Αγόρευση κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, κατά την αγόρευσή του σήμερα το μεσημέρι κατά τη συζήτηση επί της πρότασης του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων ανέφερε :
• Σήμερα 9η Μαΐου, εορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, 69 χρόνια από τη Διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν. Είναι επίσης η επέτειος της πτώσης του Βερολίνου, απορίας άξιον που η Χρυσή Αυγή δεν ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αδόλφου Χίτλερ!
• Υποβάλαμε πρόταση δυσπιστίας κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για την απαξιωτική συμπεριφορά του έναντι ενός υποψηφίου ευρωβουλευτή μας και έναντι των ανθρώπων με αναπηρίες γενικά.
• Η Κυβέρνηση ανέμιξε τα πράγματα, μετατρέποντας την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης για να αποφύγει την έκφραση δυσαρέσκειας ακόμη και δικών της βουλευτών εάν η ψηφοφορία αφορούσε το πρόσωπο του μεμονωμένου Υπουργού της.
• Και ενώ επέκειτο η συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Πρωθυπουργός δεν είχε την ευπρέπεια να εξαγγείλει την πολιτική και τα μέτρα που ήθελε να αναγγείλει ενώπιον του κοινοβουλίου, αλλά προτίμησε το Ζάππειο. Ακόμη χειρότερα, σε μια σύγχυση των ρόλων του Πρωθυπουργού και του αρχηγού κόμματος σε προεκλογική περίοδο, ανακοίνωσε προεκλογικά μέτρα που αφορούν σε έτη πέραν του συνταγματικού βίου της Κυβέρνησής του.
• Ο Πρωθυπουργός διέπεται από βαθύτατο μανιχαϊσμό ανάμεσα στο φαντασιακό καλό, όπου τοποθετεί το κόμμα του, και στο φαντασιακό κακό, όπου εξορίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Υβρίζονται τα άτομα με αναπηρία; Δεν μπορεί να είναι κακό, απαντά, κάποια αιτία υπάρχει για να το λέμε. Επικρίνει κανείς την Κυβέρνηση; Δεν έχει δικαίωμα να το κάνει, είναι ενεργούμενο του ενός ή του άλλου.
• Το ευρωπαϊκό όμως εγχείρημα, την εκκίνηση του οποίου τιμούμε με την Ημέρα της Ευρώπης, στηρίχθηκε όχι στη μανιχαϊστική αντιπαράθεση αλλά στη συνεννόηση για το κοινό καλό.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το αντιλαμβάνεται, εμμένει στη διχαστική λογική, εμφορείται δε από την αντίληψη “Έχουμε την κυβέρνηση αλλά δεν έχουμε την εξουσία”. Γι’ αυτό προσπαθήσατε να εργαλειοποιήσετε τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές.
• Η μανιχαϊστική αυτή αντίληψη που σας διακρίνει είναι απόλυτα αντιδημοκρατική και κατακριτέα.
• Στην οικονομική πολιτική έχετε κι οι ίδιοι ομολογήσει ότι μετέρχεσθε ως κύριο μέσο την υπερφορολόγηση των πάντων. Και προσπαθείτε προεκλογικά να αλλάξετε την εικόνα, κατηγορώντας, επιπλέον, τη Νέα Δημοκρατία ότι τάχα δεν θέλει τη μείωση φόρων που εσείς επιβάλατε.
• Προκειμένου να αποκρύψετε την αμηχανία σας, καταφεύγετε σε διαρκή σκανδαλογία. Όταν βέβαια καλείσθε εσείς να απαντήσετε για θέματα ηθικής τάξης, αυτό για τον Πρωθυπουργό είναι “ύβρις”. Από την άλλη, όταν εκείνος καταφέρεται κατά των αντιπάλων κομμάτων, αυτό είναι απλώς η – δική του – ανάγνωση της ιστορίας.