Χαιρετισμός μέσω τηλεδιάσκεψης, σε εκδήλωση για παρουσίαση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας

Κύριε Πρόεδρε,

Πρόταγμα της Κυβέρνησης σας, αλλά και απαραίτητος όρος εθνικής επιβίωσης είναι η υλοποίηση μίας ευρείας μεταρρύθμισης στη χώρα.

Στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι και η πλήρης αλλαγή του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτή είναι η εντολή σας.

Η πρόκληση είναι προφανής. Το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να περάσει από τον 19ο στον 21ο αιώνα. Αυτό επιδιώκεται μέσω δύο αξόνων μεταρρύθμισης.

Ο πρώτος άξονας εκφράζεται με τον νέο Οργανισμό που εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο. Ο οργανισμός, μεταξύ άλλων, νομοθετεί το αυτονόητο σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Ενσωματώνει στη δομή του Υπουργείου την Οικονομική Διπλωματία, τη Δημόσια Διπλωματία και τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού. Ενοποιεί, δηλαδή, το διπλωματικό έργο.

Παράλληλος άξονας είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών που παρέχονται από το Υπουργείο μέσα από την αλλαγή φιλοσοφίας και την ψηφιοποίηση ώστε οι υπηρεσίες να καταστούν φιλικές και προσβάσιμες χωρίς μάλιστα να απαιτείται η φυσική παρουσία.

Πρέπει να εκφράσω στο σημείο αυτό τις ευχαριστίες μου στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον Υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη για τη βοήθεια που μας παρέχουν στην υλοποίηση αυτού του δεύτερου άξονα.

Ξεκινήσαμε από την πλήρη αλλαγή του τρόπου παροχής μεταφραστικών υπηρεσιών. Καταργήσαμε το σοβιετικό μοντέλο του κρατικού μονοπωλίου μεταφράσεως που επετύγχανε συγχρόνως τρεις στόχους: να παρέχει άθλιες υπηρεσίες στον πολίτη, να σωρεύει ζημιές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου και στο κράτος, και να απασχολούνται μέσα από μια άχρηστη γραφειοκρατική διαδικασία άνω των 30 διοικητικών υπαλλήλων.

Ήδη, από την 1η Σεπτεμβρίου λειτουργεί η νέα, ψηφιοποιημένη διαδικασία επίσημης μετάφρασης εγγράφων.

Επίσης, έως το τέλος του έτους θα λειτουργεί, σε όλες τις Προξενικές Αρχές, η διαδικασία απευθείας καταχώρησης του συνόλου των ληξιαρχικών πράξεων στο Μητρώο Πολιτών. Και τους πρώτους μήνες του 2022 θα λειτουργούν ψηφιοποιημένες όλες οι διαδικασίες των Προξενικών υπηρεσιών. Και ακολουθούν, μέσα στον επόμενο χρόνο, καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία.

Θα μας επιτρέψετε, τώρα, να επιστρέψουμε στο ζήτημα της Οικονομικής Διπλωματίας.

Γνώμονας για την προώθηση της Οικονομικής Διπλωματίας είναι η αναμόρφωσή της, ώστε να υπηρετηθεί η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, μια ενιαία δομή, η οποία ενσωματώνει όλες τις οργανικές μονάδες της Οικονομικής Διπλωματίας και της Εξωστρέφειας.

Έχουν, επίσης, τεθεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών δύο αμιγώς εξωστρεφείς οργανισμοί, το EnterpriseGreece (EG) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Το νέο σχήμα του EnterpriseGreece προσανατολίζεται στη λογική του one-stop shop. Ο ΟΑΕΠ θα παρέχει προϊόντα ασφάλισης εξαγωγών και εξαγωγικές πιστώσεις με σκοπό τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια αυτή τον κομβικό ρόλο επιτελούν ο Υφυπουργός, Κώστας Φραγκογιάννης, και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, Γιάννης Σμυρλής.

Βασική, επίσης, επιδίωξη του ανασχεδιασμού του Υπουργείου είναι η αξιοποίηση του δικτύου των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Προωθούμε την αναδιάρθρωση των Γραφείων αυτών, βάσει χωρών-στόχων.

Η ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού συνιστά μέγιστη πρόκληση. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί η δημιουργία μίας ενιαίας πύλης εξωστρέφειας. Με κριτήριο την αποτελεσματική λειτουργία της, αναδιαρθρώθηκε και το σκέλος της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, που είχε πάψει να υπάρχει εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Συνιστά ένα κατ’ εξοχήν εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

Και έχουμε υιοθετήσει τη στοχευμένη διπλωματία των εμβολίων. Έχουν γίνει ήδη δωρεές σε χώρες όπως:

• η Αλβανία,

• η Βοσνία και Ερζεγοβίνη,

• η Ιορδανία,

• η Λιβύη

• η Τυνησία

• η Κένυα και

• η Ρουάντα.

Ακολουθεί η Γκαμπόν και η Γκάμπια.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων καταρτίστηκε, επίσης, το πρώτο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας. Στο Σχέδιο αυτό ενσωματώνονται οι δράσεις των Πρεσβειών και τα επιχειρησιακά σχέδια του EnterpriseGreece και του ΟΑΕΠ. Έχουν ενσωματωθεί οι συνέργειες, επίσης, με άλλα Υπουργεία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των εφοδιαστικών αλυσίδων και των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Η μεταρρύθμιση, όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις, βασίζεται σε μια νέα νοοτροπία και σε μια σταθερή στρατηγική. Στοχεύει να συμπεριλάβει όλους τους φορείς και τις Υπηρεσίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης των δυνατοτήτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής εξαγωγικής επιχειρηματικότητας.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να πω ότι η επιτυχία αυτού του στόχου είναι απαραίτητος όρος της οικονομικής μας επιβίωσης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο