Χαιρετισμός στην διαδικτυακή τελετή παράδοσης της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA)

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η Ελλάδα ανέλαβε την ευθύνη της ετήσιας Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Μια συμμαχία που προσπαθεί όχι μόνο να διατηρήσει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, αλλά και να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από το σκοτάδι του ολοκληρωτισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ως κληρονόμοι των ανθρωπιστικών αξιών και των δημοκρατικών αρχών, αναλάβαμε αυτήν την ευθύνη, γιατί αισθανόμαστε την υποχρέωση να τονίσουμε τη σημασία τους.

Η προαγωγή των αξιών και των στόχων της IHRA ήταν μια τέτοια ευκαιρία και δεν την αγνοήσαμε. Ήταν καθήκον μας, αλλά ταυτόχρονα τιμή και προνόμιο.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί με κάθε ευκαιρία σε μάχες ενάντια στις ιδεολογίες του μίσους.

Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στην πιο ακραία εκδοχή μίσους κατά της ετερότητας, δηλαδή στο Ολοκαύτωμα.

Αυτό αποδείχθηκε το 1944, όταν ο θαρραλέος Δήμαρχος Καρρέρ και ο επίσκοπος Χρυσόστομος στη Ζάκυνθο κατάφεραν να σώσουν όλους τους Εβραίους του νησιού από τους Ναζί.

Πιο πρόσφατα, έχουμε σταθεί σταθερά ενάντια στις προσπάθειες εισαγωγής νεοναζιστικών ιδεών στην Ελλάδα. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι επικρατεί το κράτος δικαίου, ότι οι δυνάμεις του σκότους δεν θα ξαναεμφανιστούν κάτω από τον ελληνικό ουρανό.

Εμπνευσμένη από την παράδοσή της στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, η Ελληνική Προεδρία της IHRA έθεσε τη Διδασκαλία και τη Μάθηση για το Ολοκαύτωμα ως κεντρικό θέμα και στόχο της. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση αυτού του πεδίου αναλαμβάνοντας μια σειρά από ενέργειες, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στη δημόσια αναγνώριση και τη μνήμη των θυμάτων και των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και στην καταπολέμηση ιδεολογιών μίσους.

Η ελληνική διασπορά λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών μας.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προσχωρώντας στην κοινότητα της IHRA κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Η Κύπρος και η Βραζιλία προσχώρησαν επίσης, ως παρατηρητές.

Θεμελιώδης φιλοδοξία μας ήταν να διατηρήσουμε τη δάδα αναμμένη σε αντίξοες στιγμές, καθώς η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει ακραίες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων μορφών ρατσισμού και αντισημιτισμού.

Σήμερα, παραδίδουμε την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος στη Σουηδία, με ένα αίσθημα εκπλήρωσης· έχοντας τιμήσει τη δέσμευση της Συμμαχίας να σέβεται και να διατηρεί τα γεγονότα και τις μνήμες των φρικαλεοτήτων του Ολοκαυτώματος· έχοντας αγωνιστεί με κάθε μέσο για να φέρουμε στο φως και να εξηγήσουμε νέες απειλές, όπως οι συστηματικές προσπάθειες άρνησης και διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος· και, κυρίως, έχοντας διατηρήσει τον ζήλο και την αποφασιστικότητα αυτής της Συμμαχίας ώστε να μην επιτραπεί ποτέ ξανά να συμβεί το αδιανόητο αυτό έγκλημα.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο