Χαιρετισμός κατά την επίσκεψη του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

«Είναι για εμάς σήμερα ιδιαίτερη χαρά και ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενούμε στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριο Ιερώνυμο. “Η Εκκλησία διαπαιδαγωγούσα” είναι το θέμα της διάλεξης του Μακαριωτάτου και πραγματικά σήμερα παρά ποτέ έχουμε ανάγκη από μια διαπαιδαγώγηση με βάση τις αρχές της Εκκλησίας.

Διαπαιδαγώγηση όχι με την στενή έννοια, την στενά εκπαιδευτική, αλλά μια διαπαιδαγώγηση που εκτείνεται πέρα από τα όρια του πληρώματος της Εκκλησίας και διαπερνά τις σχέσεις όλων των φορέων της Πολιτείας και των πολιτών μεταξύ τους, ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά τους πιστεύω.

Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας έχουμε απόλυτη ανάγκη το πνεύμα αλληλεγγύης που διαπνέει την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, το τόσο πολύτιμο, για να μην πω απολύτως απαραίτητο, για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Μπορεί η Εκκλησία της Ελλάδος να μην διαφημίζει το έργο της, αλλά ο καθένας από εμάς κατανοεί ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα ήταν πολύ πιο επαχθείς χωρίς τις δράσεις αλληλεγγύης και χωρίς των λόγων παρηγορίας της Εκκλησίας. Αυτό το πνεύμα ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο έχει ανάγκη η χειμαζόμενη κοινωνία μας.

Έχουμε επίσης ανάγκη το πνεύμα της καταλλαγής που διέπει τον εκκλησιαστικό λόγο και την ανοχή στις απόψεις του άλλου. Ζούμε όλοι σε αυτή την πατρίδα και αυτή τη πατρίδα θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Οι υψηλοί τόνοι, η άσκηση φραστικής βίας αλλά και η ανοχή της ίδιας της βίας, είναι ενέργειες που υπονομεύουν την πατρίδα, την κοινωνία, το μέλλον μας. Τον διχασμό η πατρίδα μας τον έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν, ακόμα και με απώλειες εθνικού χώρου. Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να υπάρξει διχασμός στο μέλλον.

Έχουμε λοιπόν ανάγκη το πνεύμα ανοχής που κηρύσσει η Ορθοδοξία, όχι το πνεύμα που κάποιοι θέλουν να παρουσιάζουν κλεψίτυπα σαν “δική τους” Ορθοδοξία. Έχουμε ανάγκη από τον λόγο παρηγορίας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και όχι τον λόγο και τις πράξεις πάσης φύσεως ταγμάτων εφόδου, τα οποία επικαλούνται τον μανδύα του Χριστιανού για να κρύψουν το βαθύτατα αποκρουστικό και αντιχριστιανικό πρόσωπό τους. Μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να έχει το δυσάρεστο έργο κάποιες φορές να επιβάλλει τον Νόμο, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την υποκαθιστά στο καθήκον της αυτό και πολύ περισσότερο να προβαίνει σε πράξεις βίας έναντι συνανθρώπων μας, με κριτήριο το χρώμα του δέρματος, το θρήσκευμα ή οποιοδήποτε άλλο κριτήριο. Δεν έχουν θέση στην Ορθοδοξία οι πράξεις αυτές. Είναι όλοι τέκνα Θεού.

Κλείνοντας, θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Αρχιεπίσκοπο για την μεγάλη τιμή που περιποιεί στην Ελληνική Αστυνομία η σημερινή του διάλεξη στους σπουδαστές της και να τον ευχαριστήσω επίσης θερμά για το έργο το οποίο η Εκκλησία παρέχει τη δύσκολη τούτη ώρα».

Μετάβαση στο περιεχόμενο