Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση της κας Μαρίας Γιαννακάκη Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ σχετικά με το μεταναστευτικό στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας απαντώντας σήμερα 15/11/2013 στην επίκαιρη ερώτηση της κας Μαρίας Γιαννακάκη Βουλευτή Β΄ Πειραιά της ΔΗΜΑΡ σχετικά με το μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε τα εξής:

 

«Kυρία συνάδελφε έχετε πάντοτε την τάση, να μου επιτρέψετε, θετικά το λέω, οι ερωτήσεις σας να καλύπτουν στην πραγματικότητα ολόκληρο το μεταναστευτικό.

Μία ευπρεπής απάντηση θα έπρεπε να έχει πολύ μακρότερο χρόνο από το χρόνο που ο κανονισμός επιτρέπει, γι΄ αυτό θα προσπαθήσω όσο μπορώ να σας απαντήσω με ακρίβεια σ΄ αυτά τα οποία με ερωτάτε. Επιφυλάσσομαι σε μία άλλη ευκαιρία να κάνουμε, ίσως, και μία ευρύτερη συζήτηση, όπως αυτή που έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εδώ και λίγες ημέρες.

Όσον αφορά καταρχήν το ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι έχει μετατραπεί σε ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙΙ. Είναι ο Κανονισμός 614/2013. Η Ελλάδα για πρώτη φορά με αυτή την Κυβέρνηση έχει αλλάξει πολιτική. Δεν συμφώνησε στον Κανονισμό αυτό. Δεν συμφώνησε στο κριτήριο της πρώτης χώρας εισόδου. 

Θεωρούμε ότι αυτό το κριτήριο είναι ένα λανθασμένο κριτήριο και αν θα μου επιτρέψετε να διευρύνω και την απάντησή μου σ΄ αυτό η διαφωνία μας είναι και ευρύτερη, δεν αφορά μόνο τα θέματα ασύλου. Διότι πλην των δικαιουμένων άσυλο και πλην αυτών τους οποίους μπορούμε να επιστρέψουμε και επιστρέφουμε, (ανοίγω παρένθεση για να πω ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στις επιστροφές αυτή τη στιγμή), υπάρχει ένα άλλο ζήτημα για το τι θα γίνει με όσους μένουν, αφού αυτές οι δύο ομάδες εξαιρεθούν.

Δηλαδή, αυτοί που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και αυτοί οι οποίοι θα επιστραφούν. Για αυτούς που δεν επιστρέφουν άμεσα, η χώρα έχει την εντύπωση και η πολιτική η οποία προωθείται από τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, είναι ότι και εκεί θα πρέπει να συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες ρήτρα ανακατανομής, η οποία θα βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία – με θεσμοθετημένη αφετηρία την ενιαία ευρωπαϊκή αντίληψη για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών, όπως το μέγεθος της χώρας, ο πληθυσμός, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και τα λοιπά.

Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τα υπόλοιπα τρία λεπτά για τη συνέχιση της απάντησης».

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιαςδήλωσε τα εξής:

«Το τελευταίο θέμα το οποίο θέσατε, δεν αφορά εμένα, είναι του Υπουργείου Εσωτερικών και κατά συνέπεια θα μου επιτρέψετε να μην σας απαντήσω σε αυτό και να εκμεταλλευτώ αυτά τα τρία λεπτά για να πω δύο-τρία πράγματα στα πολύ σοβαρά τα οποία με ρωτήσατε. Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τη σημερινή τραγωδία, θα μου επιτρέψετε και από τη δική μας πλευρά να εκφράσω τη λύπη μου για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, την ελπίδα μου για λιγότερες δυνατές απώλειες και βεβαίως να διαβεβαιώσω ότι η χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να περιθάλψει τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι διεσώθησαν. Αυτό άλλωστε συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Τώρα, επί της ουσίας του ορολογικού θέματος που θέσατε, για εμάς πρόκειται για παράνομη μετανάστευση και δεν πρόκειται ούτε να κρύψουμε τους όρους, ούτε να προσπαθήσουμε να τους ωραιοποιήσουμε. Και επίσης διεκδικούμε τη διατήρηση του όρου ‘illeg al ’ σε σχέση με το ‘irregula r ’ στο ευρωπαϊκό πολιτικό λεξιλόγιο. Για εμάς αυτό είναι απολύτως σαφές. Η παραβίαση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων αποτελεί αξιόποινη πράξη κατά το Ελληνικό Δίκαιο και ειδικότερα το νόμο 3386/2005 και δεν είδα κανένα κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να φέρει μία πρόταση νόμου για να καταργηθεί το αξιόποινο της άνευ των απαραιτήτων εγγράφων παραβίασης των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συνόρων.

Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός, αυτή είναι η προσπάθεια η οποία γίνεται, από κοινού με τη Μάλτα, με τη Κύπρο, με την Ιταλία, με την Κροατία, με τη Βουλγαρία, με τη Ρουμανία, με τη Γαλλία και την Ισπανία: Η δημιουργία μιας συνεκτικής πολιτικής, η οποία θα προφυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα από τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Είμαστε και σε αυτό σαφείς, η χώρα δεν αρνείται σε κανέναν τη διεθνή προστασία όταν τη χρειάζεται.

 Έχουμε φτιάξει μία νέα, την πιο σύγχρονη στην Ευρώπη Υπηρεσία Ασύλου, η οποία λειτουργεί ήδη στην Αθήνα, στον Έβρο, τη Μυτιλήνη και αλλού, με κινητά κλιμάκια, έχουμε φτιάξει ΚΕΠΥ, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα χειρισμού των μεταναστευτικών ροών, το οποίο είναι η απόλυτη εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου δράσης που συμφωνήσαμε με την Ευρώπη, μετά από ένα μεγάλο διάστημα σχετικής απραξίας, αλλά, επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν πρόκειται να αισθανθούμε και ενοχικά σύνδρομα όταν πρόκειται να προστατεύουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα σύνορά μας. Είναι δικαίωμά μας.

Βεβαίως, έχετε απολύτως δίκιο, ιστορικά, για τις μεταναστευτικές ροές, αλλά κατ’ επιλογήν του κυρίαρχου Ελληνικού λαού και των πολιτειακών του οργάνων. Όχι κατ’ επιλογήν του οιουδήποτε, οποτεδήποτε κρίνει και θέλει, και συνήθως είναι και αυτός θύμα ολόκληρων δικτύων τα οποία διακινούν αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους, να μπορεί να διαβαίνει τα σύνορά μας, να δημιουργεί γκέτο στις πόλεις μας, τεράστια κοινωνικά προβλήματα και τελικά παρενέργειες όπως η δημιουργία του άθλιου πολιτικού φαινομένου της Χρυσής Αυγής».

Μετάβαση στο περιεχόμενο