Χαιρετισμός σε ειδική τελετή για την παράδοση οικονομικής ενίσχυσης στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βιετνάμ για το πρόγραμμα νέων ταλαντούχων αθλητών

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχω στη σημερινή τελετή που είχατε την ευγενική καλοσύνη να διοργανώσετε.

Στους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε, η προώθηση του πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η επίκληση των ιδανικών της ειρήνης και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των λαών αποτελεί σαφή υπόμνηση των οικουμενικών αξιών και των αξιών που, δυστυχώς, η ανθρωπότητα τείνει μερικές φορές να παραμελεί.

Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις προσπάθειες και τη σκληρή σας δουλειά για τη διαφύλαξη αυτών των αξιών.

Ενστερνιζόμενοι το πνεύμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών του κόσμου, την αναγκαιότητα της συνεργασίας και της αδελφοσύνης, της ευγενούς άμιλλας και της εγκαθίδρυσης μιας μακροχρόνιας παγκόσμιας εκεχειρίας, ιδεώδη τα οποία είναι απαραίτητα για την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Με στόχο να συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτές τις αξίες, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω μια συμβολική συνεισφορά της χώρας μου στο έργο σας και ειδικότερα στο πρόγραμμα: “Νέοι ταλαντούχοι αθλητές στο Βιετνάμ”.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι διοργανώθηκαν για πρώτη φορά πριν από 2.800 χρόνια στη χώρα μου, την Ελλάδα, αποτελούν το κατεξοχήν σύμβολο της οικουμενικότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ όλων των λαών- σε ένα περιβάλλον χωρίς διαφορές και ανισότητες. Το αρχαίο ελληνικό Ολυμπιακό Πνεύμα είναι ένας πολύτιμος θησαυρός που πρέπει να μας εμπνέει στις μέρες μας.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ελπίδα ότι αυτή η συνεισφορά της χώρας που γέννησε τους Αγώνες θα συμβάλει στην ενίσχυση της Ολυμπιακής συνείδησης των νέων πολιτών του Βιετνάμ.

Η παρουσία μας εδώ σήμερα, καθώς και η απόφαση να συνεισφέρουμε στον σκοπό σας συνδέεται με τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε αυτές τις αρχές σε διεθνή φόρα. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους νέους αθλητές που βρίσκονται σε δυσμενή θέση και, με τον τρόπο αυτό, να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στα Ηνωμένα Έθνη για την ενίσχυση του Ολυμπιακού Ιδεώδους, μεταξύ άλλων, με την υιοθέτηση του Ψηφίσματος για τον Αθλητισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Επιτρέψτε μου να ευχηθώ ό,τι καλύτερο στους νέους αθλητές του Βιετνάμ.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο