Χαιρετισμός επ’ ευκαιρία ολοκλήρωσης της άσκησης “Poseidon’s Rage 22”

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Εξοχότατε κ. Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα,
Αγαπητέ μου Αρχηγέ,
Αρχηγέ της Αεροπορίας,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Οφείλω να πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα, καθώς η άσκηση “Poseidon’s Rage 22” φτάνει στο τέλος της.

Έλληνες και Αμερικανοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν μαζί πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων και αποστολών, αλλά με έναν μόνο στόχο: τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατίας.
Η εκπαίδευση αυτή διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την αμυντική τους συνεργασία, μεταξύ άλλων με δύο Πρωτόκολλα, τα οποία είχα την τιμή να υπογράψω με τους Αμερικανούς ομολόγους μου.
Προσθέσαμε στην αρχική μας Συμφωνία νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και οφείλω να πω ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε ότι είχαμε δίκιο σε αυτή τη στρατηγική μας πρόβλεψη.

Tο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο εισόδου για την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος.
Ελλάδα και ΗΠΑ στάθηκαν για άλλη μια φορά η μία δίπλα στην άλλη για να διαφυλάξουν τις θεμελιώδεις αξίες μας, παρά την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκαν αυτές από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, απέστειλαν και οι δύο ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και επέβαλαν και οι δύο βαριές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έκαναν όλοι οι Σύμμαχοί μας, ή μάλλον, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, σχεδόν όλοι με μία εξαίρεση. Αλλά, ας το αφήσουμε αυτό για κάποια άλλη στιγμή.

Κυρίες και κύριοι,
Η βασική αλήθεια είναι ότι η ιστορικά ταραγμένη περιοχή μας δεν αντέχει άλλες προκλητικές, επιθετικές και αναθεωρητικές ενέργειες και συμπεριφορές. Πρέπει να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.
Η Ελλάδα κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Και σε αυτό το πνεύμα, υπογράψαμε τις Συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνήσαμε με την Αλβανία να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δημιουργήσαμε το φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum). Υπογράψαμε Συμφωνίες με τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αναπτύξαμε πολυάριθμα πολυμερή σχήματα συνεργασίας με τους αξιόπιστους περιφερειακούς εταίρους μας, και οφείλω να πω, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο – καθώς το Ισραήλ και η Κύπρος είναι τα “3”, συν το “1”, τις ΗΠΑ. Και αν μου επιτρέπετε να εκφράσω την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει “4” το συντομότερο.
Όλα αυτά τα χρόνια στη βάση αυτή έχουν εκπαιδευτεί πολλά F15 (“Eagles”) και F16 (“Fighting Falcons”). Και φέτος είχαμε τη χαρά να έχουμε για πρώτη φορά τα F35 (“Lightnings”).
Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή ήταν η πρώτη εκπαίδευση με πραγματικά πυρά των F35 στην Ευρώπη- καθώς και η πρώτη ανάπτυξη ολόκληρης μοίρας σε άλλη βάση. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι επιλέγουν το μαχητικό αεροσκάφος F35 για τις δικές τους αεροπορικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και ημών, της Ελλάδας.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να εκφράσω την ελπίδα να δούμε το συντομότερο δυνατό αμερικανικά F35 να εκπαιδεύονται μαζί με ελληνικά F35. Και τα δικά μας F16 και Rafales να είναι παρόντα εδώ για να τιμήσουν την περίσταση.
Θα μου επιτρέψετε να τελειώσω με μια παρατήρηση στα ελληνικά:

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι εξαιρετικά περήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας. Όχι μόνο για τις εξαιρετικές μηχανές που βρίσκονται πίσω μου, οι οποίες εξασφαλίζουν την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή μας. Αλλά και για το εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό που βρίσκεται μπροστά μου.

Μέσα από τις διαρκείς κρίσεις, την αυτοθυσία, την προσπάθεια, την αυταπάρνηση και βασισμένοι όλοι μας στο υστέρημα του ελληνικού λαού, χτίζουμε την πιο ισχυρή Ελλάδα που είδαμε ποτέ. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο