Άρθρο στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου της Κυριακής» για το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Το Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας διεξάγεται σε μια κρίσιμη και οριακή στιγμή για την χώρα. Όπως έχω αναφέρει άλλωστε σε ανύποπτη στιγμή στο παρελθόν, δεν μπορούμε να διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών χωρίς να έχουμε συζητήσει μεταξύ μας ποιοι είμαστε και ποιο πρόγραμμα διακυβέρνησης προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία. Η παράταξή μας οφείλει να πείσει ότι διαθέτει όραμα για τον τόπο αλλά και συγκεκριμένο σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Το Συνέδριο αυτό, με την επαναβεβαίωση των Αρχών του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού ως ιδεολογίας μας, είναι επίσης μία αφορμή να υπενθυμίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία, όπως την είχε οραματιστεί ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής, εκτείνεται από τη συντηρητική αλλά δημοκρατική Δεξιά μέχρι την σοσιαλδημοκρατία και την Κεντροαριστερά. Ο μεσαίος χώρος είναι ζωτικός για την ύπαρξή της και κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει ότι οσάκις η παράταξη απέκτησε ερείσματα στο κέντρο του πολιτικού συστήματος κυριάρχησε πολιτικά. Αντιθέτως, όταν περιχαρακώθηκε, είδε τα ποσοστά της να συρρικνώνονται.

Πέρα από το ζήτημα των ιδεών όμως υπάρχει και το ζήτημα του ύφους του πολιτικού λόγου των στελεχών μας, ο οποίος πρέπει να προσιδιάζει στην ιστορία μας και στο ήθος της παράταξης διαχρονικά. Όπως επίσης έχω επισημάνει στο παρελθόν, οφείλουμε να καταπολεμούμε τον λαϊκισμό ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα έχει μία ιστορική ευθύνη: Να πείσει πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς χώρους ότι με μία δική της μεταρρυθμιστική πολιτική μπορεί να συμφιλιώσει την ελληνική κοινωνία με την έννοια της επιχειρηματικότητας. Οφείλει επίσης να μην αποκοπεί από τα λαϊκά στρώματα του πληθυσμού και να δώσει απαντήσεις στην αγωνία τους για την ανεργία (είτε την βιώνουν ήδη είτε απειλούνται από αυτήν) με ένα ρεαλιστικό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων. Κυρίως όμως έχει την ευθύνη να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, από τη Δημόσια Ασφάλεια μέχρι την Παιδεία και την Οικονομία, πείθοντας την κοινωνία των πολιτών ότι μία Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της ευημερίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο