Άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων των εκτάσεων που κάηκαν από τις δασικές πυρκαγιές της 2ης – 5ης Αυγούστου 2011 και οικονομική ενίσχυση των πληγεισών περιοχών του Ν. Κέρκυρας

Προς:

α) Τον Υπουργό Οικονομικών

β) Τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

γ) Τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

δ) Τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

ε) Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στην Κέρκυρα κατέστρεψαν δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες, επέφεραν φθορές σε ιδιωτικές περιουσίες και προκάλεσαν αναστάτωση κι ανησυχία στους κατοίκους κι επισκέπτες του νησιού, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία η τοπική οικονομία επιχειρεί ν’ αντισταθμίσει τις εισοδηματικές απώλειες που επέφερε η εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική, μέσω του τουρισμού, της κίνησης της τοπικής αγοράς κλπ.

Η προστασία κι αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, καθώς επίσης η υποστήριξη όσων τυχόν κατοίκων υπέστησαν ζημίες στην ιδιωτική τους περιουσία, συνιστά νόμιμη υποχρέωση της πολιτείας, η οποία οφείλει να λάβει – το ταχύτερο δυνατόν – όλα τα αναγκαία μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση: Άμεση κήρυξη των καμένων δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων, οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, παροχή αγροτικών αποζημιώσεων, καθώς επίσης πιστωτικών διευκολύνσεων και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε όσα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις διαπιστωθεί ότι υπέστησαν ζημίες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κύριοι συναρμόδιοι Υπουργοί,

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για: α) την άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων δασικών εκτάσεων, β) την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και γ) την αποζημίωση για τις καμένες καλλιέργειες και την οικονομική ενίσχυση όσων τυχόν νοικοκυριών κι επιχειρήσεων του Ν. Κέρκυρας υπέστησαν ζημίες από τις πυρκαγιές.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας

Μετάβαση στο περιεχόμενο