Απάντηση σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ για την κατανόησή σας, καθώς την προηγούμενη φορά το πρόγραμμα δεν επέτρεπε την παρουσία μου εδώ.

Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω, ως συνήθως, ευθέως, και να μην επιχειρήσω να υποτιμήσω ούτε τη δική σας νοημοσύνη, ούτε τη νοημοσύνη του Σώματος.

Καταρχάς, και το κόμμα σας, αλλά και η Νέα Δημοκρατία, έχει πολύ συγκεκριμένες επιφυλάξεις, εστιαζόμενες επί συγκεκριμένων άρθρων, επί συγκεκριμένων διατυπώσεων και επί συγκεκριμένων θεμάτων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ορθά, όμως, μνημονεύσατε την καθαρή θέση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ότι εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει αυτή τη Συμφωνία.

Η κυβέρνηση της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να έχει αναθεωρητική πολιτική έναντι Συμφωνιών, που η ίδια η χώρα έχει υπογράψει, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Από εκεί και πέρα, στην ερώτησή σας αν η χώρα είναι ευχαριστημένη από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θέλω να σας πω ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τα σχολικά βιβλία, υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τα εμπορικά σήματα, τις επωνυμίες. Υπάρχουν επίσης ζητήματα όσον αφορά την άρση της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας τότε να εμφανιστεί ως διάδοχο σχήμα της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό το οποίο ονομάζεται εξαρχαϊσμός. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα σε αυτό.

Αν όμως η ερώτηση αφορά στη γενική τάση, αυτό που εκλαμβάνω, και η αίσθησή μου είναι απολύτως πρόσφατη γιατί ήμουν στα Σκόπια μόλις προχθές, είναι ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια από την άλλη πλευρά, με προβλήματα, με τεράστιες αντιδράσεις της δικής τους εσωτερικής αντιπολίτευσης, η οποία τηρεί μια απολύτως αντιπαραγωγική στάση, αλλά πάντως καταβάλλεται μία προσπάθεια.

Ως προς το θέμα του air policing, το οποίο θέσατε, η πραγματικότητα είναι ότι για ικανό χρονικό διάστημα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι αυτή που κάνει το air policing, έστω και αν δεν υπάρχει κύρωση του συμβατικού κειμένου από τη Βουλή των Ελλήνων.

Όπως, επίσης, η Ελλάδα παρέχει κάθε βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και στην Αλβανία, για να διευκολυνθεί η ενταξιακή τους πορεία. Βεβαίως με τη γνωστή αιρεσιμότητα πάντα στην περίπτωση και των δύο χωρών.

Όσον αφορά τώρα τον χρόνο, θα σας απαντήσω με σαφήνεια και με μία φράση. Θα έρθουν, όταν το εθνικό συμφέρον και το πρόγραμμα της Βουλής το επιτρέψει. Καταλαβαίνω, υπάρχει καθυστέρηση. Ορθά το παρατηρείτε. Ορθά αναφερθήκατε στους χρόνους, ορθά αναφερθήκατε στο ότι υπάρχει και εθνικό συμφέρον.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η ευρύτερη θεώρηση του εθνικού συμφέροντος, την οποία δικαιούται να κάνει η κάθε κυβέρνηση και, υπό αυτή την έννοια, επαναλαμβάνω ότι, όταν κρίνει, θα έρθουν προς ψήφιση.
Ευχαριστώ πολύ.

2η παρέμβαση

Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, δεν είναι συνήθως φρόνιμο να ευχαριστεί κανείς τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης για το ύφος τους κατά τις ερωτήσεις ή δεν είναι και «πιασάρικο». Ξέρετε, συνήθως οι κοκορομαχίες είναι πολύ περισσότερο του συρμού, αλλά, παρά ταύτα, εγώ είμαι υποχρεωμένος να σας ευχαριστήσω και για το ύφος στη δευτερολογία σας και για τον τρόπο που βλέπετε το ζήτημα των σχέσεων της χώρας, και με τη Βόρεια Μακεδονία και με τα Βαλκάνια συνολικά.

Διότι, πράγματι, καλούμαστε να απαντήσουμε: Η ύπαρξη, η σταθερότητα, οι φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ή δεν είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας;

Και νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, ανεξαρτήτως παρελθόντος, έχει απαντήσει ότι είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας.

Και πρέπει να σας ευχαριστήσω και για τη δήλωσή σας, που δεν γίνεται εξ ονόματος του κόμματός σας βεβαίως, αλλά είναι δηλωτική του πνεύματος στο κόμμα σας, της στήριξης, της ευρύτερης προσπάθειας δημιουργίας στενών σχέσεων με τη χώρα αυτή.

Η οποία, οφείλω να πω, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα φιλικών κινήσεων απέναντι στην Ελλάδα. Έχει υιοθετήσει το σύνολο των ευρωπαϊκών θέσεων απέναντι στην Τουρκία. Όπως το ίδιο έχει κάνει και η Αλβανία παρεμπιπτόντως. Και, βεβαίως, είναι η γέφυρά μας προς τα Βαλκάνια, το είπατε πάρα πολύ σωστά.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει απόλυτο συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τους αναθεωρητισμούς στα Βαλκάνια. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Έχει κάθε λόγο, και αξιακό, αλλά και στενά αφορώντα στο εθνικό συμφέρον, να προάγει την ιδέα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στα Βαλκάνια.

Έχει κάθε λόγο να εμποδίσει τη δημιουργία μιας κυψέλης, ή περισσότερων από μία, ισλαμικού φονταμενταλισμού στα Βαλκάνια. Είτε πιο κοντά μας, είτε βορειότερα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Και στο πλαίσιο αυτό, και αυτό τον μήνα, αλλά και τον επόμενο μήνα, θα κάνω συνεχείς περιοδείες στα Βαλκάνια. Σε συνεννόηση με μια σειρά από άλλες χώρες με τις οποίες διαρκώς συνομιλούμε. Γιατί η κατάσταση στα Βαλκάνια δεν είναι η καλύτερη.

Και δεν αναφέρομαι στη Βόρεια Μακεδονία, αναφέρομαι, για παράδειγμα, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη όπου η κατάσταση δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες.

Για αυτό, λοιπόν, οφείλουμε πάντοτε να έχουμε υπόψη μας, αναφέρομαι όχι σε εσάς, αναφέρομαι σε όλους μας, το ευρύτερο εθνικό συμφέρον.

Θεωρώ ότι το ευρύτερο εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή πορεία όλης αυτής της περιοχής και αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο