Αγόρευση επί του σ.ν. του Υπουργείου Εξωτερικών περί κύρωσης του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, κατά την αγόρευσή του σήμερα το απόγευμα επί του σ.ν. του Υπουργείου Εξωτερικών περί κύρωσης του “Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

• Απαντώντας στον κ. Ξυδάκη οφείλω να πω, από προσωπική εμπειρία της κυβερνητικής μας περιόδου, ότι ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ υπήρξε φιλικός έναντι της χώρας μας.

• Έχουμε πάρει κάθετη θέση έναντι του Όρμπαν και των κομμάτων της ίδιας αντίληψης. Βλάπτετε τα εθνικά συμφέροντα προσπαθώντας να μας εξομοιώσετε με τα κόμματα αυτά και να μας ετεροπροσδιορίσετε.

• Ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον κ. Ζουράρι. Είπε, σε κάποια αποστροφή του λόγου του, ότι «θα μπορούσε να γίνει λόγος και για βουλευτές σε τιμή ευκαιρίας».

• Ακούσαμε να επικαλείσθε και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η υστεροφημία και η αποτίμησή του ανήκει ασφαλώς στη χώρα, επιτρέψετε μας όμως σ’ αυτήν την Αίθουσα να εκφράζουμε εμείς την παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

• Συζητούμε σήμερα την κύρωση του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Είναι θέμα λογικής συνέπειας η καταψήφιση του Πρωτοκόλλου, αφού είχαμε καταψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

• Αυτό δεν αλλάζει τη στάση μας έναντι της Συμμαχίας. Η σχέση μας με το ΝΑΤΟ πέρασε κατά καιρούς προβλήματα, αντιλαμβανόμαστε όμως τη Συμμαχία ως ένα πλαίσιο όπου η χώρα προσπαθεί να εκφράσει τα συμφέροντά της.

• Είχατε οξύτατη θέση εναντίον του ΝΑΤΟ. Το 2009, κατά την κύρωση πρωτοκόλλων προσχώρησης άλλων χωρών, το χαρακτηρίζατε “επιθετικό Οργανισμό”. Το 2013, πολιτική απόφαση του Συνεδρίου σας ήταν η απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ. Δεν είναι κακό ν’ αλλάζει κανείς άποψη, οφείλετε όμως να μας εξηγήσετε, ως Κυβέρνηση πώς βλέπετε τον κόσμο πλέον, πώς προσλαμβάνετε πλέον τα πράγματα.

• Η Βουλή είναι χώρος διαλόγου και ο διάλογος προϋποθέτει σαφήνεια θέσεων. Πώς βλέπετε, περαιτέρω, τα κεφάλαια της διαδικασίας ένταξης της βόρειας γείτονος στην ΕΕ; Θέση δική μας είναι ότι θα αξιοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία για να παρεμποδίσουμε παρερμηνείες, να πετύχουμε κατά το δυνατόν βελτιώσεις της Συμφωνίας.

• Ο κ. Κοτζιάς χρειαζόταν πολύ περισσότερη βοήθεια για ένα αισθητά καλύτερο αποτέλεσμα που θα έκανε αυτήν την Συμφωνία αποδεικτή. Όμως, η Κυβέρνηση προτίμησε να χειρισθεί μόνη το εθνικό ζήτημα με αυτό το αποτέλεσμα.

• Πιστεύουμε σε μια εξωστρεφή Ελλάδα, χρειαζόμαστε μεγαλύτερο χώρο διαλόγου με τους γειτονικούς λαούς, μια ευρύτερη αντίληψη στα Βαλκάνια. Αλλά για αυτή την ευρύτερη αντίληψη δεν μπορούμε να βασιστούμε σε μια λανθασμένη και κακά ερμηνευόμενη Συμφωνία.

• Η Κυβέρνηση πρέπει να πει τι σκέφτεται, τι εκπροσωπεί στον πολιτικό διάλογο. Δεν μπορεί να πηγαίνει και από εδώ και από εκεί προσπαθώντας να ξεγελάσει το εκλογικό σώμα.

• Είμαστε μία χώρα η οποία μέσα από την κρίση υπέστη διάφορους ακρωτηριασμούς. Την υποχώρηση για παράδειγμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια τα αισθάνομαι σαν μιας μορφής ακρωτηριασμό. Χάσαμε επιρροή, χάσαμε δυνατότητες, χάσαμε θέσεις εργασίας. Όλα αυτά πρέπει να τα επανακτήσουμε με αυτοπεποίθηση και με κοινή εθνική προσπάθεια. Αλλά για να γίνει αυτό, η Κυβέρνηση πρέπει να μιλά ειλικρινά και σε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν έφθασε σε αυτό το σημείο.

• Ελπίζουμε τουλάχιστον, όταν σας στείλει ο ελληνικός λαός στην αντιπολίτευση, σε εβδομήντα – ογδόντα ημέρες από σήμερα, να καταλήξετε σε αυτογνωσία και να προσέλθετε τότε σε ειλικρινή διάλογο με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο