Χαιρετισμός μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στη Διαδικτυακή Εκδήλωση «UNESCO: Ανοικτή Επιστήμη-Τεχνική Νοημοσύνη. Νέοι Ορίζοντες και Όρια»

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση.

Συγχαίρω θερμά «το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» για την άξια κάθε επαίνου πρωτοβουλία τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνει χώρα ο μετασχηματισμός της Επιστήμης σε Ανοικτή Επιστήμη.

Η Ανοικτή Επιστήμη δεν θα αποτελεί, πλέον, προνόμιο και αγαθό αποκλειστικά για την επιστημονική κοινότητα. Θα καταστεί πεδίο κοινωνικής συμμετοχής. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες και οι κοινότητες θα μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις προτεραιότητες της έρευνας, να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην εξέλιξή της.

Τη σημασία της μετεξέλιξης αυτής κατέδειξε η πανδημία. Αναδεικνύοντας, κατά τον πλέον εμφατικό τρόπο, τη σημασία των ανοιχτών επιστημονικών πρακτικών για την προώθηση της έρευνας. Επίσης, για την ενίσχυση των δεσμών επιστήμης και κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σύσταση της UNESCO για την Ανοιχτή Επιστήμη ενθαρρύνει την υιοθέτηση ανοιχτών επιστημονικών πρακτικών.

Παράλληλα, η Ανοικτή Επιστήμη συνιστά βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγνωρίζεται, δε, ως κρίσιμος επιταχυντής για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Κυρίες και Κύριοι,

Η επιστημονική έρευνα οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε ραγδαία αύξηση των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Σύσταση της UNESCO για τη δεοντολογία της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί απάντηση στις νέες προκλήσεις που τίθενται. Τονίζει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην κοινωνία και επιδιώκει να μειώσει τους κινδύνους που συνεπάγεται.

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από το Υπουργείο Εξωτερικών έχει οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση και επιτάχυνση των παρεχομένων προξενικών υπηρεσιών. Αυτό έγινε σαφές ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Παρά τα περιοριστικά μέτρα, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών εξακολούθησαν να παράγουν έργο και να εξυπηρετούν τους πολίτες.

Σεβόμενοι τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα.

Ταυτόχρονα, έχουμε χρέος να εξασφαλίσουμε ότι θα λειτουργούν πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο