Χαιρετισμός στην εκδήλωση του Γενικού Προξενείου στη Βοστώνη
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη χθες, Παρασκευή 12 Απριλίου, σε εκδήλωση προς τιμήν του, την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη, με την ευκαιρία της επίσκεψής του.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βοστώνης κ.κ. Μεθόδιος, ομογενείς, Έλληνες υπήκοοι που διδάσκουν ή σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια της Πολιτείας της Μασσαχουσέτης κ.ά.
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Δένδιας ανέφερε:
«Υποθέτω ότι θα μιλήσω σε δύο γλώσσες, πρώτα στα αγγλικά και μετά στα ελληνικά.
(Ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά)
Ήταν πάντα τιμή μας και χαρά να είμαστε εδώ μαζί σας. Πρώτα από όλα είμαι πολύ υπερήφανος για τον κύριο Τέγο, ο οποίος εκπροσωπεί την χώρα μας εδώ στην Βοστώνη, των ΗΠΑ.
Και επιτρέψτε μου να πω ότι παρότι είναι πολύ μετριόφρων, δεν βρίσκεται εδώ από τύχη. Επελέγη για ένα ρόλο εξαιρετικής σημασίας. Γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η Βοστώνη και η ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης λόγω των πανεπιστημίων που βρίσκονται εδώ και των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται εδώ και μπορούν και μας παρέχουν τεράστια πρόσβαση στην καινοτομία και την επιστήμη.
Και φυσικά δεν είναι νέο αν πω ότι πολλοί σημαντικοί Ελληνοαμερικανοί και Έλληνες ζουν και δουλεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να έχει ένα διπλωματικό αξιωματούχο ο οποίος μπορεί πραγματικά να συνδεθεί με τους ανθρώπους αυτούς. Και είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό όντως γίνεται και σας βλέπω απόψε εδώ στο κτίριο του Ελληνικού Προξενείου.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να πω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι, ζούμε σε πολύ δύσκολες εποχές. Πρέπει να αλλάξουμε, πρέπει να προσαρμοστούμε, πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, πρέπει να αναπτυχθούμε.
Και ένας από τους λόγους που βρίσκομαι εδώ στη Βοστώνη είναι ότι ήθελα να συνδέσω τις ένοπλες δυνάμεις μας και την τεράστια μεταρρύθμιση που συντελείται σε αυτές με τα Πανεπιστήμια της Βοστώνης. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να κερδηθούν και να επιτευχθούν από αυτή τη σύνδεση. Υλοποιούμε αυτό που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Και για να το καταφέρουμε αυτό χρειαζόμαστε νέες ιδέες και χρειαζόμαστε βοήθεια. Βοήθεια από τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι έχουν πετύχει και μπορούν να μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους μέρος της επιτυχίας τους.
Επίσης, έχουμε μία άλλη τραγική επέτειο. Φέτος είναι τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ξεχάσουμε. Ειλικρινά μιλώντας δεν είμαστε καν διατεθειμένοι να το συγχωρήσουμε. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και στα επόμενα χρόνια για να αλλάξουμε την απαράδεκτη κατοχή του 40% της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μου λένε «κοίτα, ο χρόνος περνάει, δεν μπορείς να αλλάξεις ό,τι έγινε στο παρελθόν». Αν προερχόμουν από μία διαφορετική χώρα θα μπορούσα να θεωρήσω ότι αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα. Όμως, όχι, είμαστε Έλληνες. Περπατάμε πάνω σε αυτή τη γη και αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Έλληνες και μιλάμε σχεδόν την ίδια γλώσσα για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Έτσι, λοιπόν, για εμάς τα 50 χρόνια ή και τα 100 χρόνια δεν είναι μεγάλη διάρκεια χρόνου, μπορούμε να περιμένουμε. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να χάσουμε την πίστη μας.
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, που είστε εδώ, που είστε κοντά στην Ελλάδα, που είστε κοντά στο Προξενείο και εύχομαι τα καλύτερα για εσάς και τις προσπάθειές σας. Και είμαι πολύ – πολύ υπερήφανος για τα επιτεύγματά σας εδώ στη Βοστώνη, στις ΗΠΑ. Πρέπει να πω ότι μου δίνετε τη δυνατότητα να μπορώ να περπατώ με το κεφάλι ψηλά στους δρόμους της Βοστώνης και να λέω ότι είμαι Έλληνας. Σας ευχαριστώ πολύ.
(χαιρετισμός στα ελληνικά)
Θα ήθελα να πω και δύο λέξεις στα ελληνικά, ξέρετε ότι είναι απολύτως απαραίτητο όταν είσαι Υπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας να μιλάς τη γλώσσα μας. Άλλωστε η γλώσσα μας είναι αυτή που μας χαρακτηρίζει, μας ξεχωρίζει. Επίσης, είναι μία πάρα πολύ όμορφη γλώσσα, με απίστευτες δυνατότητες έκφρασης. Και αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η γλώσσα μιλιέται, το είπα προηγουμένως, με περίπου τον ίδιο τρόπο για 3.000 και περισσότερα χρόνια, και μέσα από αυτή τη μακρά ιστορική πορεία κουβαλάει μαζί της, όπως ένα πολύ μεγάλο και πλατύ ποτάμι, απίστευτες εμπειρίες, απίστευτες δυνατότητες,για να εκφράσει πόνους, λύπες, χαρές, συναισθήματα, πραγματικότητες. Δεν υπάρχουν πάρα πολλές γλώσσες στον πλανήτη που να έχουν αυτή την πλαστικότητα και την εκφραστική δυνατότητα που έχουν τα ελληνικά. Και δεν το λέω επειδή είμαι Έλληνας.
Θα ήθελα να πω μόνο πόσο περήφανος είμαι, ευρισκόμενος εδώ στην Βοστώνη, για το πόσα έχουν καταφέρει οι Έλληνες, οι Ελληνοαμερικανοί σε αυτήν την πόλη, σε αυτή την εκπληκτική περιοχή με τις απίστευτες δυνατότητες, με τα φοβερά πανεπιστήμια, με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπεις τους συμπατριώτες σου να τα καταφέρνουν, μας κάνει όλους πάρα πολύ υπερήφανους, κάτι λέει για το γενετικό μας υλικό, κάτι λέει για το τι είμαστε όλοι μαζί.
Και θα ήθελα και πάλι να παρακαλέσω να επιστρέψετε στην πατρίδα ένα κομμάτι από την επιτυχία σας εδώ. Είναι μία εποχή που το χρειαζόμαστε. Πιστεύαμε, ίσως, πριν από λίγα χρόνια ότι ο πλανήτης θα ζήσει εν ειρήνη, αλλά δεν συμβαίνει. Αντίθετα έχουμε γυρίσει σε μια πολύ επικίνδυνη εποχή. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, να συγκεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις του Ελληνισμού.
Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας εδώ».