Χαιρετισμός στην εκδήλωση ολοκλήρωσης του Α΄ Προγράμματος του ΣΕΒ για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας των Νέων Επιστημόνων «Μαζί στην Εκκίνηση!»

Κυρίες και Κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, σε μία εκδήλωση που αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό κατά τη σημερινή συγκυρία, για την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και της χώρας.

Είμαι δε ευτυχής διότι βρίσκομαι μεταξύ νέων ανθρώπων που παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους.

Η πρωτοβουλία κύριε Πρόεδρε του ΣΕΒ σας τιμά.

Αποδεικνύετε έμπρακτα ότι στηρίζετε τη νέα επιχειρηματική γενιά στη δημιουργία καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Αποδεικνύετε ότι ο ΣΕΒ λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα της επιχειρηματικότητας του αύριο, όχι ως κλειστό club κατοχύρωσης συμφερόντων του σήμερα.

Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση.

Και θα ήθελα να γνωρίζετε ότι όχι η πόρτα, αυτό είναι εύλογο, αλλά τα αυτιά, το μυαλό και η καρδιά μου είναι πάντα ανοιχτά για τους φορείς της Αγοράς αλλά και για τους νέους ανθρώπους με σύγχρονες ιδέες.

Κυρίες και Κύριοι,

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και για την επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει πλήρη αντίληψη της παραμέτρου αυτής.

Αλλά ένα από τα παρεπόμενα της στρεβλής μας ανάπτυξης είναι ότι στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα, παραδόξως, γίνεται αντιληπτή από ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού με αρνητικό πρόσημο.

Μιλάμε για πρόβλημα στη βάση του ιδεολογικό, που καταλήγει, κατά την κρίση μου, να αποτελεί καταστροφική εθελοτυφλία της ελληνικής κοινωνίας.

Την στιγμή που η επιχειρηματικότητα, δηλαδή η ανάληψη κινδύνου και πρωτοβουλίας, θεοποιείται σ’ όλες τις κοινωνίες του πλανήτη, η Ελλάδα, μια μικρή περιφερειακή, ενδοστρεφής και με αγκυλώσεις οικονομία, αρνείται, τουλάχιστον στη πλειοψηφία της, να αποδεχθεί το αξιολογικό πρότυπο των προοδευμένων κοινωνιών.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Δεν έχουμε πείσει την ελληνική κοινωνία να μάχεται για τη δημιουργία θεσμών και θεσμικών πλαισίων που να επιτρέπουν τη διάχυση των ωφελημάτων της επιχειρηματικότητας στον ευρύτερο πληθυσμό με στόχο την πρόοδο και το κοινό καλό.

Αντίθετα, αντιμετωπίζει με κατανόηση, για να μην πω με συμπάθεια, τα αναχρονιστικά ιδεολογήματα του ασύδοτου κρατισμού που με τη διεφθαρμένη και ευτελισμένη εκδοχή του οδήγησε τη χώρα στα αδιέξοδα που τώρα με θυσίες μάχεται να υπερκεράσει.

Είναι αναγκαίο λοιπόν, τώρα, χθες, και όχι αύριο να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις στρεβλώσεις που επί δεκαετίες– και με την κοινή ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων, έστω και σε διαφορετικό βαθμό – υπονόμευσαν την εξέλιξη της κοινωνίας, διαμορφώνοντας παράλληλα, αντί για μία κουλτούρα της δημιουργίας, μία νοοτροπία της ελάσσονος προσπάθειας και του βολέματος υπό την κρατική σκέπη.

Η προσπάθεια ανάκτησης από την επιχειρηματικότητα του ηθικού πλεονεκτήματος προϋποθέτει την προβολή της, τη δημιουργία και προβολή θετικών προτύπων.
Προϋποθέτει την εμπέδωση της αντίληψης στην κοινωνία ότι η επιχειρηματικότητα εισάγει την καινοτομία, την επένδυση στο νέο και στο διαφορετικό, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε ως χώρα και ως λαός.

Προϋποθέτει επίσης την επένδυση στην εξειδικευμένη γνώση.

Μόνο το ψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης μπορεί να στηρίξει και να αναπτύξει την καινοτομία, η οποία με τη σειρά της έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη ζωτική για την κοινωνική συνοχή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ρόλος των startups, ή αλλιώς των νεοφυών επιχειρήσεων, είναι εξαιρετικής σημασίας, με τον πρωτεύοντα ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στην εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη.

Είναι αυτός ο πραγματικά λαϊκός δημοκρατικός καπιταλισμός.

Είναι το δικαίωμα του κάθε δημιουργικού Έλληνα που αναλαμβάνει κίνδυνο και πρωτοβουλία, με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο να βρει ένα ισχυρό και σύγχρονο πλαίσιο στήριξης της προσπάθειάς του.

Ένα πλαίσιο που ενισχύει την προσπάθεια του σήμερα μέσω της συμμετοχής κοινωνικών πόρων στην ανάληψη του κινδύνου, που όμως αν επιτύχει δεν παραγράφεται αλλά επιτρέπει στην κοινωνία να διεκδικήσει τμήμα του επιτεύγματος, όχι ως ανταπόδοση, αλλά ως μόχλευση της δυνατότητας να συνυπογράφει και να ενισχύσει στο μέλλον περισσότερες νέες προσπάθειες.
Ως Πολιτεία δεν είμαστε παρατηρητές των προσπαθειών σας που απλώς επιβραβεύουμε και χειροκροτούμε.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σας, να δράσουμε μαζί σας και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες που θα επιτρέψουν στις παραγωγικές και καινοτόμες δυνάμεις της κοινωνίας να αναπτυχθούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, που εγκρίθηκε ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο προβλέπει τον διπλασιασμό των πόρων προς την έρευνα και την καινοτομία, από το 4% που ήταν στο 8%.

Παράλληλα, με βάση και τη μελέτη που παραδόθηκε από τον Ισραηλινό Οργανισμό YOZMA (Γιόζμα)- στο πλαίσιο της αναζήτησης τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε διεθνές επίπεδο – στόχος μας είναι η διαμόρφωση μια ολοκληρωμένη στρατηγικής και η δημιουργία ενός «οικοσυστήματος καινοτομίας», με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, για την προαγωγή της νέας επιχειρηματικότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, μπορούμε να πετύχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δις. ευρώ, 32.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας, ανάσχεση της μετανάστευσης και επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή της πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.

Στοχεύουμε επίσης στην αξιοποίηση, όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο δυνατόν καλύτερα, του θεσμού των Venture Capital και των Private Equity Funds που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο των εργαλείων ρευστότητας για την νέα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Πρόκειται για χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουν σημαντική θέση στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Στόχος είναι να διευκολυνθεί επί της ουσίας η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή με τη δημιουργία γραφείων μεταφοράς τεχνογνωσίας στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα.

Η ενεργός συμβολή των Πανεπιστημίων σε αυτή την προσπάθεια είναι μία ακόμη συνεισφορά του προγράμματος στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας των νέων επιστημόνων.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στους φορείς της πραγματικής οικονομίας παραμένει ζητούμενο στη χώρα μας.

Σήμερα όμως δεν είναι απλώς επιλογή, είναι επιτακτική ανάγκη, στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου, στο οποίο η έρευνα και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών θα έχει κυρίαρχο ρόλο.

Προσανατολιζόμαστε επίσης στην παροχή κινήτρων προς τους «επιχειρηματικούς αγγέλους» (business angels) και άλλων πολλά υποσχόμενων επενδυτών, προκειμένου να επενδύσουν ευκολότερα σε επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό την εδραίωση του θεσμού στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στις λεγόμενες «θερμοκοιτίδες» επιχειρήσεων (incubators), προκειμένου να παρασχεθούν εμπράκτως στις νέες επιχειρήσεις ή και στους επίδοξους επιχειρηματίες οι απαραίτητες διευκολύνσεις, όπως και οι υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, σχετικά με την είσοδό τους και την ισχυροποίησή τους στην αγορά.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο συμπράττει και η πρωτοβουλία του ΣΕΒ «Μαζί στην Εκκίνηση».

Το πρόγραμμα προχωρά στη δημιουργία οργανωμένου περιβάλλοντος εκκόλαψης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων από νέους επιστήμονες που χρειάζονται υποστήριξη, προκειμένου να μετατρέψουν την ιδέα τους σε ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας και αξίας καθώς στηρίζει εμπράκτως τους νέους που έχουν μια καινοτόμα ιδέα προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα μάχεται να βρει σταδιακά τον βηματισμό της.

Μετά από μια βαθιά και επίμονη ύφεση, η χώρα έχει την ευκαιρία να εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης.

Το μείζον πρόβλημα τώρα είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα υγιή μέσα προκειμένου να καταστούμε βιώσιμοι, καινοτόμοι και ανταγωνιστικοί.

Για να γίνει αυτό, είναι απολύτως απαραίτητο να ακολουθήσουμε με απόλυτη πίστη δικαίου, με επιμονή, με αίσθηση ηθικής υπεροχής και πατριωτικού καθήκοντος, το δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Στη σκληρότατη ιδεολογική μάχη για την επιβολή των μεταρρυθμίσεων και των απαραίτητων τομών, πρέπει να αποβάλουμε κάθε ενοχικό σύνδρομο.

Η μάχη αυτή διεξάγεται εν ονόματι όλων των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων, αλλά και επ’ ονόματι των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων ανέργων που έχουν εδραία απαίτηση απέναντι στο κρατικοδίαιτο χθες, για τη δημιουργία συνθηκών ίσων ευκαιριών.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν απάντηση στις απαιτήσεις της Τρόικα.

Αποτελούν το εθνικό και πατριωτικό καθήκον, αναγκαίο όρο της ανάπτυξης και της εθνικής επιβίωσης.

Η άρνηση του λαϊκισμού, ο οποίος έχοντας ένδυση την λεοντή της φιλευσπλαχνίας και του δήθεν ενδιαφέροντος για τον μαστιζόμενο από την κρίση συνάνθρωπο, στρέφεται εναντίον κάθε μεταρρύθμισης, αποτελεί σήμερα τη μέγιστη κοινωνική προσφορά.

Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία, λίγο πριν συμπληρωθούν 200 χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους, να λύσουμε επιτέλους το γόρδιο δεσμό του υπαρξιακού μας διλήμματος, της διάσπασής μας ανάμεσα στα πρότυπα της δύσης και της καθ’ ημάς ανατολής.

Να συνδέσουμε, αντί να παλινδρομούμε και να παλινωδούμε, τα στοιχεία της κοινωνίας και του χαρακτήρα μας που υποστηρίζουν τη προσπάθεια δημιουργίας πλούτου και κοινωνικών και εθνικών πλεονεκτημάτων και πλεονασμάτων.

Να αρνηθούμε την προβολή πλεγματικών απαιτήσεων επιβίωσης αντί της απαίτησης ισότιμης συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μέσω καταναλωτικού δανεισμού που ενυποθηκεύουν την αξιοπρέπειά μας και τον αυτοσεβασμό μας.

Κανένα έθνος, καμία κοινωνία δεν επιβίωσε, προτάσσοντας σαν εθνική απαίτηση το δικαίωμα στον αέναο καταναλωτικό δανεισμό.

Η χώρα και η κοινωνία μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια.

Τα νέα μυαλά της χώρας μας αποδεικνύουν ότι μπορούν, ότι διαθέτουν δημιουργικότητα, πρωτοπορία, πείσμα και εργατικότητα, όλα εκείνα τα στοιχεία δηλαδή με τα οποία μπορούν να οικοδομηθούν τα όνειρα τους, αλλά και τα όνειρα της νέας Ελλάδας.

Από πλευράς μας, οφείλουμε να κάνουμε ότι αναλογεί για να τους διευκολύνουμε.
Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να συγχαρώ για μία ακόμη φορά τον ΣΕΒ για
αυτή την εξαίρετη πρωτοβουλία και να ευχηθώ κάθε επιτυχία σε όλες τις επιχειρηματικές ομάδες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο