Αγόρευση επί του σ.ν. του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, κατά την αγόρευσή του σήμερα το μεσημέρι επί του σχεδίου νόμου: «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ», μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

• Οι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας προσπαθούν να “τεμαχίσουν” το πολιτικό σκηνικό σε δύο απόψεις: Η πρώτη την οποία χαρακτηρίζουν ευγενή και προοδευτική είναι πάντα η δική τους άποψη, ό,τι και να λέει το νομοθέτημα που εισηγείται η κυβέρνηση. Η δεύτερη άποψη είναι αυτή η οποία αδιακρίτως – και κατά τούτο είναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εξαιρετικά επικίνδυνο – “τσουβαλιάζει” διάφορα πράγματα όπως νεοφιλελευθερισμό, ακροδεξιά και συντηρητισμό. Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς! Και αυτή η διάκριση προσπαθεί να εμφανιστεί ως κυρίαρχη, απέναντι στην οποία οι Έλληνες πολίτες πρέπει να τοποθετηθούν.

• Επ’ αυτού πρέπει να υπάρξει μια σαφής και απλή κατανόηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικός και εν πάση περιπτώσει κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει τη λογική μας ισχυριζόμενος έστω και εμμέσως ότι οτιδήποτε εισηγείται η κυβέρνηση είναι a priori προοδευτικό.

• Ουδέποτε υπήρξε στην Ελλάδα νεοφιλελευθερισμός. Τελεία. Οι ελληνικές κεντροδεξιές κυβερνήσεις μπορούν αν θέλετε να κατηγορηθούν για κρατισμό, όχι για νεοφιλελευθερισμό. Δεν έχει έννοια να προσπαθήσουμε να ετεροπροσδιορίσουμε τον άλλον. Αφήστε τα “νεοφιλελεύθερα” στην Ελλάδα. Δεν έγιναν ποτέ.

• Για το Θεό, μην “τσουβαλιάζετε” γιατί έτσι δίνετε πιστοποιητικό σε ένα ακραίο κόμμα της άκρας δεξιάς, που ενυπάρχει στην αίθουσα, βάλλοντας μαζί τους και άλλες απόψεις του συντηρητικού χώρου οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές στην πολιτική συζήτηση και πρέπει να τις σέβεστε και να τις απαντάτε επί της ουσίας, όχι με δαιμονοποιήσεις. Σας τα λέω αυτά εν όψει της προεκλογικής περιόδου γιατί έχει σημασία να κρατηθεί ο διάλογος σε ένα επίπεδο, να μην οδηγείται σε έναν τρόπο διεξαγωγής του που απέχει από τη λογική και διχάζει την κοινωνία. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος.

• Το νομοθέτημα αυτό δεν έχει αρχή. Έχει πολλές αρχές; Ίσως. Πάντως ο Κανονισμός αυτό δεν το προβλέπει. Έχει ένα κεφάλαιο για την προώθηση της εξουσιαστικής ισότητας των φύλλων, ένα άλλο για ρυθμίσεις θεμάτων ιθαγένειας και ένα τρίτο σχετικά με διατάξεις για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην “τούρτα” αυτή λοιπόν, έπρεπε να βάλετε και το κερασάκι. Έρχεται και η τροπολογία που εμείς ονομάσαμε “τροπολογία Κουντουρά”. Αυτή είναι η κατάσταση αυτού του νομοθετήματος.

• Κάθε φορά που έρχεται ένα νομοθέτημα από πλευράς κυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το συνοδεύει το χαρακτηριστικό της “τομής”, ως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Εάν δει κανείς πόσες φορές έχουν τροποποιηθεί διατάξεις που επανατροποποιούνται, θα καταλήξει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σαφή αντίληψη πού πορεύεται και τι κάνει.

• Γιατί έρχεται η “τροπολογία Κουντουρά”; Διότι η κυβέρνηση από πραγματική έρευνα των αναγκών αντελήφθη ότι τώρα, ελάχιστες βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, ότι απαιτείται αυτή η ρύθμιση, χωρίς να έχει συγκεκριμένα πρόσωπα στο μυαλό της; Όταν συνετάγη και εδώ αυτή η τροπολογία έγινε ερήμην προσώπων, όχι υπέρ συγκεκριμένου προσώπου; Όχι σε μια λυσσώδη μάχη να κρατηθεί μια εικονική κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ λίγες βδομάδες ακόμη; Είμαστε εμείς οι κακοί και οι κακόπιστοι και εσείς το κάνετε υπέρ της ορθής απονομής του Δικαίου και της ορθής νομοθέτησης;

• Το νομοθέτημα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για τη χρήση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές του 2014 είχε και τη δική σας σύμφωνη γνώμη, το είχατε ψηφίσει. Δεν περίμενα να μας φέρετε αυτό σαν επιχείρημα. Εμείς εδώ έχουμε αντιρρήσεις. Τι σημαίνει αυτό: Ότι η τότε δική μας ρύθμιση ήταν προς τη θετική κατεύθυνση και είχε τη γενική συναίνεση, η δική σας είναι εκ του πονηρού και όχι προς τη θετική κατεύθυνση.

• Για το θέμα της εξαίρεσης αναστολής προσλήψεων που το υπερασπιστήκατε έντονα κ. Υπουργέ, θα ήθελα να σας πω ότι αν το θεωρείτε σοβαρό, το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνετε είναι η διάταξη την οποία φέρνετε να είναι σοβαρή. Η διάταξη που φέρνετε είναι φαιδρή.

• “Οι διορισμοί και οι προσλήψεις μόνιμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού για τα νομικά πρόσωπα αυτών, εφόσον οι προκηρύξεις για την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων δημοσιεύτηκαν από το ΑΣΕΠ πριν από την προκήρυξη των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών” αναφέρει η διάταξη αυτή. Υπάρχει τέτοια διοικητική πράξη για την προκήρυξη Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών; Δε γίνεται δια Νόμου; Ομιλείτε επί προθεσμίας μη υπαρκτής, διότι δεν υπάρχει το σημείο εκκίνησής της. Μας λέτε εδώ πόσο σοβαρή είναι αυτή η διάταξη και δεν ξέρετε να τη γράψετε! Στη διάθεσή σας να γίνει το ρουσφέτι λέτε “άντε βάλτα όλα μέσα γρήγορα την τελευταία μέρα και ας νομοθετούμε όπως θέλουμε”.

• Το άρθρο 105 για το εθνικό εκλογικό δίκτυο τι είναι; Είναι η προσπάθεια θεσμικής θωράκισης της Πολιτείας απέναντι στα fake news και όλα τα απαράδεκτα τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν από την κακή χρήση του διαδικτύου; Η θεσμική αντίδραση του ελληνικού Κράτους – η οποία είναι απαραίτητο να υπάρξει – είναι αυτή; Είμαστε δύο μήνες πριν τις εκλογές και με έναν μήνα που απαιτείται ως χρόνος υλοποίησης, η κυβέρνηση που δεν κατάφερε σε έξι μήνες να δημιουργήσει πόρισμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα υλοποιήσει σε έναν μήνα πολιτική αντιμετώπισης των fake news για το οποίο η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί και μάχεται;

• Δε θυμάμαι στο εκλογικό σας πρόγραμμα να λέγατε στην ελληνική κοινωνία να σας εκλέξει για να επαναλάβετε τα σφάλματά μας. Έχω την εντύπωση ότι εκλεγήκατε για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα. Εσείς επαναλαμβάνετε τα κακώς κείμενα και διαγράφετε και τα καλώς κείμενα.

• Είστε 4,5 χρόνια κυβέρνηση, όχι έξι μήνες! Δεν θέλετε να φύγετε τώρα βέβαια και ο χρόνος σας φαίνεται λίγος που πέρασε. Στο άρθρο 39 που αφορά την πολιτογράφηση ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι ουσιαστικές προϋποθέσεις να καθορίζονται μόνο με απόφαση του Υπουργού χωρίς να αναφέρονται στο Νόμο, είναι συνταγματικό ή αντισυνταγματικό;

• Δεν είναι πρόβλημα διάταξης που διδάσκεται στις Νομικές Σχολές ως αντισυνταγματική διάταξη; Η νομική εξουσιοδότηση δεν είναι ελεύθερη, δηλαδή ο Υπουργός εδώ μπορεί όπως του λέει ο Νόμος να νομοθετήσει “όποιος μου χαμογελάει και όποιον βλέπω τρυφερά;” Σοβαρά; Έτσι είναι οι νομικές εξουσιοδοτήσεις; Ό,τι θέλει ο Υπουργός; Πού ζούμε, στην “υπουργική δικτατορία”; Υπάρχουν σωρεία αποφάσεων επί του Συντάγματος του ΣτΕ που λένε ότι αυτές οι διατάξεις είναι αντισυνταγματικές. Υπάρχει και σαφής παρατήρηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής. Ούτε αυτό το κοιτάμε.

• Τέλος, μια διόρθωση στο άρθρο 46 για το οποίο έχετε και στοιχεία υπερηφάνειας. Γράφετε “πρόσωπο το οποίο ανήκει στους Ρομά, με μακρά ιστορική παρουσία στην Ελλάδα”. Αυτό είναι καθορισμός ιθαγένειας ανιθαγενών. Λέει δηλαδή ότι πρόσωπο που ανήκει στους Ρομά είναι ανιθαγενής, δεν έχουμε στοιχεία για αυτόν παρά μια ληξιαρχική πράξη γέννησης πιθανόν και πώς το διατυπώνει ο νομοθέτης; “Με μακρά ιστορική παρουσία στην Ελλάδα”! Έχετε εσείς και εγώ ιστορική παρουσία στην Ελλάδα που έχουμε και όλα τα πιστοποιητικά; Φαντάζομαι ότι αυτό που θα εννοούσε εδώ ο συντάκτης είναι με “μακρό ιστορικό παρουσίας στην Ελλάδα”.

• Σε ανθρώπινο επίπεδο βεβαίως και νοιάζομαι απολύτως για την υγεία σας κ. Υπουργέ, όπως και για την υγεία όλων των συναδέλφων. Πρέπει να σας πω μάλιστα και με ένα στοιχείο εσωτερικής μελαγχολίας. Όπως όταν συνευρίσκεσαι κοινωνικά με ανθρώπους τους οποίους σε λίγο καιρό δεν θα τους βλέπεις πια γιατί θα έχουν αναχωρήσει από το σημείο συνεύρεσης που τώρα βρισκόμαστε…

• Σε αυτή τη συγκυρία που είναι μια συγκυρία τέλους μιας κυβέρνησης, θα σας πρότεινα η εκτελεστική εξουσία που προτείνει, να σοβαρευτεί και να αντιληφθεί ότι με τον αέναο πολλαπλασιασμό των ρουσφετολογικών ρυθμίσεων αποξενώνεται πλήρως από όποια αξιοπιστία της έχει απομείνει στο εκλογικό σώμα. Επίσης να αντιληφθεί ότι η λογική του πολιτεύματος είναι η εναλλαγή στην εξουσία. Η κρίση του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή είναι προφανές ότι είναι αυτή. Δεν είναι προς θάνατον. Τα κόμματα επιβιώνουν και στην Αντιπολίτευση και σας ευχόμαστε και σε αυτό το στάδιο της ζωής να τα πάτε καλά. Αλλά για κυβέρνηση έχετε τελειώσει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο