Χαιρετισμός στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών

Κυρίες και Κύριοι Δικαστές,

Θέλω να σας εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου που συμμετέχω στη φετινή Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσής σας. Αποτελεί για μένα μία ευκαιρία να ακούσω από πρώτο χέρι τις απόψεις και τους προβληματισμούς σας για όλα τα θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. 

Θα ήθελα εξαρχής να σας διαβεβαιώσω, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης αλλά και ως αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης, πως οι στόχοι μας και οι προσπάθειές μας είναι κοινοί:

Η περιφρούρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης Η αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας τηςΗ έγκαιρη και πλήρης εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλουΚυρίες και κύριοι δικαστέςΔεν νοείται σύγχρονο κράτος δικαίου χωρίς διασφαλισμένη και εγγυημένη την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ως Υπουργός Δικαιοσύνης έχω πλήρη συνείδηση του καθήκοντός μου. 

Να περιφρουρήσω την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να συμβάλλω, με τη βοήθειά σας, με τη συνεργασία σας, στην οικοδόμηση μίας Δικαιοσύνης αποτελεσματικής, ταχείας, ανεπίληπτης, αντάξιας των καιρών και των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών. 

Κατά την τελευταία πενταετία, η Δικαιοσύνη μπήκε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποσκοπούν αφενός μεν να προσφέρουν στον πολίτη έγκαιρη και αποτελεσματική δικαστική προστασία, αφετέρου δε να διευκολύνουν τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης –δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους- στην καλλίτερη άσκηση των καθηκόντων τους. Δρομολογήθηκε, αυτή την πενταετία, η επίλυση παλαιών και χρονιζόντων προβλημάτων, που απασχολούσαν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. 

Περιορίζομαι να σας αναφέρω ορισμένα μόνο από αυτά.Επιλύθηκε, με εντολή του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το ζήτημα του μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών και των αναδρομικών. Από της 1ης του τρέχοντος έτους εφαρμόζεται το νέο βελτιωμένο μισθολόγιο.Με το νέο μισθολόγιο, η Πολιτεία αναγνωρίζει εμπράκτως και τιμά το δύσκολο και σημαντικό σας έργο. Ελήφθησαν, επίσης, συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας σας. 

Θεσπίσθηκε η εκούσια αποχώρηση από τη δικαστική υπηρεσία 100 δικαστών. Αυξήθηκαν πλέον των 120 οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών. 

Με την αποχώρηση και την αύξηση των θέσεων έγινε ένα ακόμη γενναίο βήμα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Ακόμη, αναγνωρίσθηκαν τα έτη δικηγορίας των δικαστών ως συντάξιμη υπηρεσία. Ικανοποιήθηκε έτσι ένα παλιό αίτημα του συνόλου των δικαστικών λειτουργών. 

Συγχρόνως, αναμορφώθηκε το νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και προικίσθηκε η Σχολή με ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο νομοθέτημα. Επιπλέον, αναδιοργανώθηκε η Επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών και δόθηκε ουσιαστικό περιεχόμενο στην αξιολόγησή τους. 

Τέλος, ψηφίσθηκε το νομοθέτημα για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, ενώ υιοθετήθηκε το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων και την ηλεκτρονική διακίνηση των δικαστικών εγγράφων. Το πέρασμα με δύο λόγια της Δικαιοσύνης στον 21ο αιώνα, στον αιώνα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.

Πέραν όμως των μισθολογικών και θεσμικών μέτρων που έχουν ληφθεί, το σημαντικότερο ίσως όλων είναι ότι, μετά τον σάλο των τελευταίων ετών, επανήλθε στο χώρο της Δικαιοσύνης κλίμα ηρεμίας και αξιοπιστίας. 

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να συγχαρώ και να εξάρω την υποδειγματική αυτοκάθαρση που επιτεύχθηκε στον χώρο της Δικαιοσύνης με πρωτοβουλία των ίδιων των δικαστών.

Το ευρύ πάντως νομοθετικό έργο των προκατόχων μου δεν ελαττώνει με κανέναν τρόπο το μέγεθος της πρόκλησης την οποία αντιμετωπίζει το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Η επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης είναι πρόσκληση και πρόκληση για όλους μας. 

Θα ήταν ανούσια εθελοτυφλία εάν δεν συνομολογούσαμε όχι μόνο τη νομική, αλλά την εθνική και κοινωνική ανάγκη σημαντικής επιτάχυνσης του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα. Γιατί, νομίζω, όλοι συμφωνούμε ότι ο Έλλην πολίτης σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα αντιμετώπισης οιονεί αρνησιδικίας κατά ευθεία παράβαση των διατάξεων του Συντάγματος και κατά ευθεία παράβαση των διατάξεων της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου. 

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι από τις 327 καταδικαστικές εις βάρος της Ελλάδος αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου, από το 1991 και μέχρι σήμερα, οι 222 αφορούσαν καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, εκ των οποίων μάλιστα οι 133 αφορούσαν στη διοικητική δικαιοσύνη. Πρόκειται για μία κατάσταση που δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν μας. Για μία κατάσταση που είναι κατάφωρα αντίθετη προς το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη για παροχή έγκαιρης και αποτελεσματικής εννόμου προστασίας από τα δικαστήρια.

Κι αν δεν αλλάξουμε αυτό το νοσηρό καθεστώς αρνησιδικίας, καθιστάμεθα συνένοχοι διότι γνωρίζουμε όλοι ότι το έγκλημα τελείται και δια παραλείψεως της οφειλόμενης ενέργειας. Και βεβαίως, και εδώ θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τη δική μου άποψη, λύση δεν μπορούν να αποτελέσουν οι περιφερειακές ή αποσπασματικές παρεμβάσεις. 

Οφείλουμε να αναλάβουμε, χωρίς να φεισθούμε οποιουδήποτε κόστους, θεσμικές και ριζικές πρωτοβουλίες.Το 2009 πρέπει να είναι το έτος θεσμικών παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Παρεμβάσεων, πρώτον, για τον εκσυγχρονισμό των βασικών κωδίκων της νομοθεσίας μας. Ήδη, σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται το σχέδιο αναμόρφωσης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. 

Με το σχέδιο αυτό επιδιώκεται η επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, η ορθότερη απονομή δικαιοσύνης, ενώ διασφαλίζεται η μη τροποποίηση για σειρά ετών του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε να δημιουργηθεί, επιτέλους, για σειρά ετών ασφάλεια δικαίου σε αυτόν τον τόπο. Παράλληλα, εντός του 2009, ολοκληρώνεται και η εκπόνηση βασικών νομοθετημάτων του δικαιϊκού μας συστήματος, όπως του Κώδικα Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, ώστε η χώρα να αποκτήσει νέους και σύγχρονους Κώδικες στη βασική της νομοθεσία.Θεσμικών παρεμβάσεων, επίσης, για την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος της ηλεκτρονικής κατάθεσης των δικογράφων, το οποίο σταδιακώς θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Με την πλήρη εφαρμογή του, δεν θα απαιτείται πλέον η φυσική παρουσία των διαδίκων και των δικηγόρων τους στα δικαστήρια για την κατάθεση των δικογράφων, την πληροφόρηση για την πορεία της υποθέσεώς τους καθώς και για την παραλαβή των αποφάσεων και εν γένει των εγγράφων που τους αφορούν.

Όλα αυτά θα διενεργούνται ηλεκτρονικά, όπως ήδη γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Παρεμβάσεων, ακόμη, για τη δημιουργία σύγχρονων κτηριακών υποδομών στο χώρο της δικαιοσύνης. Και αναφέρομαι και στα δικαστικά μέγαρα και στα καταστήματα κράτησης. 

Σήμερα που συζητάμε, 9 δικαστικά μέγαρα είτε παρεδόθησαν είτε κατασκευάζονται και θα παραδοθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για τα 7 νέα καταστήματα κράτησης. 

Πρέπει, επιπλέον, να εκμεταλλευτούμε εκτός από τους υπάρχοντες βραχίονες και τον σύγχρονο θεσμό των ΣΔΙΤ για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη μεγάλη διαφορά. Κυρίες και κύριοι δικαστές,Βρίσκομαι μόλις λίγες ημέρες στη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και πρέπει να σας ομολογήσω ότι αποτελεί για μένα υψίστη τιμή η κατοχή αυτής της θέσεως.

Είμαι πεπεισμένος ότι με κοινή προσπάθεια, μέσα από τη συναίνεση και τον διάλογο, μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες πολίτες μια Δικαιοσύνη ακέραιη, ανεπίληπτη, ανθρώπινη, αντάξια των προσδοκιών τους, αλλά και των οραμάτων μας.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο