Στις 5 Ιουνίου, οι δύο χώρες μας γιόρτασαν ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις τους. Εκείνη την ημέρα το 1972, εγκαθιδρύθηκαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ενισχύσαμε τους δεσμούς μεταξύ των λαών μας και προωθήσαμε τη συνεργασία μας. Στη βάση πάντα του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, τα πενήντα χρόνια αποτελούν πολύ μικρή περίοδο, εάν τα δούμε στο πλαίσιο των χιλιετιών της ελληνικής και κινεζικής ιστορίας. Τα έθνη μας είναι εξαιρετικά υπερήφανα για την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.
Βασισμένες σε στέρεα θεμέλια, οι διμερείς μας σχέσεις διέπονται από ένα διευρυμένο θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο εντάσσονται περισσότερες από εκατό συμφωνίες. Η σημαντικότερη δε, εξ αυτών είναι η Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση.
Οι χώρες μας συνεχίζουν τον διμερή τους διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πρόεδρος Xi επισκέφθηκε την Αθήνα τον Νοέμβριο του 2019. Ήταν πραγματική ευχαρίστηση να φιλοξενήσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Wang Yi τον Οκτώβριο του 2021 στην Αθήνα και να τον συναντήσω στην Καμπότζη τον περασμένο Αύγουστο. Προσβλέπω δε, στην επίσκεψή μου στο Πεκίνο.
Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν πολλές παγκόσμιες προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, ήταν πάντα υπέρμαχος της στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Κίνας. Η Ελλάδα προσβλέπει στον εξέχοντα παγκόσμιο ρόλο της Κίνας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ιδίως όταν πρόκειται για την ανάγκη διασφάλισης της υπεροχής του διεθνούς δικαίου και του καθολικού σεβασμού του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Εν προκειμένω, εκτιμούμε ιδιαίτερα την υποστήριξη της Κίνας, ιδίως για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση πάντοτε των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι επενδύσεις και το εμπόριο είναι οι δύο τομείς στους οποίους η εταιρική μας σχέση έχει αναπτυχθεί περισσότερο από το 1972. Η κινεζική επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά έγινε το λαμπρό παράδειγμα της οικονομικής μας συνεργασίας. Η επένδυση αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για περισσότερα έργα. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον σταθερά στους 10 κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη.
Ο τουρισμός είναι ένας τομέας που σημείωσε θεαματική άνοδο τα τελευταία χρόνια. Ο πολιτισμός είναι ένας άλλος τομέας όπου η Ελλάδα και η Κίνα είναι φυσικοί εταίροι. Το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών παρέχει ένα πολύτιμο πλαίσιο για να συνεργαστούμε. Για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Φέτος οι χώρες μας γιορτάζουν το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ατενίζοντας το μέλλον, στηριζόμενοι στο εντυπωσιακό ιστορικό μας, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι σχέσεις μας μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.