των συνόρων. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα. Θα το συζητήσουμε, θα συζητηθεί αύριο στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, σας την έχουμε καταθέσει, θα σας την επανακαταθέσουμε, να σας πούμε πώς γίνεται.

Όμως, εδώ υφίσταται μιας άλλης τάξεως ζήτημα. Οιοσδήποτε βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έστω και ο παρανόμως εισελθείς, έχει δικαιώματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα όποια δικαιώματα τού αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους της πατρίδας. Αυτή τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν οιουδήποτε δικαιώματος. Τροφοδοτούνται και επιζούν είτε χάρη στη φιλανθρωπία των όποιων μη κυβερνητικών οργανώσεων είτε υποστηριζόμενοι από οποιαδήποτε δομή και με οιονδήποτε τρόπο.

(…)

Αυτά που λέω, κύριε Υπουργέ, είναι πιθανότατα αυτά που ακούτε, εκτός αν δεν εμπιστεύεστε την ακοή σας, αλλά τότε θα σας τα ξαναπώ.
Έχουμε υποχρέωση ως κράτος να έχουμε ένα σοβαρό σύστημα αντιμετώπισης αυτών των ανθρώπων, που σημαίνει τροφή, περίθαλψη και εξασφάλιση αυτών των παιδιών. Δεν μπορούν να γυρνούν χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, δεξιά και αριστερά, χωρίς κανείς να τα περιθάλπει, άλλα άρρωστα, άλλα χωρίς γάλα, άλλα χωρίς φαγητό και να υπερηφανευόμεθα για τον ανθρωπισμό των Ελλήνων. Το ελληνικό κράτος πού είναι; Πού βρίσκεται το ελληνικό κράτος;Εμένα μου προκύπτει σαφώς από τη θητεία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

(…)

Θα σας πρότεινα, κύριε Υπουργέ, να σταματήσετε να με ρωτάτε τι λέω, γιατί ακούτε, αλλιώς δεν θα ρωτούσατε τι λέω.

Από τη θητεία μου, λοιπόν, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γνωρίζω ότι ο Ελληνικός Στρατός, αν θυμάμαι καλά τον αριθμό, έχει περίπου εκατόν εβδομήντα δύο ή εκατόν εβδομήντα τρία μαγειρεία εκστρατείας. Υπάρχει κάποιο από αυτά στην Ειδομένη και δεν το γνωρίζω;

Η εικόνα στην Πλατεία Βικτωρίας, όπου ο Ερυθρός Σταυρός ή διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις -άλλες εξ αγαθού, άλλες εκ πονηρού, αυτό είναι άλλο θέμα- είναι, υποτίθεται, η μέριμνα του κράτους, τιμά την πατρίδα μας; Για να καταλάβω, δηλαδή, πώς αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή την υποχρέωσή μας ως συγκροτημένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη πολιτεία;

Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά. Πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει τους εύκολους ανθρωπισμούς και να κάνει το συνταγματικό της καθήκον, να φροντίσει γι’ αυτούς τους ανθρώπους με τον τρόπο που μια σοβαρή και οργανωμένη πολιτεία θα φρόντιζε.

Και επειδή φαίνεται η Κυβέρνηση να μην γνωρίζει, σας λέω ότι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπήρχε ένας ολόκληρος σχεδιασμός κάτω από το όνομα «Ιώνη» για αριθμούς μέχρι εκατό χιλιάδες, με templates για το πώς θα ζητηθεί και από πού βοήθεια, από άλλα κράτη, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον Επίτροπο Πολιτικής Προστασίας.

Η παρουσίαση αυτή είχε γίνει δημοσίως. Τότε είχαν γίνει και επαφές με την Κρυσταλλίνα Γκεοργκίεβα, την τότε αρμόδια Επίτροπο για την Πολιτική Προστασία, για να έχουμε και έναν αρχικό συντονισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρα από τα θέματα φύλαξης των συνόρων -που είναι απολύτως απαραίτητα και μπορώ να επανέλθω-, πέρα από τα θέματα που αφορούν το άσυλο και την ενίσχυση της Υπηρεσίας, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί, ενώ κήδεσθε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέρα από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής την οποία αγνοείτε, ενώ εμφανίζεστε ότι κήδεσθε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σας λέω να σοβαρευτείτε και να νοιαστείτε για τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στα σύνορα αυτής της χώρας. Αυτά που κάνετε δεν είναι καθόλου σοβαρά και δεν τιμούν την πατρίδα μας, καταστρέφουν τον ελληνικό τουρισμό, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία αυτών των ανθρώπων. Αυτά δεν τιμούν την πατρίδα μας.

Και πράγματι, εάν σοβαρευτείτε και εφόσον θέλετε τη βοήθειά μας, είμαστε εδώ πάντοτε να βοηθήσουμε είτε με τη συμβουλή μας είτε και πιο έμπρακτα, αν το θέλετε.

Όμως, κυρίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης και ιδίως της Κυβέρνησης, παρακαλώ σοβαρευτείτε».

Μετάβαση στο περιεχόμενο