Χαιρετισμός σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Αιγύπτου επ’ αφορμή της Εθνικής Επετείου της Αιγύπτου

Εξοχότατοι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Με τεράστια χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε τόσους πολλούς φίλους, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της Αιγύπτου.
Εορτάζουμε σήμερα μια εμβληματική στιγμή στην ιστορία –επιτρέψτε μου να πω- στην τόσο μακρόχρονη ιστορία της Αιγύπτου.
Μια στιγμή που διαμόρφωσε την πορεία της χώρας μέσα στα χρόνια.

Τώρα, όσον αφορά στην αλληλεπίδραση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αυτή ανάγεται πολλούς αιώνες πίσω.

Στις δε μέρες μας, οφείλω να πω και πάλι με υπερηφάνεια, έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, έχουμε κάνει πολλά τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο όχι στους πολιτικούς, αλλά στο κοινό όραμα των λαών μας.

Αντανακλά τη θέληση των λαών μας για ευημερία σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις μέρος του κόσμου, την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος είναι γνωστό ότι αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον αραβικό κόσμο και πέραν αυτού. Έχει δε, σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό επετεύχθη ως άμεσο αποτέλεσμα των προσπαθειών του Προέδρου Sisi και της κυβέρνησής του, και της δραστηριοποίησής τους για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή μας και στο έργο τους για την ευημερία της χώρας και της περιοχής.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουμε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες από κοινού για την εμπέδωση των διμερών μας σχέσεων.

Πριν από δύο χρόνια -θα θυμάμαι πάντοτε την ημέρα εκείνη-, υπογράψαμε τη διμερή μας Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια διαπραγματεύσεων.

Μια Συμφωνία που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στην UNCLOS, όπως όλοι γνωρίζουμε. Και έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά, στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας, των επενδύσεων, του τουρισμού και της ενέργειας, και σε όποιον τομέα μπορεί κανείς να σκεφτεί. Μεταξύ μας αλλά και με άλλες φίλες και σημαντικές χώρες, οφείλω να αναφέρω τη Γαλλία ως μία από τις πιο σημαντικές.

Παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, έχουμε ανταλλάξει σημαντικό αριθμό επισκέψεων. Εγώ προσωπικά έχω επισκεφτεί το Κάιρο, νομίζω, δώδεκα φορές και ετοιμάζομαι για τη 13η. Καταφέραμε δε, επίσης, να προωθήσουμε το τριμερές σχήμα συνεργασίας μας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπογράψαμε τη Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ μας, η οποία συνιστά άλλη μια λαμπρή στιγμή των σχέσεων μας.
Πρόσφατα, είχα τη χαρά να συμμετέχω μαζί με τον αγαπητό μου φίλο, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου στις Βρυξέλλες.

Έχω την πεποίθηση δε, ότι η Αίγυπτος γνωρίζει πως η χώρα μας είναι σταθερός υποστηρικτής της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε άλλα διεθνή φόρα.

Επιτρέψτε μου να πω ότι τα πεπρωμένα των δύο χωρών μας συνδέονται.

Αυτό άλλωστε επέτρεψε τη διαμόρφωση ενός ισχυρού δεσμού φιλίας και ενός πολύ ισχυρού δεσμού γόνιμης συνεργασίας, και είμαι πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε και στο μέλλον.

Θα ήθελα λοιπόν να σας συγχαρώ ειλικρινά για άλλη μια φορά επ’ ευκαιρία της Εθνικής σας Επετείου και να ευχηθώ ευτυχία και ευημερία στον φίλο λαό της Αιγύπτου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο