Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Πρεσβείας του Καζακστάν στην Ελλάδα για την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Καζακστάν

Εξοχότατε, Αγαπητοί Προσκεκλημένοι,

Αποτελεί εξαιρετική τιμή η πρόσκλησή μου στην 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Καζακστάν. Παρακαλώ δεχτείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για αυτή τη σημαντική επέτειο.

Ο σύγχρονος κόσμος έχει αλλάξει δραματικά από τη δεκαετία του 1990. Το Καζακστάν έχει ξεπεράσει τα εμπόδια των πρώτων ετών της ανεξαρτησίας του. Έχει γίνει πλέον εστιακό σημείο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Κεντρική Ασία.

Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Καζακστάν εγκαινιάστηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου 1992. Η πρώτη Ελληνική Πρεσβεία άνοιξε στην Αλμάτυ το 1997 και μεταφέρθηκε στη Νουρ-Σουλτάν τον Απρίλιο του 2009. Το Καζακστάν αναβάθμισε τη διπλωματική του αποστολή στην Αθήνα σε Πρεσβεία το 2009.

Οι διμερείς μας σχέσεις βασίζονται στη φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Υπουργό σας των Εξωτερικών στη Στοκχόλμη. Είναι προφανές ότι οι σχέσεις μας μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω σε πολλούς σημαντικούς τομείς. Το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο.

Επιτρέψτε μου να παραθέσω ορισμένα παραδείγματα:

• Έχουμε παρόμοιες απόψεις για μείζονα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
• Έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία στο πλαίσιο του συστήματος του ΟΗΕ στον τομέα των υποψηφιοτήτων.
• Η μακρόχρονη παρουσία 10.000 ατόμων ελληνικής καταγωγής στο Καζακστάν, καθώς και 80.000 πολιτών του Καζακστάν στην Ελλάδα – πολλοί από αυτούς ελληνικής καταγωγής. Όλοι τους συμβάλλουν στους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών μας.
• Ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών είναι περιορισμένος και αποτελείται κυρίως από προϊόντα πετρελαίου και αέριο.
• Υφίστανται μεγάλα περιθώρια ακαδημαϊκής και πολιτιστικής συνεργασίας – η αντίστοιχη ελληνική και καζαχική Διασπορά μπορούν να συνεισφέρουν και εδώ.

Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε εδώ στην Ελλάδα έναν Πρέσβη του Καζακστάν που είναι πολύ δραστήριος. Σχεδιάζονται επαφές μεταξύ των αντίστοιχων αρχών και φορέων. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα μια συνεδρίαση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής.

Επίσης, πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι ο Πρέσβης ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει στον δήμο Αχαρνών να δοθεί σε δρόμο το όνομα του Καζακστάν, λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού κατοίκων με καζαχική υπηκοότητα. Σας συγχαίρω για αυτήν την ιδέα, καθώς αυτό είναι το είδος των εκδηλώσεων που φέρνουν κοντά τους λαούς μας.

Το έτος 2022 σηματοδοτεί την 30ή επέτειο από την έναρξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Καζακστάν.

Μένουν να γίνουν πολλά από αυτή την άποψη – και προσβλέπω στην πραγματοποίησή τους.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο