Αγόρευση στη Βουλή επί του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, κατά την αγόρευσή του σήμερα το μεσημέρι επί του σ.ν. του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Εταιρικοί μετασχηματισμοί και εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου με τις διατάξεις της Οδηγίας 2014/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο δημόσιων συμβάσεων και λοιπές διατάξεις», μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

• Θα ήθελα να ξεκινήσω με το θέμα των φυσικών καταστροφών στα Χανιά και θα ήθελα να εκφράσω τη συμπάθειά της Νέας Δημοκρατίας, φαντάζομαι και της αιθούσης, στους πληγέντες από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.

• Έχω την εντολή από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσω μια τροπολογία – προφανώς εκπρόθεσμης αλλά αφορά το συγκεκριμένο θέμα – η οποία αποτελεί αναστολή του συνόλου των εκτελεστικών μέτρων για ένα διάστημα το οποίο θα συμφωνήσουμε, κατά τα πρότυπα των ρυθμίσεων που είχαν γίνει σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές, ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση της ελληνικής πολιτείας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

• Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δε θα έχει καμία αντίρρηση και θα έχει μια έννοια η Βουλή να ψηφίσει κάτι τέτοιο ομοφώνως. Δεν είναι κάτι το οποίο η Νέα Δημοκρατία το κάνει για κομματική εκμετάλλευση, δεν επιδιώκει κομματική εκμετάλλευση. Επιδιώκει την ανακούφιση των πληγέντων από κάτι πρωτοφανές.

• Το νομοθέτημα υπό την γενική έννοια το αντιμετωπίζουμε θετικά. Βεβαίως υπάρχει το προφανές ζήτημα ότι δεν υπάρχει μέσα το ζήτημα των φορολογικών διατάξεων και αυτό δεν είναι αμελητέο. Θα πρέπει όχι μόνο τα φορολογικά αλλά και όλες οι συνολικές επιβαρύνσεις να γίνουν σαφή.

• Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν στη λεπτομέρειά τους και νομίζω είναι πολύ σωστή η θέση των συναινούντων στην ιδέα και στο μεγαλύτερο αριθμό διατάξεων του νομοθετήματος, ότι θα έπρεπε αυτό το νομοθέτημα να έχει έρθει και να αντιμετωπίζει τα θέματα στο σύνολό τους.

• Πρέπει να πω ότι αυτό το νομοθέτημα δεν έρχεται μέσα σε ένα πλαίσιο μιας συνεπούς φιλοεπιχειρηματικής δραστηριότητας η οποία βοηθάει την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία χειμάζεται από μια συνολική αντιμετώπιση της κυβέρνησης εχθρική για την επιχειρηματικότητα, μια συνολική αντιμετώπιση της κυβέρνησης για την οποία η λέξη “φορομπηχτική” είναι νομίζω επιεικής και δεν βοηθάει την ανταγωνιστικότητα.

• Γενικά νομίζω ότι η ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο ανάλυσης της κυβέρνησης, αντιμετωπίζεται σαν μια κλειστή οικονομία του τέλους του εικοστού αιώνα και όχι ως μια ανοιχτή οικονομία μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του εικοστού πρώτου αιώνα. Άρα λοιπόν ένας κούκος προφανώς δεν θα φέρει την άνοιξη και εδώ μάλιστα είναι ο μισός… κούκος, γιατί ο άλλος μισός θα έρθει κατά την άποψη του Υπουργού μετά από κάποιες βδομάδες. Αυτό το οποίο θα ήταν απαραίτητο, είναι η κυβέρνηση να είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα και να ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική πολιτική.

• Θα ήθελα να θέσω ένα θέμα ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής και αναφέρομαι στο θέμα των συντάξεων χηρείας. Για εμάς είναι ακατανόητο. Και μάλιστα είναι ακατανόητο όταν για τις επερχόμενες εκλογές η κυβέρνηση έχει αναλωθεί σε μια συνολική πολιτική επιδοματικών παροχών. Μάλιστα, όχι πραγματικών παροχών που έχουν προοπτική και εντάσσονται σε ένα συνολικό κυβερνητικό σχέδιο, αλλά παροχές κατά περίπτωση εν όψει εκλογών, μόνο και μόνο για να προσχωρήσουν στην κυβέρνηση εκλογικά ωφελήματα, αν και εμείς πιστεύουμε ότι μάλλον αντίδραση θα δημιουργήσουν.

• Εδώ νομίζω ότι υπάρχει ένα σαφές δίκαιο θέμα, το οποίο αφορά τις συντάξεις χηρείας. Το γνωρίζετε, έχει κατατεθεί στην αίθουσα από πάρα πολλούς συναδέλφους, ιδίως της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνον. Η κυβέρνηση για κάποιον περίεργο λόγο αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία την έχει τοποθετήσει στην απόλυτη απομόνωση. Θεωρεί δηλαδή ότι το θέμα των συντάξεων χηρείας περιορίστηκε με τον τρόπο που περιορίστηκε και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επανέλθει στο διάλογο, να αντιμετωπισθεί και να αποκατασταθεί. Εμείς είμαστε τελείως απέναντι σε αυτή τη λογική.

• Το ΚΙΝΑΛ τον τελευταίο καιρό, για κάποιο περίεργο αν και κατανοητό λόγο, έχει στοχεύσει τη Νέα Δημοκρατία. Όταν η Νέα Δημοκρατία λέει “άσπρο” το ΚΙΝΑΛ πρέπει να λέει “μαύρο”. Το νομοθέτημα αυτό σε τι τους φταίει; Ας μας εξηγήσουν και εμάς που είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, μήπως τοποθετούμαστε λάθος.

• Βεβαίως το πλαίσιο συνολικά της ελληνικής οικονομίας, όπως η κυβέρνηση το προωθεί δεν είναι αυτό που θα θέλαμε εμείς και για αυτό είμαστε αντιπολίτευση. Αλλά εδώ το ΚΙΝΑΛ τι ακριβώς θέλει; Αν αύριο μίλαγε με μια άλλη κυβέρνηση θα έλεγε ότι αυτό το νομοθέτημα θα έπρεπε να το αποσύρουμε;

• Η υπαρξιακή αγωνία κάθε κόμματος είναι κατανοητή, είναι σεβαστή και αν θέλετε συμπαθής. Αλλά δεν μπορεί να εκφράζεται ως επιθετικότητα ενός άλλους πολιτικού χώρου που στο τέλος – τέλος κάνει τη δουλειά του. Εμείς έχουμε πει ότι “όταν υπάρχουν θετικά νομοθετήματα εμείς θα τα ψηφίζουμε”. Δεν μπορούμε τις διαφωνίες μας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση να τις μεταφέρουμε ως συνέπειες στη χώρα και στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Η ελληνική επιχειρηματικότητα θέλει την ελευθεροποίηση του πλαισίου, αυτή είναι η παγκόσμια και ευρωπαϊκή τάση. Θα βοηθήσουμε με τις παρατηρήσεις μας και τη συμμετοχή μας στο να βελτιωθούν τα λάθη, αλλά εδώ είναι θέμα που επί της αρχής μας βρίσκει σύμφωνους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο