Απόσυρση πλοίων από τις ακτοπλοϊκές γραμμές του Ν. Κέρκυρας

Προς:

Τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Σοβαρές παρενέργειες προκαλεί στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του Ν. Κέρκυρας η απόσυρση επτά πλοίων, με απόφαση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λόγω προβλημάτων των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας τους, που έχουν εκδοθεί από το Ρωσικό Νηογνώμονα, ο οποίος, όπως και τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που έχει εκδώσει, ελέγχονται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Λόγω της απόσυρσης των πλοίων αυτών από τις ακτοπλοϊκές γραμμές του Ν. Κέρκυρας, μειώθηκαν τα πλοία που εξυπηρετούν την πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας, δεν λειτουργεί η γραμμή Λευκίμμης – Ηγουμενίτσας, ενώ οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά στερήθηκαν της τακτικής συγκοινωνίας τους με την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα.

Με την κατάσταση αυτή, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων υφίστανται μια απροσδόκητη ταλαιπωρία, πλήττεται η τοπική οικονομία, ενώ δεν έχει εισέτι διευκρινισθεί από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές ούτε εάν πράγματι έχουν διαπιστωθεί προβλήματα αξιοπλοΐας των συγκεκριμένων πλοίων ή τυπικές παραλείψεις των πιστοποιητικών τους, ούτε πως θα επιλυθεί, το ταχύτερο δυνατόν, το πρόβλημα που ανέκυψε (αντικατάσταση πλοίων, έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας από έτερο Νηογνώμονα κλπ.).

Κατόπιν τούτων,ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Πώς ελέγχεται από τις ελληνικές αρχές η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα των Νηογνωμόνων και των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που εκδίδουν για πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας.
2. Για ποιους συγκεκριμένους λόγους απεσύρθησαν από τις ακτοπλοϊκές γραμμές του Ν. Κέρκυρας επτά μέχρι σήμερα πλοία κι αν πρόκειται να αποσυρθούν κι άλλα.
3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας των λιμένων του Ν. Κέρκυρας μεταξύ τους και με την Ηγουμενίτσα.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Δένδιας

Μετάβαση στο περιεχόμενο