Χαιρετισμός μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στη δεύτερη Ολομέλεια της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), υπό την Ελληνική Προεδρία

Η Ελληνική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) έχει ήδη διανύσει τα μισά της θητείας της.

Τους τελευταίους μήνες, εστιάσαμε τις προσπάθειές μας στην αποτίμηση των τρόπων αντιμετώπισης της αναβίωσης του Αντισημιτισμού.

Δυστυχώς, ο Αντισημιτισμός τρέφεται από την άγνοια, τον φόβο, το αίσθημα ανικανότητας και τις θεωρίες συνωμοσίας.

Ακόμη και οι πιο προηγμένες και εξελιγμένες κοινωνίες παραμένουν ευάλωτες σε αυτά τα δεινά.

Ως εκ τούτου, η «πανδημία» των ψευδών ειδήσεων, των θεωριών συνωμοσίας και της ρητορικής μίσους εξαπλώνονται στο Διαδίκτυο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Έχουμε υποχρέωση να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να σταματήσουμε αυτή τη νέα «πανδημία».

Στο δεύτερο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας, θα επικεντρωθούμε στον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου: Πώς να καταπολεμήσουμε τον Αντισημιτισμό στην ψηφιακή αρένα.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση λήξης της Προεδρίας μας θα έχει τη μορφή Συνεδρίου με θέμα «Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού, της Άρνησης και Διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο Ψηφιακό Πεδίο Μάχης». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου διαβιεί μια από τις παλαιότερες στον κόσμο κοινότητες της Εβραϊκής Διασποράς.

Στόχος μας θα είναι να εξετάσουμε τρόπους χρήσης του ψηφιακού περιβάλλοντος, προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανό το αφήγημα του Ολοκαυτώματος ιδίως κατά τα επόμενα χρόνια.

Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία αιχμής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και σε συναφείς τομείς.

Η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την ελευθερία του λόγου από την κατάχρησή της θα αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης από ειδικούς στον τομέα.

Με αυτά τα λόγια, επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω, στη δεύτερη Ολομέλεια της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) υπό την Ελληνική Προεδρία.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο