Παρέμβαση , επί του σ.ν. του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Δένδιας, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την παρέμβασή του σήμερα το μεσημέρι την Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση επί του σ.ν. του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις»:

 

• Ζήτησα Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από χθες παρατηρούμε μια παρέλαση Υπουργών εδώ, στην απέλπιδα προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κλίμα.

• Να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα γιατί πετάγονται νούμερα δεξιά κι αριστερά τα οποία δεν έχουν καμία έννοια. Η Κυβέρνηση το 2012 με Υπουργό τον κ. Βρούτση παρέλαβε την ανεργία στο 27,91%. Όταν ρίξατε την Κυβέρνηση η ανεργία ήταν στο 25,4%. Το πρώτο εξάμηνο της άθλιας διακυβέρνησης -θυμίζω εποχές Βαρουφάκη- παρά ταύτα, εξαιτίας των προηγούμενων μέτρων, συνέχιζε η αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά άλλο ένα 4%. Άρα, το σχήμα να πάμε από το 10% στο 14%, σας παρακαλώ, να το αφήσετε.

• Δεύτερο και κυριότερο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ έχουμε μια Κυβέρνηση, η οποία έχει φεσώσει το σύνολο της οικονομίας, δεν πληρώνει συντάξεις, χρωστάει δισεκατομμύρια στους ιδιώτες, έρχονται οι ξένοι και της επιβάλλουν να πληρώσει τους ιδιώτες και ακούμε να μας παρουσιάζεται μια εικόνα περί δήθεν Κυβέρνησης η οποία έχει ρεκόρ απορροφητικότητας, απόδοσης κλπ.

• Δεν αφήνουμε την πλάκα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Καταλαβαίνουμε τη ΔΕΘ. Δεν μπορούμε, όμως, να δημιουργήσουμε ονειρικό κόσμο και να τον πιστέψουμε και όλοι.

• Επειδή εμπίπτει και στον κύκλο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, έστω και αν δεν είμαι εργατολόγος, στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου, αυτά που μας λέτε δεν ισχύουν. Δεν γνωρίζω το δικό σας βιογραφικό, αλλά σας λέω ευθέως, για να γραφτεί στα Πρακτικά, ότι αυτά που λέτε δεν ισχύουν.

• Το μόνο που αλλάζετε εδώ είναι η δυνατότητα του εργαζόμενου να εκδώσει διαταγή πληρωμής χωρίς να αποδείξει το ύψος του οφειλόμενου ποσού και τη μη καταβολή του. Τα ανέλυσε ο κ. Αθανασίου –δεν είναι στην Αίθουσα- προηγουμένως. Αυτό θα οδηγήσει μαθηματικά στην άσκηση ανακοπής και στον διπλασιασμό του κόστους του εργαζομένου για να εισπράξει τα χρήματά του.

• Τα περί προσωπικής περιουσίας του εργοδότη είναι έπεα πτερόεντα, κοινώς, για να το πω νεοελληνικά, είναι λόγια του αέρα, δεν έχουν καμία διαφορά και δεν θα μπορούσαν να έχουν καμία διαφορά.

• Επίσης, η ρύθμιση αυτή, όποιος και αν την έγραψε, είναι ρύθμιση του γονάτου, συνιστά μεταβολή στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και θα έπρεπε να έχει σοβαρότητα νομοτεχνική, την οποία δεν έχει. Είναι αέρας κοπανιστός , συνιστά βάρβαρη εξαπάτηση των εργαζομένων.

• Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα νομικά είναι επιστήμη. Δεν μπορεί ο καθείς να νομοθετεί εκ του προχείρου και το είπα και πριν.

• Φέρνετε τροπολογία στην παράγραφο 2 του άρθρου 34 του ν. 1846/1951, κυρία Υπουργέ, την οποία μόλις αποσύρατε. Ποια ήταν η διάταξη; Η διάταξη είναι εάν διά δικαστικής απόφασης βεβαιούται ότι το ατύχημα εν τη εκτελέσει της εργασίας ή εξ αφορμής οφείλεται σε δόλο του εργοδότη, ο εργοδότης υποχρεούται και έχει μια σειρά από ποινές. Πάρα πολύ σωστό.

• Έρχεται τώρα η Κυβέρνηση στην προσπάθεια να δημιουργήσει κάτι και να πουλήσει και διευκρινίζει το ορθό. Και τι λέει; Ο δόλος –λέει- καλύπτει είτε το αποτέλεσμα του ατυχήματος είτε τη μη τήρηση των διατάξεων. Η άγνοια είναι προφανής. Διότι η μη τήρηση των διατάξεων δημιουργεί τουλάχιστον ενδεχόμενο δόλο και ως προς το αποτέλεσμα, είναι προφανές. Όταν δεν τηρείς εν γνώσει σου τις διατάξεις, αποδέχεσαι, έστω και αν δεν επιδιώκεις, ότι θα δημιουργηθεί το αποτέλεσμα.

• Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση που να ξέρω εγώ, ούτε προσκομίζει η Κυβέρνηση εδώ δικαστήριο που να αμφισβητήσει αυτό. Έρχεται η Κυβέρνηση εδώ και το ερμηνεύει με αυτήν εδώ την άχρηστη δήλωση. Τώρα παίρνει πίσω την άχρηστη δήλωση και δημιουργεί υπερασπιστικό ισχυρισμό στον οποιονδήποτε εργοδότη ως προς την παράβαση των διατάξεων, ότι ο δόλος, δηλαδή, αφορά μόνο το αποτέλεσμα και όχι την παράβαση των διατάξεων.

• Αυτά συμβαίνουν όταν νομοθετεί κανείς με αυτόν τον τρόπο. Αυτά συμβαίνουν όταν νομοθετεί κανείς για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Και, βεβαίως, το παίρνει πίσω τώρα, διότι καταλαβαίνει ότι δεν έχει κανένα νόημα.

• Όμως, η ζημιά έχει γίνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Κάποιος δικηγόρος επιμελής θα πάρει τα Πρακτικά και μετά από λίγο καιρό θα το ακούσετε. Θα ακούσετε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενος δόλος διότι η Βουλή δεν το εδέχθη. Αυτά παθαίνουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο