Χαιρετισμός μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στην εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία “Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ο Ισπανικός Φιλελληνισμός”

Estimados amigos,

Είναι χαρά μου να απευθύνω χαιρετισμό κατά την έναρξη του Συνεδρίου για τον Ισπανικό Φιλελληνισμό κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την ισπανική υποστήριξη προς τον αγώνα μας για ανεξαρτησία, πριν 200 χρόνια. Υποστήριξη που για την ακρίβεια ανάγεται αιώνες πριν από την Ελληνική Επανάσταση.

Το 1571, κατά την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ο Don Juan ηγήθηκε με επιτυχία του στόλου της Ιερής Ένωσης εναντίον του στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τον καθοδηγούσαν τα ίδια ακριβώς ιδανικά που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση.

Μετά την έναρξη του Ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας, η Ισπανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες προς τις οποίες στράφηκαν οι Έλληνες εξεγερμένοι για υποστήριξη του αγώνα τους.

Ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας ξεκίνησε κατά την περίοδο της Φιλελεύθερης Τριετίας (Trienio Liberal), η Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας έστειλε ως απεσταλμένο το 1822 στη Μαδρίτη τον Ανδρέα Λουριώτη.

Απευθυνόμενος στον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, ο Λουριώτης ζήτησε βοήθεια εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης: «από τη μεγαλόψυχη Ισπανία, ένα έθνος το οποίο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δείχνει στον κόσμο ότι συναισθάνεται όλες τις αξίες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας».

Εννέα τουλάχιστον Ισπανοί Φιλέλληνες κατέφθασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και συνέβαλαν στον σκοπό του.

Έκτοτε, η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις σε ταραχώδεις περιόδους. Και οι δύο αποκατέστησαν δημοκρατικές κυβερνήσεις στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ακολούθως, έγιναν μέλη της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, κατά την δεκαετία του 1980.

Από τότε έχουμε διευρύνει τους δεσμούς μας σε όλους τους τομείς, τον πολιτικό οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ότι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα στην Ισπανία είναι Έλληνας.

Η Ελλάδα και η Ισπανία, μεσογειακές χώρες με ισχυρή ναυτική παράδοση, μοιράζονται πολλά: την προσήλωση σε κοινές αξίες όπως η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μοιραζόμαστε επίσης κοινές προκλήσεις όπως:

– Η αστάθεια στην ευρύτερη γειτονιά μας,
– Οι κίνδυνοι από την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, και
– Ευάλωτα κράτη στην περιοχή μας

Από κοινού, θα εξακολουθήσουμε να προασπίζουμε τις κοινές μας αξίες και να αντιμετωπίζουμε τις κοινές μας προκλήσεις.

Muchas gracias.

Μετάβαση στο περιεχόμενο