Χαιρετισμός σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Αφρικής

Σας ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ μου φίλε,

Εξοχότατε, αγαπητέ κύριε Πρέσβη,

Αγαπητή κυρία Επίτροπε, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, εκλεκτοί κ.κ. Πρέσβεις και προσκεκλημένοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω θερμά σε αυτή την εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην Αφρικανική Ένωση και την Αφρική, “Η πατρίδα της ελπίδας”, όπως χαρακτήρισε την Αφρική ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αναφερόμενος στον νεανικό και γεμάτο ζωντάνια πληθυσμό της ηπείρου.

Είναι μεγάλη μου χαρά που μαζί μου είναι η κα Sacko, Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης.
Με τιμά επίσης η συμμετοχή του κ. Muturi, Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Κένυας, και του κ. Haritatos, Αναπληρωτή Υπουργού Γεωργίας της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε.

Συγχαίρω την Πρέσβη της Νοτίου Αφρικής και τους Πρέσβεις της ομάδας των Αφρικανικών χωρών στην Αθήνα για το σημερινό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Υπουργείο μας, και χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ σε διαπιστευμένους στην Ελλάδα Πρέσβεις, τους οποίους συνάντησα προσωπικά πριν από λίγους μήνες στη Ρώμη.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Αιγύπτου, έναν αγαπητό φίλο, για τα πολύ καλά του λόγια.

Η Αφρικανική Ένωση, από την ίδρυσή της, έχει αναμφίβολα λειτουργήσει ως ενοποιητική δύναμη για την αφρικανική ήπειρο.

Η ποικιλομορφία της Αφρικής και η ικανότητά της να ξεπερνά τα τραύματα του παρελθόντος αποτελούν για την Ελλάδα πηγή έμπνευσης. Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες δυνατότητες και τον δυναμισμό της ηπείρου, αλλά και τις προκλήσεις, που συνδέονται ιδίως με την επισιτιστική ασφάλεια, οι οποίες επιδεινώθηκαν πρόσφατα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την επισιτιστική ασφάλεια.

Εργαζόμαστε σταθερά για την ενίσχυση επί ίσοις όροις των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών μας σχέσεων.

Παραμένουμε πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουμε τους Αφρικανούς εταίρους μας να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε συνέργειες επωφελείς για όλους, έχοντας εντείνει τις προσπάθειές μας πρόσφατα, με την ενεργή πύκνωση των επαφών μας με και των δράσεων μας για την αφρικανική ήπειρο.

Απόδειξη αυτού είναι οι επισκέψεις μου σε αρκετές χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής τους τελευταίους μήνες. Τον Φεβρουάριο επισκέφθηκα τη Σενεγάλη, όπου, όπως ευγενικά παρατήρησε ο Πρέσβης, η Ελλάδα εγκαινίασε την Πρεσβεία της πρόσφατα- γεγονός που συνιστά απτή απόδειξη του ενδιαφέροντός μας για τις εξελίξεις στο Σαχέλ.

Τον Ιανουάριο επισκέφθηκα την Αγκόλα και τη Νιγηρία. Τον Νοέμβριο του 2021 επισκέφθηκα τη Ρουάντα, την Γκάνα και την Γκαμπόν.

Αυτόν τον μήνα είχα την τιμή να φιλοξενήσω στην Αθήνα τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κένυας και της Ρουάντα.

Κατά τη διάρκεια των επαφών μου, εξέφρασα την αλληλεγγύη της Ελλάδας μέσω των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη συστηματική δωρεά εκατομμυρίων εμβολίων.

Συνεισφέραμε επίσης, στη χρηματοδότηση προγραμμάτων, που συνδέονται με τις πρωτοβουλίες μας στον ΟΗΕ για τη νεολαία και τον αθλητισμό, μεταξύ άλλων τομέων. Ένα αθλητικό σχολείο στη Λουάντα της Αγκόλας, την ομάδα των Special Olympics στη Σενεγάλη και έναν οργανισμό για την εκπαιδευτική ένταξη των παιδιών στο Πράσινο Ακρωτήριο, σε συνεργασία με τη UNICEF. Ένα κοινοτικό σχολείο στην Γκάνα, ένα πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO) στον Νίγηρα και το Συμβούλιο Διακυβέρνησης της Ρουάντα. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους αποδέκτες της στήριξής μας. Αλλά και ένα πρόγραμμα 500.000 ευρώ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λιβύη για τη στήριξη μίας ποδοσφαιρικής ομάδας αιτούντων άσυλο και προσφύγων από την Υποσαχάρια Αφρική, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Οι ελληνικές κοινότητες στην Αφρική και οι αφρικανικές κοινότητες στην Ελλάδα, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της φιλίας και της συνεργασίας μας.

Ένας από τους πιο διάσημους παίκτες στο ΝΒΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αποτελεί ένα περήφανο παράδειγμα του τι σημαίνει να είσαι Έλληνας από την Αφρική.

Για να εστιάσουμε στο φετινό θέμα, εκτός από την κλιματική αλλαγή και άλλους παράγοντες, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τις προμήθειες τροφίμων παγκοσμίως. Πλέον γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες των τρομερών επιπτώσεων που πρέπει να υποστούμε όλοι μας από τις κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, είναι ένθερμος υποστηρικτής της ενίσχυσης των σχέσεων με την αφρικανική ήπειρο.

Άλλωστε, μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Αφρικής κείται η Μεσόγειος Θάλασσα, η οποία ιστορικά δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο, αλλά συνδετικό δίαυλο μεταξύ των δύο ηπείρων μας.

Η πιο πρόσφατη και πολύ γόνιμη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης τον Φεβρουάριο οδήγησε στην υιοθέτηση ενός επενδυτικού πακέτου ύψους 150 δισ. ευρώ για την Αφρική- καθώς και στην παροχή 450 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από την Ευρώπη.

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι στην Ελλάδα θα βρίσκετε πάντα έναν φίλο και εταίρο- στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά και στη συνεργασία μια ευημερούσα Αφρική.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ολόψυχα για την παρουσία σας σε αυτή την εκδήλωση.

Θα δώσω τώρα το λόγο στην επόμενη ομιλήτρια, την Α.Ε. κα Sisulu, Πρέσβη της Νοτίου Αφρικής.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο