Άρθρο στην εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”

«Μια δυναμική ελληνική εξωτερική πολιτική σε μια νέα διεθνή κανονικότητα»

Η Ελλάδα αντιμετώπισε πρόσφατα μεγάλες προκλήσεις και τις αντιμετώπισε αποτελεσματικά. Η πανδημία που έπληξε αναπάντεχα την υφήλιο, αλλά και η κατάσταση που διαμορφώθηκε λίγο πρωτύτερα στον Έβρο, με την εργαλειοποίηση της ανθρώπινης δυστυχίας από την Τουρκία προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, απετέλεσαν πρωτόγνωρες δοκιμασίες.
Κατορθώσαμε, όμως, να ανταπεξέλθουμε. Εξαιτίας της επιδειχθείσας μεθοδικότητας, η Ελλάδα αναγνωρίζεται σήμερα ως χώρα-υπόδειγμα στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και κρίσεων, αλλά και ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας.
 Η αναβαθμισμένη εικόνα της χώρας αποτελεί το καλύτερο «διαβατήριο» προώθησης των ελληνικών θέσεων στα ευρωπαϊκά και διεθνή forum . Η πανδημία και οι συνέπειές της, οι μεταναστευτικές ροές, η αναδιάρθρωση της διεθνούς οικονομίας αποτελούν ζητήματα που απαιτούν λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
 Λύσεις στις οποίες η ελληνική διπλωματία επιδιώκει να συνεισφέρει σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ, τόσο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι όσο και στο πλαίσιο όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχουμε.
 Με ισχυροποιημένο το κύρος της διεθνώς, καλλιεργώντας συμμαχίες και σχέσεις εμπιστοσύνης, η Ελλάδα ξαναπιάνει το νήμα ενεργειών που ανέκοψε η πανδημία. Επιδιώκουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο τη συνεργασία με την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, όπως και τις σχέσεις μας με όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά και να προωθήσουμε περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές μας σχέσεις με όλους τους δρώντες στην ευρύτερη περιοχή μας – με τα Βαλκάνια, την άμεση γειτονιά μας, με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν. Η Ελλάδα διαχρονικά πιστεύει σε ένα ειρηνικό και συλλογικά επωφελές παγκόσμιο γίγνεσθαι. Διακηρύσσει την υπεραξία που δημιουργείται από τις συνεργασίες και απορρίπτει την μυωπική αντίληψη των σχέσεων μηδενικού αθροίσματος. Αύριο, σε μια νέα κανονικότητα, με νέες προκλήσεις που ήδη προβάλλουν, η Ελλάδα εν επιγνώσει των δυνατοτήτων της φιλοδοξεί σε μια ακόμα πιο δυναμική και εποικοδομητική παρουσία στο διεθνές προσκήνιο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο