Χαιρετισμός σε επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας

Όπως πάντα, σε αυτό το Υπουργείο, όταν ανεβαίνω σ’ ένα βήμα να μιλήσω, υπάρχει μπροστά μου ένας γραμμένος λόγος. Και υπάρχει πάντα η οδηγία να μην ξεφύγω ούτε γραμμή από αυτόν. Το καταλαβαίνω, είναι σωστό. Συνήθως σε αυτή τη θέση, ό,τι λες το ακούν διάφοροι, το μεταφράζουν διάφοροι, το ερμηνεύουν διάφοροι.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, τη συγκυρία αυτή να μην ακολουθήσω τον φάκελο, να τον κλείσω απλώς και να σας πω, κ. Πρόεδρε, δύο λόγια από την καρδιά μου.

Πρώτον, γιατί θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που κάνετε στον πατέρα μου, στην οικογένειά μου, σε μένα, να τον θυμόσαστε.

Δεύτερον, για να σας πω ότι νιώθω ότι είμαι στην οικογένειά μου. Γιατί από μικρό παιδί, αισθανόμουν πάντα μέλος της επιμελητηριακής οικογένειας. Αισθανόμουν πάντα κομμάτι των ανθρώπων που προσπαθούσαν να μεγαλώσουν την “εθνική πίτα”, να συμβουλεύσουν την εκάστοτε κυβέρνηση πώς μπορεί το Εθνικό Εισόδημα, οι συνθήκες εργασίας, ο εθνικός πλούτος να αυξηθεί. Πώς θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, ιδιαίτερα τώρα, κ. Πρόεδρε, μετά από τρεις, συνεχείς, μεγάλες κρίσεις.

Θα ήταν, νομίζω, αλλιώς τα πράγματα στην Ελλάδα, αν δεν είχε υπάρξει η κρίση του κορωνοϊού αμέσως μετά την κρίση του χρέους κι αν δεν χρειαζόταν, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και η κοινωνία μας να χειριστεί και μια σύγχρονη, μακροχρόνια εθνική κρίση. Γιατί, κυρίες και κύριοι, κρίσεις με την Τουρκία η πατρίδα μας πέρασε πολλές, άλλα ήταν όλες χρονικά περιορισμένες. Είναι η πρώτη φορά που η κρίση κρατάει τρία ολόκληρα χρόνια. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που δυσχεραίνει την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και για προκοπή.

Και σαν αποτέλεσμα, επίσης, μιας άλλης κρίσης, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κοινωνία μας, ο εμπορικός κόσμος, η κυβέρνηση έχει να χειριστεί και μια ακρίβεια, και μια στενότητα υλών και αγαθών.

Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι πιστεύω ακράδαντα, κ. Πρόεδρε, ότι το ελληνικό επιχειρείν έχει όλη τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει παρά τις δυσχέρειες και να οδηγήσει την πατρίδα σε ένα ευπορότερο, σταθερότερο, πλουσιότερο, ασφαλέστερο μέλλον. Και ότι η δική μας προσπάθεια, η προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι να βοηθήσει εσάς, τους ανθρώπους που μάχεσθε για να αυξήσετε τον εθνικό πλούτο, σε αυτή σας την προσπάθεια.

Θα ήθελα να σας πω ότι με τις μικρές μου δυνάμεις θα παραμείνω πάντα δίπλα σας. Και θα μου επιτρέψετε να σας παρακαλέσω θερμά να με θεωρείτε πάντα ένα μέλος της δικής σας, μεγάλης και σπουδαίας οικογένειας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μας κάνατε απόψε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο