Αγόρευση επί της κυβερνητικής τροπολογίας για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών και άλλων προσώπων σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ης ΝΔ, Νίκος Δένδια, ανέφερε κατά την αγόρευσή του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής επί της κυβερνητικής τροπολογίας για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών και άλλων προσώπων σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή:

 

«Άκουσα με μεγάλη προσοχή τον κ. Παρασκευόπουλο και ένα τμήμα της ομιλίας του κ. Παπαγγελόπουλου.

Θα ήθελα, όμως, να τους απευθύνω το εξής απλό και αυτονόητο ερώτημα: Εάν η νέα ρύθμιση -την οποία σήμερα υπό μορφή εκπρόθεσμης τροπολογίας, σε άσχετο νομοθέτημα, μετά τη συνολική καταγγελία κατά της Κυβέρνησης από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένου και του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ «ΑΥΓΗ»- κύριοι Υπουργοί, την οποία εισάγετε σήμερα είναι τόσο λαμπρή, τόσο διαυγής, τόσο απαραίτητη, τόσο συνταγματική, τόσο εφαρμόσιμη, τόσο δίκαια, γιατί δεν ήταν αυτή η αρχική πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, όταν καταθέσατε το σχέδιο νόμου, το οποίο ψηφίστηκε και μάλιστα το άρθρο 178; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καταρχήν του ψηφισθέντος άρθρου 178 και της προηγούμενης ρύθμισης;

Η διαφορά είναι η εξής. Το άρθρο 178 ως ψηφίστηκε –σημειώνω ότι η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε αυτό το άρθρο, όπως και πολλά άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης- αναφέρεται σε εταιρείες που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα. Όμως, η αρχική ρύθμιση η οποία υπήρχε στη θέση πριν, δεν αναφερόταν μόνο σε μη συνεργάσιμο κράτος, αλλά και σε κράτος το οποίο είχε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Η Κυβέρνηση, δηλαδή …

Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, ένα λεπτό ακόμα. Δεν θα ταλαιπωρήσουμε το Σώμα. Θα εξηγήσω στο τέλος της τοποθέτησής μου γιατί.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, κατά τρόπο πονηρό, κρύφιο και –θεωρούμε- ιδιοτελή, επιχείρησε να εισάγει δήθεν κατ’ απαίτηση μνημονιακών ρυθμίσεων που αφορούσαν το «πόθεν έσχες» και εισηγήσεων της GRECO, ρύθμιση η οποία περιορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου και πάντως δεν την επεκτείνει. Αυτό ψηφίσθηκε και δημοσιεύτηκε, που σημαίνει ότι ανεξαρτήτως της οποιασδήποτε σημερινής ρύθμισης, οι οποιοιδήποτε τυχόν παρανομήσαντες έχουν ήδη πετύχει την απαλλαγή τους.

Κατά τούτο, εάν αυτός ήταν ο κυβερνητικός στόχος, ο κρύφιος κυβερνητικός στόχος, η ελληνική κοινωνία γνωρίζει κάλλιστα ότι έχει απολύτως επιτευχθεί. Ο ιδιοκτήτης της off shore εταιρείας έχει ήδη πετύχει το ποινικά ακαταδίωκτο, ανεξαρτήτως από το τι ρύθμιση εισάγει σήμερα ο κ. Παρασκευόπουλος και ανεξαρτήτως από το τι θα ψηφίσει η Εθνική Αντιπροσωπεία.

Ενώπιον της γενικής κατακραυγής, η κυβερνητική Πλειοψηφία κατέληξε στο εξής σύνηθες σχήμα: Εισάγει μια διάταξη η οποία είναι τόσο αυστηρή, όσο συγχρόνως είναι αντισυνταγματική, εναντίον του ευρωπαϊκού δικαίου και κατά συνέπεια απολύτως ανεφάρμοστη.

Έχοντας πετύχει, δηλαδή, η Κυβέρνηση τον στόχο της που είναι η αμνήστευση υπευθύνων, τώρα παριστάνει τον κήνσορα της δικαιοσύνης, τη ρομφαία του δικαίου και εισάγει εκ των υστέρων μια διάταξη, η οποία είναι παντελώς αντισυνταγματική και παντελώς ανεφάρμοστη. Αυτά είναι παίγνια, τα οποία στον κοινοβουλευτισμό ουδείς σοβαρός άνθρωπος μπορεί να τα ανεχθεί.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου έκανε την τιμή να με ορίσει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, δεν περίμενα ότι θα έφτανε η μέρα που θα αναγκαζόμουν να έλθω στην Εθνική Αντιπροσωπεία και εξ ονόματος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να σας πω, κύριοι Υπουργοί, ότι εμπαίζετε την Εθνική Αντιπροσωπεία και εμπαίζετε και τον ελληνικό λαό, έχοντας πετύχει τον κρύφιο στόχο της εισαγωγής μιας απαράδεκτης διάταξης που αμνηστεύει ποινικά αδικήματα.

Εμείς στη γελοιότητα αυτή, στην κοροϊδία του Κοινοβουλίου, στον εμπαιγμό της κοινωνίας σε ώρα κρίσεως δεν μπορούμε να συμμετέχουμε.

Μπορείτε να εισάγετε εν ονόματι της αμνήστευσης των υπευθύνων τώρα ό,τι διατάξεις θέλετε, ό,τι διατάξεις σας αρέσουν. Μας αφήνει παντελώς αδιάφορους.

Εμείς καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση –πρώτον- καταγγέλλουμε την κυβερνητική Πλειοψηφία –δεύτερον- που αμνηστεύει τους υπευθύνους και εισάγει –δήθεν- διατάξεις αυστηρότερες και δηλώνουμε ευθέως ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σ’ αυτή τη συζήτηση και αποχωρούμε».

Μετάβαση στο περιεχόμενο