Άρθρο για τη Δικαιοσύνη στο Law&Order.gr

Στις δύο σχεδόν εκατονταετίες ζωής του Νέου Ελληνικού κράτους, η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο πλέον κομβικό σημείο, εξαιτίας της συστηματικής υποβάθμισης του κύρους της την τελευταία τετραετία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης υποβάθμισης της λειτουργίας των θεσμών από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Η τελευταία απόπειρα της απερχόμενης κυβέρνησης να επιχειρήσει να ορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου και να υπογραφούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, είναι μία ακόμη απόδειξη της έλλειψης σεβασμού του ΣΥΡΙΖΑ στον θεσμό της Δικαιοσύνης, τον οποίο προφανώς αντιλαμβάνεται σαν κομματικό «λάφυρο».

Είναι αυτονόητο ότι μια κυβέρνηση που έχει απολέσει το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας και δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό, στερείται εξ αντικειμένου τη δυνατότητα να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και συνιστούν προσπάθεια καταδολίευσης του Συντάγματος.

H συνταγματική αυτή ακροβασία έρχεται σε συνέχεια άλλωστε μιας συστηματικής προσπάθειας εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια, αλλά και επιθέσεων εναντίον της, κάθε φορά που Έλληνες δικαστικοί αδιαφορούσαν για τις ωμές παρεμβάσεις και επιθέσεις και έπρατταν το συνταγματικά αυτονόητο.

Όπως δηλαδή συνέβη στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών από το ΣτΕ, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια της Κυβέρνησης να μην κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά. Ουδείς ξεχνά τις τότε δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη περί «αδιανόητης» απόφασης, στην περίπτωση που θα έκρινε το ανώτατο δικαστήριο αντισυνταγματικό τον νόμο.

Σεβόμενοι το θεσμικό ρόλο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσει η τάχιστη αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης.

Οι λύσεις απαιτούν γενναιότητα, νομική και πολιτική, την οποία το πολιτικό σύστημα ίσως δεν επέδειξε στον βαθμό που οι απαιτήσεις επέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη μεταξύ άλλων να προωθήσει τις απαιτούμενες θεσμικές μεταβολές και δράσεις, όπως για την έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Παράλληλα όμως με την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης, η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργασθεί ένα συνολικό πρόγραμμα αναμόρφωσης του Σωφρονιστικού Συστήματος, με στόχο αφενός τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και αφετέρου την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στις φυλακές, για τον δραστικό περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς και αναπαραγωγής εστιών εγκληματικότητας.

Οι λύσεις στο προβληματικό και υπερκορεσμένο σωφρονιστικό σύστημα θα προέλθουν από τον εξανθρωπισμό του συστήματος και όχι από διατάξεις υφ΄ όρων απόλυσης κρατουμένων που με μαθηματική ακρίβεια επιστρέφουν στον έγκλημα, όπως αυτές που ατυχώς ψήφισε η παρούσα Κυβέρνηση.

Το αγαθό της Δημόσιας Ασφάλειας και της επιβολής του νόμου δεν αντιστρατεύεται το αγαθό της ελευθερίας και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αντίθετα, η προάσπιση της Δημόσιας Ασφάλειας, εγγυάται την απόλαυση των αγαθών αυτών προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Αυτή είναι και η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται την λειτουργία της Δικαιοσύνης η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πάσχουμε από την ηθική δυσχρωματοψία του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα επιβολής του νόμου και απονομής της Δικαιοσύνης.

Πιστεύουμε στους κανόνες λειτουργίας μιας ευνομούμενης κοινωνίας, ενός Κράτους Δικαίου που αρμόζει σε μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αναλωθεί σε συνηθισμένες ρητορείες καλών προθέσεων. Θα κινηθεί θεσμικά, συντονισμένα και μεθοδικά, προκειμένου να παράσχει λύσεις που θα οδηγήσουν τη Δικαιοσύνη σε ένα ασφαλές και βέβαιο μέλλον, σε ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου, με εγγυημένη την ανεξαρτησία της. Στόχος μας είναι μια Δικαιοσύνη ταχεία, ανεπίληπτη, αντάξια των καιρών και των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο