Χαιρετισμός κατά την επίσκεψη στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ


Πανοσιολογιώτατε,
Αγαπητή μου συνάδελφε, αν μου επιτρέπετε,
Μέλη του Κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης,
Κυρίες και κύριοι,

Με συγχωρείτε που μιλάω στα ελληνικά και τα αγγλικά ταυτόχρονα, αλλά συμβαίνει.

Ο Σεβασμιώτατος είχε την καλοσύνη να με υποδεχθεί με τον καλύτερο τρόπο, καθώς λέει ότι έτσι φερόμαστε στους επισκέπτες μας από το εξωτερικό. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ πολύ. Αλλά, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν αισθάνομαι καθόλου ξένος εδώ. Αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Και ευχαριστώ τον Σεβασμιότατο και όλους εσάς. Ευχαριστώ και εσάς, Mélanie και αγαπητοί φίλοι που με κάνατε να αισθάνομαι έτσι. Οφείλω να πω ότι η ζεστασιά της παρουσίας σας, η ζεστασιά της ελληνικής κοινότητας του Μόντρεαλ είναι εκπληκτική για μένα που έρχομαι από την Ελλάδα εδώ για πρώτη φορά στη ζωή μου. Και παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας υποσχεθώ ότι δεν θα είναι η τελευταία.

Όπως είχε την καλοσύνη να πει η Mélanie, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχετε αναπτύξει την ικανότητα να διατηρείτε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η γλώσσα μας, η ελληνική γλώσσα. Διότι, όπως είπα και πριν, αυτή η γλώσσα αντιπροσωπεύει τη σύνδεση με τον πολιτισμό μας, με την παράδοση, με την ιστορία μας. Η γλώσσα είναι κάτι ζωντανό. Εκφράζει συναισθήματα, εκφράζει εμπειρίες, νίκες, ήττες, εκφράζει τραγωδίες.

Ποιος σε αυτόν τον κόσμο μπορεί να μεταφράσει τη λέξη Άλωση και να την καταλάβει όπως την καταλαβαίνουν οι Έλληνες, σαν τραγωδία; Σε όποια γλώσσα και αν τη μεταφράσεις; Λοιπόν, αυτό είναι το πρώτο που μας καθορίζει.

Το δεύτερο είναι η σχέση μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Όχι μόνο με την εκκλησία ως κτίριο ή το γεγονός ότι συναντιόμαστε μία ή δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, αλλά με το πνεύμα που βρίσκεται πίσω από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Νωρίτερα, έδειξα με περηφάνεια στη Mélanie τις εικόνες, δισδιάστατες εικόνες, και τι αντιπροσωπεύουν ως φιλοσοφία, ως κατανόηση του κόσμου, δηλαδή τι αξίζει για να προχωρήσουμε μπροστά και τι δεν είναι τόσο σημαντικό.

Σας ευχαριστώ λοιπόν πολύ που προστατεύετε αυτή την περήφανη παράδοση. Και σας ευχαριστώ που διατηρείτε τη σύνδεση με τη μητέρα πατρίδα. Αλλά ταυτόχρονα, και πάλι όπως είπε η Mélanie, αποτελείτε κομμάτι από αυτό το ιδιαίτερα περήφανο παράδειγμα πολυεθνικής, δημοκρατικής κοινωνίας που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή τον Καναδά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο