Annunziata: Ένα Πανευρωπαϊκό Μνημείο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας εκδήλωση με θέμα «Annunziata: Ένα Πανευρωπαϊκό Μνημείο».Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Αναγνωστική Εταιρία και η ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ και ομιλητές ήταν οι κ.κ. Νίκος Δένδιας, Βουλευτής και Πρόεδρος της ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, Ιωάννης Πιέρης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Αναγνωστικής Εταιρίας, ο πατέρας Θεμιστοκλής Μουρτζιανός και ο Επίκουρος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Σπύρος Ασωνίτης.

 

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ανάδειξη του Ιστορικού Ναού Παναγίας Ευαγγελισμού «Annunziata» αφορά ίσως ολόκληρη την Ευρώπη, αφού συνδέεται με το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, όπου ο χριστιανικός στόλος νίκησε τον αντίστοιχο τουρκικό.Στον χώρο της Annunziata βρίσκονταν τα οστά των καθολικών νεκρών τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Καθολικό Νεκροταφείο.Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου έχει κατατεθεί σχετική μελέτη, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αναστήλωση του Καμπαναριού του Ναού και η κατασκευή ενός μνημείου.Παράλληλα, τόνισε το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για το θέμα συνάδελφοι του των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να συνδράμουν στην ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου.

Ο π. Μουρτζιανός ανέφερε στον ομιλία του ότι τα θρησκευτικά μνημεία ασχέτως των ιστορικών και κοινωνικών συγκυριών, αποτελούν μνημεία ταυτότητας και πολιτισμού.Στη συνέχεια ανέλυσε την σημασία και τις ιστορικές αναφορές στην ναυμαχία της Ναυπάκτου, καθώς και τη συμμετοχή που οι Κερκυραίοι είχαν σε αυτή.Ο πατέρας Θεμιστοκλής πρότεινε τη σύνδεση του μνημείου της Annunziata με τον αγώνα των λαών για ελευθερία από κάθε δυναστεία, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον αγνοώντας τι έγινε στην Ιστορία ακόμα και αν υπάρχουν διαφορές.Ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ασωνίτης αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της Annunziata καθώς και στην ιστορία του ναού από την ίδρυσή του το 1394 μέχρι και σήμερα.Όπως τόνισε ο κ. Ασωνίτης κατά την ίδρυσή της, η Μονή ήταν το θρησκευτικό κέντρο του λατινικού αλλά και του ορθόδοξου κλήρου.Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις λειτουργίες της Μονής, στην πρώτη της καταστροφή το 1537, στις εργασίες ανακατασκευής μεταξύ 1668 και 1670 και στην καταστροφή του ναού το 1943 από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.Ο κ. Ασωνίτης κατέληξε τονίζοντας ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την προβολή του μνημείου θα συμβάλει σε πολλά επίπεδα στη βιωματική ανακίνηση της ιστορικής μνήμης τόσο για τους Κερκυραίους όσο και για τους Ευρωπαίους που επισκέπτονται το νησί.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Αναγνωστικής Εταιρίας κ. Ιωάννης Πιέρης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο στην αρχιτεκτονική του μνημείου και στην σύνδεσή του με την θρησκευτική και κοινωνική ζωή της πόλης της Κέρκυρας.Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ορθόδοξους Κερκυραίους μαχητές της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, τονίζοντας ότι τα οστά ορισμένων εξ αυτών είναι θαμμένα στον χώρο της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου των Γερόντων και εισηγήθηκε την δημιουργία ενός μνημείου που θα θυμίζει τη θυσία τους.Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από την μελετητική ομάδα η πρότασή τους για την μορφή ανάδειξης του καμπαναριού και της κατασκευής του μνημείου.Παρεμβάσεις έγιναν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη των Καθολικών κ.κ. Ιωάννη Σπιτιέρη, την Διευθύντρια των Ιστορικών Αρχείων της Κέρκυρας κ. Αλίκη Νικηφόρου, τον Πρόξενο της Ισπανίας κ. Μιχάλη Πολίτη, ο οποίος μετέφερε το ενδιαφέρον του Πρέσβη για το συγκεκριμένο μνημείο, τον Αντιδήμαρχο Κερκυραίων κ. Σπύρο Ιωάννου και τον Πρόεδρο της Εταιρίας Κερκυραϊκών Σπουδών κ. Παγκράτη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο