Άρθρο στην εφημερίδα “Τα Νέα Σαββατοκύριακο”

Μέσα στους δύο μήνες που έχουν παρέλθει από τις εκλογές, η νέα διακυβέρνηση της χώρας έχει ήδη δώσει ένα σαφές στίγμα των προτεραιοτήτων της στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Τούτο καταμαρτυρά πρωτίστως ο κύκλος επισκέψεων, σε εξαιρετικό κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη.

Ο επαναπροσδιορισμός και η ανασύνταξη των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας με τους εταίρους μας στον στενό πυρήνα της Ευρώπης, βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Ας μη λησμονούμε, εξάλλου, πόσο οι σχέσεις αυτές και ιδίως η αξιοπιστία μας, δοκιμάστηκαν στο παρελθόν. Στο ίδιο αυτό πλαίσιο διεύρυνσης της συνεργασίας με τους εταίρους μας, θα έχω τη Δευτέρα συνάντηση με τον ομόλογό μου της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

Η επανεκκίνηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής περνά σαφώς και μέσα από την ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μας με τις χώρες των Βαλκανίων. Θέλουμε η Ελλάδα να αποτελεί το παράδειγμα μιας ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας στα Βαλκάνια και όχι μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πραγματοποίησα ήδη μια πολύ παραγωγική επίσκεψη στη Βουλγαρία, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες στις χώρες τις περιοχής.

H Ελλάδα επιθυμεί επανεκκίνηση και στις σχέσεις μας με την Τουρκία, από την οποία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν. Είναι απολύτως ωφέλιμη η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ρ.Τ. Ερντογάν, όπως και η δική μου με τον ομόλογό μου κ. Μ. Τσαβούσογλου, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μπορεί να δώσει ώθηση στη σχέση μας σε πολλούς τομείς. Καθιστούμε ωστόσο σαφές ότι γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο που δεν ανέχεται απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν χωρούν εκπτώσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης για βελτίωση του κλίματος είναι να σταματήσει η Τουρκία να στρέφεται κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενέργειες που επιτείνουν την εικόνα της ως παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας.

Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, προσδοκούμε στην κατά το δυνατόν άμβλυνση των συνεπειών από τα επίμαχα σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, στα οποία είναι γνωστή η αντίθεση του κόμματός μας, προς χάριν της εμπέδωσης ενός πνεύματος συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Σχετικά με την Αλβανία, τα αμοιβαία οφέλη από μία βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι προφανή. Οφείλω να επισημάνω, όμως, ότι η Αλβανία εξακολουθεί να μην υλοποιεί τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ψηλά στις προτεραιότητές μας βρίσκεται η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως φανερώνουν τόσο η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, όσο και οι επισκέψεις μου ως Υπουργού Εξωτερικών σε Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ανανεωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο. Η ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας μας δημιουργεί προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία, ενόψει του νέου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ και την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μ. Πομπέο, σε λίγες εβδομάδες στην Αθήνα.

Η ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας μας δημιουργεί προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία και με άλλους σημαντικούς εταίρους, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Ο στόχος της ανάπτυξης προϋποθέτει ομαλές σχέσεις και πέραν της ευρύτερης περιοχής μας, καθώς μια σειρά από δυνητικές αγορές ανοίγονται μπροστά μας, όπως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Άπω Ανατολή. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της οικονομικής διπλωματίας αποτελούν προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό το οποίο συγκεντρώνονται πλέον όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε οπαδοί μιας περίκλειστης, φοβικής και ανασφαλούς Ελλάδας. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα εξωστρεφή και νεωτερική. Με αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα, αυτήν την Ελλάδα θέλουμε να προάγουμε, σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο